Expoziție eveniment care poartă semnătura reputatului artist Ștefan Câlția, la Muzeul de...

Expoziție eveniment care poartă semnătura reputatului artist Ștefan Câlția, la Muzeul de Artă din Timișoara. De ce îi este dedicată urbei de pe Bega

1
DISTRIBUIȚI

STEFAN CALTEA 03_resize

O expoziţie eveniment, intitulată „Ştefan Câlţia –Locuri”şi realizată în parteneriat cu Galeria Posibilă din Bucureşti  va fi deschisă la începutul lunii viitoare la muzeul de artă timişorean, lucrări ale artistului urmând a fi expuse în mai multe săli de la etajul al doilea al Palatului Baroc. Sosit astăzi la Timişoara împreună cu lucrările care vor alcătui expoziţia, pictorul, unul din cei mai îndrăgiţi artişti români în viaţă, care n-a mai expus în oraşul în care şi-a început studiile artistice de zece ani, a mărturisit: „Sunt dator Timişoarei pentru extraordinarii profesori pe care i-am avut aici, pentru multe alte lucruri, am venit şi din dragoste, pentru că iubesc acest oraş dar şi cu un gând ascuns: am deschis o expoziţie la Sibiu înainte de a fi nominalizat drept capitală europeană şi sper că acest lucru se va realiza şi la Timişoara”. Aşadar, expoziţia, aşa cum a ţinut să sublinieze maestrul, „este dedicată Timişoarei”.

De câteva decenii, artistul crează nu doar lucrări de artă ci şi un imaginar, din ce în ce mai evident în ultimii ani. Lucrările sale imortalizează peisaje transilvane, trupuri fragile care le traversează văzduhul sau care se prăbuşesc dar şi cortegii de fiinţe înspăimântate şi opace care par a înainta implacabil, cu lumea care formează un teatru, strânsă în jurul lor. Sunt prezente şi desene uriaşe cu bestiarul vorace, în care liniile înaintează la nesfârşit şi cresc, ca o altfel de fiinţă iar pe alocuri, forfota din iarba încinsă a dealului se linişteşte, ţintuită pe o bucată de porţelan. Pictorul este creator de locuri dar arta sa este încărcată de tradiţie şi de simboluri. „Cred că nici nu putem exista fără tradiţie – este de părere Ştefan Câlţia. Momentele de avangardă ale culturii europene au fost declanşate tot de un fond tradiţional, aidoma unor ramuri noi de măslin care cresc dintr-un trunchi”. Expoziţia îşi propune să aducă la un loc preocupările aparent eterogene ale artistului, prezentate ca distincte în ultimii douăzeci de ani, în cadrul unor expuneri tematice, sau închegate în jurul unor concepte izolate. Aşezarea în acelaşi spaţiu expoziţional a unor lucrări aparent atât de diferite, vrea să pună în evidenţă faptul că acest cortegiu tematic s-a dezvoltat păstrând mereu o legătură cu o referinţă fixă, de natură biografică, şi având ca substrat o sensibilitate artistică şi umană mereu identică cu sine însuşi.

Născut în satul braşovean Şona, unde şi-a petrecut copilăria, Ştefan Câlţia şi-a început formaţia artistică la Timişoara, la liceul de artă, de pe băncile căruia au ieşit generaţii întregi de artişti şi oameni de cultură de mare valoare.


A fost elev al profesorului Julius Podlipny, la care, după spusele artistului, „disciplina desenului era de o rigoare extraordinară, exactitatea de a rândui semnele” şi cu care a avut o relaţie specială. Prin puternica sa personalitate, maestrul i-a fundamentat parcursul viitoarei cariere artistice. Al doilea mare profesor al său a fost Corneliu Baba, cel care a lăsat o importantă parte din opera sa muzeului timişorean. Lucrările prezentate acum în oraşul în care s-a iniţiat în pictură sunt un rezultat relevant al acestui parcurs, având o puternică încărcătură simbolică. În expoziţia retrospectivă, legătura sa cu aceste locuri este marcată prin introducerea în traseu a unui discret spaţiu emblematic al oraşului – prezenţa grădinarilor şi peisagiştilor  Mühle, care au legat oraşul de viaţa economică şi culturală europeană. Expoziţia, care va cuprinde 40 de lucrări de pictură şi numeroase desene, va fi vernisată în data de 3 octombrie şi va putea fi vizitată până în 5 decembrie.

1 COMENTARIU

  1. Stefan Caltia, un pictor minunat…iubesc lucrarile lui ….

    ( ptr ca iubesc culoarea de cand ma stiu….asa m-am format ca artist incepand cu pictura 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.