Philip Breedlove: Rusia începe să aplice în Republica Moldova scenariul „războiului hibrid”,...

Philip Breedlove: Rusia începe să aplice în Republica Moldova scenariul „războiului hibrid”, folosit în Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

republica_moldova

Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul „războiului hibrid”, aplicat în Ucraina, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa, scrie Mediafax. „Am văzut acest scenariu aplicat în Crimeea, iar acum în estul Ucrainei. Începem să vedem acelaşi scenariu în Republica Moldova şi în Transnistria”, a declarat Breelove, conform site-ului postului RBC şi agenţiei RIA Novosti. Rusia a efectuat, la începutul anului, exerciţii militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, avertiza că apropierea Republicii Moldova de UE ar putea conduce la pierderea Transnistriei şi la creşterea tarifelor pentru energia din Rusia. „Acest conflict hibrid, dacă izbucneşte, nu este o problemă a NATO, este o problemă internă a ţării”, a spus generalul american.

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirma luni Philip Breedlove.


„În ultimii 12 ani, am încercat să facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale şi economice ţinând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situaţie diferită şi trebuie să o abordăm”, a declarat Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, la Institutul Atlantic Council. Sunt necesare măsuri noi pentru oferirea de garanţii aliaţilor din cadrul NATO şi pentru contracararea Rusiei, care ar putea intenţiona incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria, a continuat Breedlove, citat de publicaţia The Hill.

NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia, a continuat Breedlove. „Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? Şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?”, a subliniat Breedlove, citat de The Washington Times. „Adaptăm Alianţa Nord-Atlantică pentru un viitor diferit”, a continuat generalul american, precizând că Statele Unite au nevoie totuşi de Rusia „pe termen lung”, pentru o Europă „întreagă, liberă şi aflată în pace”. „Rusia trebuie să fie parte a acestei Europe”, a subliniat Breedlove.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.