Momente memorabile din istoria Pro Musica. Vezi cum poţi câştiga o invitaţie...

Momente memorabile din istoria Pro Musica. Vezi cum poţi câştiga o invitaţie la concertul lor de comeback VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

promusicaPrimul concert – după 21 de ani de pauză – al formaţiei care a scris istorie în rock-ul românesc, Pro Musica,  care va avea loc în 5 octombrie de la ora 19 la Filarmonica Banatul din Timişoara, a iscat un viu interes în rândul melomanilor. Recitalul va avea loc sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu. Recitalul formaţiei vine la 21 de ani după ultimul concert susţinut de Pro Musica şi la 41 de ani de la înfiinţarea formaţiei. Pe scenă vor urca Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină, alături de invitaţii Radu Rotaru, Dana Borţeanu şi Vera Ciocan. „Concertul ăsta e un efort foarte mare. Sper că o să iasă foarte bine, mă bucur că participă oameni de calitate şi sunt sigur că va fi şi un sound bun. Am o serie de momente memorabile cu Pro Musica. Printre ele se numără şi primul nostru concert la Sala Palatului în Bucureşti, unde am făcut un solo de bass reuşit“, ne-a declarat Dixie Krauser. „Eu am trăit nişte ani frumoşi cu Pro Musica şi normal că mi-au lipsit acele vremuri. Ne-am revăzut cu colegii mei, cu multe glume, dume şi poante. Una din cele mai puţin plăcute momente cu Pro Musica a fost atunci când la probele de sunet înaintea unui concert pe care l-am avut la Casa Tineretului, am avut un moment în care eram cu mâna pe chitară şi mi s-a părut că microfonul nu stă bine. Aşa că am pus mâna pe el şi m-am curentat. Am încercat să mişc din mâini, dar nimic. Am mişcat din picioare şi am aterizat undeva între rândul trei sau patru de scaune. Cu nişte răni….fiindcă mi s-au topit câteva corzi. Un moment memorabil a fost acela când am cântat pentru prima oară la Cenaclul Flacăra. Eram undeva la Galaţi, într-o sală de sport şi am cântat Proteul Pasăre. Lui Adrian Păunescu i-a plăcut şi a intrat în public s-o asculte. Drept urmare, am cântat-o de trei ori la rând. Aştept cu nerăbdare acest show, mai ales că de la ultimul nostru concert s-a schimbat complet sound-ul. Am rămas la curent cu pedalele mele supranumite UMT. Astăzi vechile piese ale formaţiei sună mult mai altfel cu sound-urile moderne“, spune Bujor Hariga.

„Am cântat în vremurile de început ale formaţiei şi evident sunt fericit că voi participa la acest recital. E o întâlnire de suflet, cu piese pe care le cunoaştem de atâţia ani de zile. Sunt piese cu vârstă, dar totuşi tinere. Ne-am rodat şi lucrurile merg bine. Printre cele mai memorabile momente cu Pro Musica se numără cele în care fugeam de la şcoală ca să repet. Sau concertele de la Universitate, cel de la festivalul studenţesc de la Bucureşti, cel de la clubul Arhitecturii, unde printre spectatori erau Ţăndărică şi Corina Chiriac“, spune George Găină.

crainic (17) [1024x768]„Constat cu plăcere că sunt într-o formă mai bună acum decât în urmă cu 20 de ani. Eu fac şi percuţie şi sunt şi vocal.


Deci centrez şi şi dau cu capul. Printre cele mai memorabile momente cu Pro Musica se numără cel în care am cântat la La Wroclaw, în Polonia. Am intrat cu teamă, fiindcă publicul nu înţelegea versurile în limba română, dar a fost unul din cele mai bune concerte de-ale noastre. Un alt moment a fost cel în care cântam la Sala Polivalentă din Bucureşti şi la piesa Logica Timpului m-am apropiat prea mult de public. De abia am scăpat din mâinile lor. Erau vremurile alea când bucureştenii aveau mare respect pentru timişoreni“, spune Mario Florescu. „La vârsta de 12 ani visam să cânt cu Genesis. Aşa că am scris o scrisoare şi am primit un răspuns de la secretara lui. Pe la 14 – 15 ani visam să cânt cu Pro Musica. Cu nişte oameni deosebiţi, cu care sunt onorat să cânt acum. Ştiu cam toate piesele, în afară de cele de la începutul formaţiei. Intrând în amănunte mi-am dat seama că e mult contrapunct, e multă exactitate. Mi-am cumpărat pentru prima oară o pedală de volum. Nu ca să ies în evidenţă, ci ca să fiu mai încet la anumite părţi. Evident, aştept cu nerăbdare acest concert“, ne-a declarat Horea Crişovan.

„Cele mai frumoase momente ale evoluţiei unei trupe sunt repetiţiile. Printre cele mai memorabile momente din Pro Musica se numără cele în care chiuleam de la şcoală şi cântam la Bucureşti. Normal că am emoţii înaintea concertului. Dar din acelea pozitive, creative. Dacă nu ai emoţii, eşti cam nuntaş. Cei care se însoară cam cunosc mireasa. Plus trupa care cântă la nuntă. Care nu mai contează dacă se cunosc sau nu între ei. Mi-am cumpărat multe instrumente pe care mai demult mi le-am dorit cu ardoare. O să am şi mici surprize la concert, vă asigur“, ne-a declarat Doru Eugen Iosif „Castravete“. „E greu să aleg un moment memorabil. Unul dintre ele e primul nostru concert, din 15 ianuarie 1973. Un altul, deşi nu e legat strict de Pro Musica e acela când în 20 decembrie împreună cu Lică Dolga am cântat în Balconul Operei. Un altul a fost concertul „Introducere într-un concert baroc“. Sau în 1990 când am cântat la Bucureşti cu Iris Holograf, Compact şi Abra. Îmi amintesc şi de un concert susţinut la Casa Tineretului, care a rămas în amintirea tuturor drept concertul Krepkaya. Casa Tineretului avea atunci scena în reperaţii. Pe scenă era nisip şi schele. Înainte de concert, la alimentara de visavis de Casa Tineretului s-a băgat vodkă Krepkaya. Aşa că toată lumea a venit cu o sticlă în buzunar. Directoarea spunea <<dar cum se poate că toţi vin cu o sticlă>>. După care apare şi Mircea Baniciu cu o sticlă. Evenimentul ăsta a rămas drept concertul Krepkaya“, ne-a declarat Ilie Stepan.

Biletele pentru concertul de comeback al formaţiei Pro Musica s-au pus în vânzare la Casieria 2 a Filarmonicii Banatul (în holul de la intrare, partea opusă faţă de Casieria 1 a Filarmonicii), la preţuri cuprinse între 30 şi 50 lei. Evenimentul este promovat printr-o serie de acţiuni inedite, care includ anunţarea evenimentului prin intermediul unui crainic în mijlocul oraşului. Organizatorii evenimentului le oferă cititorilor PRESSALERT.ro 11 invitaţii valabile pentru o persoană la acest concert de neratat pentru melomani. Fanii Pro Musica pot participa la un concurs extraordinar pe www.pressalert.ro, înscriindu-se până în data de 2 octombrie 2014 la ora 12, la newsletter-ul nostru. Tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc în după-amiaza zilei de 2 octombrie, iar câştigătorii celor 11 invitaţii la acest concert vor fi anunţaţi pe site.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.