Concert extraordinar al Filarmonicii „Banatul”, cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Unde are...

Concert extraordinar al Filarmonicii „Banatul”, cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Unde are loc și ce alte evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

filarmonica07_resize

La mijlocul lunii septembrie, locuitorii Europei, alături de vecinii aflaţi dincolo de graniţe, sărbătoresc Ziua Cooperării Europene, sub motto-ul „La graniţe ne dezvoltăm împreună”. Această zi este o iniţiativă de comunicare derulată în ţările Uniunii Europene şi în cele vecine, beneficiare ale programelor de cooperare teritorială, care doreşte să promoveze într-un mod inedit colaborarea comunităţilor locale din zonele de graniţă.

În zona de vest a ţării, acest eveniment este organizat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră dintre România şi Serbia şi se află în acest an la cea de-a treia ediţie.


Gazdă va fi oraşul Reşiţa, care va oferi comunităţilor româneşti şi sârbeşti din zona de frontieră posibilitatea de a se bucura împreună de rezultatele proiectelor transfrontaliere comune. Reşiţa va sta, cu acest prilej, alături de alte importante oraşe europene care găzduiesc manifestări prilejuite de această zi, precum Milano, Nicosia, Valencia, Strasbourg, Bruxelles, Turku, Copenhaga sau Canterbury.

Ziua Cooperării Europene va fi sărbătorită în Piaţa 1 Decembrie 1918, vineri, de la ora 19,00, cu un concert extraordinar al filarmonicii „Banatul” şi o paradă a modei în care, sub semnătura creatorilor Cătălin Botezatu, Milanka Berberović şi Ružića Ristić vor fi prezentate costume stilizate de inspiraţie tradiţională din zona de graniţă româno-sârbă. La final, liceeni din Reşiţa şi Vârşeţ îşi vor scrie, pe o coală de hârtie, gândurile şi dorinţele, care vor fi lăsate moştenire generaţiilor viitoare într-o „capsulă a timpului”. Aceasta va fi îngropată în curtea palatului cultural din Reşiţa, urmând să fie deschisă în anul 2044.

Celebrarea Zilei Cooperării Europene a debutat în anul 2012, la Timişoara, iar cea de-a doua ediţie a fost organizată la Vârşeţ. Evenimentele care marchează sărbătorirea din acest an sunt coordonate de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.