Cei mai în vogă scriitori europeni ai momentului vin la Festivalul Internațional...

Cei mai în vogă scriitori europeni ai momentului vin la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara. Cine sunt invitații

0
DISTRIBUIȚI

filtm facebook

Șapte nume mari ale literaturii universale contemporane, alături de cinci scriitori români la fel de importanți vor sosi luna viitoare la Timișoara.
Scriitori din Ungaria, Croația, Franța, Albania, Marea Britanie și Elveția vin în octombrie la Timișoara, la FILTM 3, a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care va avea loc în perioada 22-24 octombrie, la Muzeul de Artă, în Sala Barocă.

László Krasznahorkai (Ungaria) – unul dintre cei mai apreciaţi prozatori europeni ai momentului, „un scriitor care te duce cu gîndul la Gogol şi Melville” (Susan Sonntag). Jean Mattern (Franța) – un scriitor de o rară sensibilitate și un editor respectat în întreaga lume (coordonatorul colecției „Du monde entier” a prestigioasei edituri Gallimard). Dasa Drndic (Croaţia) – una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, cunoscută în egală măsură ca prozatoare și critic literar. Cătălin Dorian Florescu (Elveția) – timişorean de origine, astăzi, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori elveţieni, laureat al Premiului Naţional al Cărţii pe anul 2011. Paul Bailey (Marea Britanie) – cunoscut prozator şi critic literar britanic, iremediabil îndrăgostit de România, poveştile sale îmbinând adeseori teme şi personaje româneşti. Ornela Vorpsi (Albania) – emigrată în 1991 din Albania, stabilită la Paris și cunoscută deopotrivă ca scriitoare şi artist vizual; prozele ei au primit numeroase premii şi au fost traduse la prestigioase edituri din Europa. Noemi Kiss (Ungaria) – unul dintre cele mai promițătoare nume din literatura maghiară contemporană și o apreciată cercetătoare literară, specializată în opera lui Paul Celan.

Aceștia sînt oaspeții din străinătate ai celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

„Lor li se vor alătura invitații din România, autori consacrați, alături de scriitori din noua generație: apreciatul scriitor, critic literar, eseist și publicist Mircea Mihăieș, Filip Florian –unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, autorul celui mai aclamat debut al ultimilor zece ani, romanul Degete mici, Radu Pavel Gheo – prozator apreciat deopotrivă de critici și cititori și, în egală măsură, un eseist și un traducător important, Florin Lăzărescu –unul dintre cei mai traduși scriitori români contemporani și un scenarist de succes  și Bogdan Munteanu – reprezentant de marcă al noii generații de scriitori, autor a 3 volume, prezent în antologii, colaborator al celor mai importante publicații autohtone.


De trei ani, iată, invităm în capitala Banatului scriitori importanți ai Europei, care, prin cărțile și atitudinea lor, pledează pentru actul cititului ca exercițiu fundamental al existenței acestei lumi. Mediem, prin intermediul FILTM, întâlnirea cu literaturi din apropierea noastră, ba chiar ne aplecăm cu interes, anual, cu precădere asupra unei țări anume: anul acesta ne-am propus să înțelegem mai bine contextul literar maghiar de astăzi, anul trecut am încercat să înțelegem literatura sârbă contemporană. Oaspeții ediției de anul acesta ai Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara sunt autori de marcă, publicați de edituri prestigioase (patru dintre ei au apărut în traducere la prestigioasa editură Gallimard), distinși cu premii importante și primiți cu entuziasm de către criticii occidentali. Timișoara își consolidează poziția pe harta culturală românească și europeană și datorită acestui eveniment de calibru, care demonstrează că literatura este extrem de vie și de frumoasă”, transmite Robert Șerban, președintele FILTM.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. „Timișoara este unul dintre orașele care aspiră la statutul de capitală culturală europeană, iar literatura, în cazul Timișoarei, este unul dintre punctele forte ale ofertei noastre culturale. Acesta este motivul pentru care aștept cu interes fiecare nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara”, arată scriitorul Cornel Ungureanu.

Foto: FILTM

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.