„Drumul vulcanilor” prin locul din România care altădată era insulă tropicală. Care...

„Drumul vulcanilor” prin locul din România care altădată era insulă tropicală. Care este legătura dintre vulcani și dinozaurii pitici din Țara Hațegului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-593594565">

drumul vulcanilor

În Țara Hațegului, la doar 160 de kilometri de Timișoara, se află un loc spectaculos, în care turiștii pot să calce pe urmele dinozaurilor, stăpânii zonei de acum 70 de milioane de ani. Este vorba despre Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, un parc natural ce încearcă să spună povestea acestei  zone în care se află un traseu turistic impresionant, numit „Drumul Vulcanilor”.

Traseul nu durează mai mult de o oră dus – întors, pleacă din satul Densuș și urcă până în vârful unui deal, de unde turiștii pot admira satele, munții și dealurile din jur. „Drumul Vulcanilor” reprezintă de fapt locul în care cei pasionați de istorie, și nu numai, pot redescoperi două lumi de mult dispărute, și anume vulcanii și urmele erupțiilor lor, dar și urme ale viețuitoarelor care trăiau în mare, la 2.000 de metri adâncime, în Cretacic.

Țara Hațegului, o insulă tropicală acum 70 de milioane de ani

Deși pare greu de crezut, înainte de a se naște Munții Carpați, în Țara Hațegului au existat vulcani. În acele vremuri, Țara Hațegului reprezenta de fapt doar o insulă tropicală înconjurată de apa Oceanului Tethys. Între timp, vulcanii s-au stins, iar cenușa, lava și pietrele încinse depuse la poalele vulcanilor au fost frământate de forțe tectonice ce au dat naștere Munților Carpați.

Urmele acelor erupții vulcanice puternice se mai păstrează și astăzi. În malurile de pământ din traseul „Drumul Vulcanilor” se află bombe vulcanice, adică fragmente de lavă sau roci din coșul vulcanic, care au fost aruncate în aer. Pe Dealul Vulcanilor, prin pădurea de fag și carpen, turiștii vor descoperi un arbore impresionant, cu trunchiul gros și plin de noduri, un fag secular.

Dinozaurii pitici din Țara Hațegului

Tot în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului se află „Valea Dinozaurilor”, între satele Sânpetru, Sibișel și Ohaba. Potrivit cercetătorilor, în insula tropicală de acum 70 de milioane de ani din Țara Hațegului au trăit și dinozaurii pitici, astfel că viața lor nu era una deloc liniștită din cauza erupțiilor vulcanice. Cel mai mic dinozaur din Țara Hațegului era cât un curcan, iar cel mai mare avea dimensiunile unei vaci. Dar stăpânii insulei tropicale nu erau dinozaurii, ci pterozaurii, mai precis „monstrul înaripat din Hațeg”, Hatzegopteryx thambema, o reptilă zburătoare cu un craniu de trei metri și anvergura aripilor de 12 metri.

Urme ale acestor dinozauri pitici se regăsesc în „Râpa Dinozaurilor”, care se află la 15 minute de mers pe jos din satul Sânpetru. „Râpa Dinozaurilor” reprezintă, de fapt, o despicătură apărută în burta unui deal înverzit, în care se găsesc numeroase fosile de dinozauri.

Foto: Andreea Dogar

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.