INEDIT Cum transformi o lămâie într-o BATERIE. Ce alte experiemente interesante au...

INEDIT Cum transformi o lămâie într-o BATERIE. Ce alte experiemente interesante au urmărit elevii în Noaptea Cercetătorilor, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

IMG_5688

În cazul în care nu mai aveți baterie la ceas și nu aveți chef să mergeți până la magazin să cumpărați alta nouă, nu e nicio problemă. Cu o lămâie, o monedă de 50 de bani și un cui puteți realiza singuri o baterie.

Cum este posibil? Explică studenții și profesorii de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest. „Avem o lămâie în care am introdus o monedă de 50 de bani, care este compusă din cupru, și un cui format din zinc. Dacă conectăm firele la voltmetru, ne arată tensiunea. Din cauza acidului citric din lămâie, combinat cu zincul, care este negativ, și cuprul, care este pozitiv, apare o diferență de potențial și astfel se formează curent”, le-a spus o studentă sutelor de elevi care au trecut, vineri seara, pragul Laboratorului de Electricitate din Facultatea de Fizică a UVT.

Elevii au fost fascinați și de un alt experiment deosebit. Un bec a fost „aprins” cu un chibrit, care mai apoi a fost „stins” de elevii care au fost încurajați să sufle pe el. „În capătul brațului care se află deasupra ledului este un fotorezistor, un element care este sensibil la lumină. Atunci când l-am atins cu chibritul, el a aprins acest led, care este într-un circuit. Când am luat chibritul, fotorezistorul a rămas alimentat de la acest beculeț. Odată ce noi am suflat pe led, l-am mișcat din direcția fotorezistorului, atunci beculețul s-a stins. Fluxul luminos de la led nu a mai fost direcționat spre fotorezistor, acesta s-a dezactivat, iar becul s-a stins”, le-a explicat copiilor un alt student.

Experimentele inedite de la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care elevii au fost invitați să le urmărească, au loc în cadrul unei noi ediții a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”.


Experimentele sunt realizate cu scopul de a populariza domenii precum fizica, mecanica, optica, cristalografia, electricitatea sau nanotehnologia. Vineri, începând cu ora 17.00, elevii au vizitat laboratoarele Facultății de Fizică, dar și sediul Facultății de Educație Fizică și Sport, unde se află o serie de aparate folosite în cercetarea științifică în domeniul sportului. După ce au vizitat Experimentarium Timișoara, elevii au putut urmări stelele cu instrumentele de la Observatorul Astronomic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.