Evazioniști cu produse petroliere, protejați de Sorin Blejnar, ridicaţi de DIICOT Timişoara...

Evazioniști cu produse petroliere, protejați de Sorin Blejnar, ridicaţi de DIICOT Timişoara într-un nou dosar cu un prejudiciu de peste 34 milioane de lei UPDATE 4 Cine a fost reţinut FOTO

2
DISTRIBUIȚI

descinderi retea evazionisti sibiu timioara03_resize

Peste 34 milioane de lei – acesta este prejudiciul adus bugetului de stat de o grupare de crimă organizată, specializată în evaziune fiscală,  locuințele și sediile firmelor principalilor suspecții fiind luate cu asalt, în această dimineață, într-o amplă operațiune a DIICOT Timișoara. Polițiștii de la „Crimă Organizată”, care au beneficiat de suportul informativ şi tehnic al SRI, au descins la cinci adrese din Timişoara şi nouă din Sibiu, care vor fi percheziţionate, aceştia urmând să pună în executare mandate de aducere pentru 18 suspecţi  Din anchetă a reieșit că firme specializate în afaceri cu produse petroliere, care aveau sediul în Sibiu, își înregistrau în contabilitate facturi fără acoperire în realitate pentru a plăti TVA și impozite mai mici, facturile fiind emise de mai multe firme din Timișoara, din 2012 și până în prezent. Exista un circuit pus la punct, prin care societățile din Timișoara își emiteau în lanț facturi pentru a se pierde urma mărfurilor care, în realitate, nu au fost niciodată tranzacționate. Toate firmele din lanțul evazionist aveau aprobările de funcționare din partea Vămii. Pentru a masca tunul dat bugetului de stat prin metoda factura, cei implicați în circuitul evazionist au falsificat inclusiv documente de recepție sau de însoțire a produselor petroliere.

Cel care a coordonat întreaga operaţiune este Dumitru Domnariu, fost consilier judeţean PDL de Sibiu, patronul lanţului de benzinării Euroil. Printre cei suspectaţi mai sunt cumnatul său Adrian Nicoară, Dumitru Ghişe, Ghişe Ana, patronii firmei Ana Oil, Ioan Ovidiu Moldovan. Polițiștii de la „Crimă Organizată” au descins, de asemenea, la sediile firmelor Benz Oil şi ASIG Casa de Expediţii SRL din Sibiu.

Numele lui Domnaru şi a altor suspecţi şi în alte dosare penale instrumentate în ultimii ani, cel mai răsunător fiind cel anchetat de DIICOT Braşov, în 2012, în care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi consilierul său, Codruţ Marta, au fost acuzaţi de faptul că au protejat o reţea de evaziune fiscală din care făcea parte şi Domnariu, în acest caz prejudiciul fiind de aproape 22 milioae de lei. Potrivit procurorilor, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 22 de milioane de lei. Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.
Marta a fost dat în urmărire naţională după ce dispariţia a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai 2012, de soţia lui, Andreea Marta.

Adrian Nicoară, Dumitru Domnariu şi Ioan Ovidiu Moldovan au fost reţinuţi, anul trecut, de poliţiştii bucureşteni într-un alt dosar penal, în care au fost acuzaţi că prin aceiaşi metodă – înregistrarea în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni reale – au produs un prejudiciu de aproape cinci milioane de lei.


După ce au fost reţinuţi 24 de ore, cei trei au fost lăsaţi în libertate de instanţă.

În Timişoara, anchetatorii au descins la sediile firmelor care au livrat facturi pentru pseudo-tranzacţii. Mascaţii şi poliţiştii au descins la sediul firmei Antonia Holding Impex Corporation SRL din Timişoara, aceştia reuşind să ajungă în curtea imobilului după ce au reuşit să treacă de porţile colorate-n tricolor. Unul dintre cei care asigurau legătura între gruparea din Sibiu şi cei din Timişoara, Alexandru Bercu, a fost identificat şi reţinut de poliţişti în judeţul Teleorman, fiind plecat să pescuiască la Dunăre.

UPDATE 1 În locuința din Sibiu a uneia dintre suspecte, polițiștii au descoperit ștampilele și cardurile mai multor firme fantomă, la care ajungeau banii, în urma pseudo-tranzacțiilor. Banii ajungeau în conturile acestor firme fantomă, erau scoși în numerar și împărțiți între ceilalți membri ai rețelei.

UPDATE 2 Mai multe suspecte, care au fost ridicate de la domiciliile lor din Timişoara, au fost aduse pentru audieri la sediul DIICOT Timişoara. Acestea nu au făcut niciun fel de comentarii despre acuzaţiile care li se aduc.

UPDATE 3 Toţi suspecţii de la Sibiu, în frunte cu Domnaru, au ajuns la ora 18,25, la sediul DIICOT Timişoara însoţiţi de poliţiştii de la „Crimă Organizată” care au adus cu ei şi toate documentele ridicate la percheziţii.

UPDATE 4  În urma audierilor, procurorul a decis reţinerea pe 34 de ore a cinci dintre suspecţi – Teodor Boarţă, Adrian Bercu, Adrian Nicoară, Ion Gavrilă şi Rodica Barac. Aceştia urmează să fie prezentaţi cu propunere de arestare preventivă instanţei. Pentru Ana Ghişe şi Ovidiu Moldovan procurorul a dispus cercetarea în libertate sub control judiciar.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.