PARADA meșteșugurilor tradiționale pe cale de dispariție, la Muzeul Satului Bănățean din...

PARADA meșteșugurilor tradiționale pe cale de dispariție, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Povestea lui Vasile Borodi, unul dintre puținii meșteri care mai realizează clopuri maramureșene FOTO

0
DISTRIBUIȚI

IMG_5602

60 de meșteri, majoritatea îmbrăcați în costume populare, din toate colțurile țării se află, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara pentru a-și prezenta obiectele tradiționale pe care le realizează de zeci de ani. Costume populare, vase din lemn, furci, covoare țesute manual, linguri din lemn, vase din ceramică, împletituri, icoane sau instrumente muzicale – acestea sunt doar câteva dintre obiectele tradiționale care pot fi admirate și cumpărate de la muzeul de la Pădurea Verde, în cadrul celei de-a XIV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari.

Printre participanții la eveniment se numără și Elena Todașcă, care a venit din Poiana Stampei, județul Suceava, la Timișoara pentru a-și promova ouăle pictate. Femeia ne povestește că a învățat acest meșteșug de la mama ei și participă cu mare drag la toate evenimentele la care este invitată pentru că își dorește ca acest obicei să nu se piardă. “Mi-am învățat și fetele să picteze ouă, durează un pic până reușesc să pictez coaja de ou, dar o fac cu mare plăcere. Am fost invitată și în Israel ca să promovez acest meșteșug”, ne spune Elena Todașcă.

IMG_5582

Meșteșugul făurii de clopuri maramureșe, pe cale de dispariție

Îmbrăcat într-un “gubar” sau “sfetăr de lână” realizat cu mâinile lui, meșterul Vasile Borodi dintr-un sat din Maramureș își așteaptă cumpărătorii, la Muzeul Satului Bănățean. “Clopul n-o să se rupă zece ani”, îi spune încrezător meșterul unui tată care a pus un clop pe capul băiețelului său. Vasile Borodi a venit la Timișoara încărcat cu clopuri maramureșene, papuci de casă din lână și gubari, în speranța că va reuși să le vândă. “Cu asta mă ocup eu și soția mea, trebuie să ne câștigăm existența cumva, nu putem să stăm cu mâna întinsă”, povestește bărbatul de 60 de ani din satul Sârbi, care recunoaște că iubește ceea ce face.

Vasile Borodi se numără printre puținii meșteri care încă mai realizează astfel de îmbrăcăminte și încălțăminte tradițională din Maramureș. “Clopuri am învățat să fac de la un vecin acum 35 de ani. După ce înveți meseria e foarte ușor să-i faci, dar e greu până o înveți. Clopurile sunt realizate din împletitură de plop”, ne spune meșterul din Maramureș. Nu același lucru ne povestește despre papucii din lână pe care-i vinde cu 30 lei. “Papucii de casă pe care-i fac cu soția mea rezistă cel puțin trei ani. E foarte multă muncă la ei, pentru că e greu până facem materialul. Avem acasă război și tot ce trebuie ca să-i facem. E mult de muncă, dar eu am o dragoste pentru aceste meșteșuguri, dacă mănânc o dată pe zi când fac clopuri, e mult”, ne spune meșterul Vasile Borodi.

Bărbatul are însă și o nemulțumire.


Deși a încercat să-i învețe și pe cei tineri cum se realizează papucii din lână,  clopul sau gubarul, aceștia nici nu vor să audă, astfel că se teme că atunci când va murit, vor dispărea și acestea meșteșuguri. “De toate avem acasă ca să le facem, numai că nu are cine să lucreze. Fata noastră nici nu vrea să audă de așa ceva. În sat nu mai face nimeni clopuri sau papuci”, mai spune meșterul.

Vasile Borodi se laudă că munca sa este apreciată chiar și de cântăreții de muzică populară din Maramureș, care vin să cumpere clopuri de la el.

Târgul va fi deschis publicului şi duminică între orele 10,00 şi 20,00. Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.