Concurs pentru tinerii interpreți, încântare pentru amatorii de muzică populară bănățeană. Unde...

Concurs pentru tinerii interpreți, încântare pentru amatorii de muzică populară bănățeană. Unde are loc Festivalul „Mariana Drăghicescu”

0
DISTRIBUIȚI

Mariana_Draghicescu_1

În perioada 18 – 21 septembrie va avea loc cea de-a XII-a ediţie a festivalului concurs „Mariana Drăghicescu”, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi al asociaţiei „Mariana Drăghicescu”.

Evenimentele programate vor avea loc atât la Timişoara cât şi în judeţul Caraş-Severin, la Bogaltin-Cornereva, satul natal al cunoscutei soliste. În prima zi a festivalului va avea loc o preselecţie a tinerilor interpreţi pentru intrarea în finală iar concursul finaliştilor şi recitalurile invitaţilor Stana Stepanescu, Bogdan Toma, Irina Birou, Daniela Condurache, Mariana Deac şi Liliana Laichici vor avea loc vineri, de la ora 19.00, în sala Capitol a filarmonicii „Banatul”. Sâmbătă va fi organizată în ţinutul de baştină o excursie intitulată sugestiv „Pe urmele Marianei…”, iar în ultima zi a festivalului, începând cu ora 13.00, la Bogaltin-Cornereva se va desfăşura gala laureaţilor, va avea loc decernarea premiilor şi concertul invitaţilor Irina Birou, Ciprian Pop, Maria Coman, Maria Didraga, Maria Dan Păucean, Grupul „Sânzienele” din Arad, Ion Cernescu şi Adrian Stanca.

Născută în 18 septembrie 1952, Mariana Drăghicescu a început să cânte din copilărie, la casa de cultură din Băile Herculane, dar debutul propriu-zis, cu care a avut un mare succes radiofonic, a fost piesa „Duce-m-aş şi m-aş tot duce”, alături de orchestra de muzică populară „Lazăr Cernescu” din Caransebeş.


Marian Drăghicescu a fost, deopotrivă, culegătoare de folclor, selectând numeroase melodii din repertoriul bănăţean şi adaptând linia muzicală şi textele acestora. A participat la numeroase festivaluri şi concursuri de muzică populară şi a fost recompensată cu numeroase premii, fiind socotită una dintre cele mai valoroase interprete de folclor din România. S-a stins din viaţă prematur, la Toronto, în 1997 iar un an mai târziu, asociaţia culturală care îi poartă numele a organizat prima ediţie a festivalului pe care i l-a dedicat. Concursul, care constă în interpretarea unei doine sau balade fără acompaniament şi a unei piese cu acompaniamentul orchestrei, din zona pe care o reprezintă concurentul se adresează soliştilor cu vârste între 16 şi 30 de ani. La alegere, concurenţii mai pot opta pentru recitarea unei poezii în grai bănăţean sau prezentarea unui costum popular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.