Ponta: Nu ştiu cât de corecte sunt cifrele SRI privind evaziunea fiscală,...

Ponta: Nu ştiu cât de corecte sunt cifrele SRI privind evaziunea fiscală, dar trendul e în scădere

0
DISTRIBUIȚI

Victor-Ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că nu ştie „cât de corecte” sunt cifrele referitoare la evaziunea fiscală prezentate de directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, dar trendul în scădere este „corect reţinut”, scrie Mediafax.

„Am văzut că în declaraţiile publice şi ale conducerii SRI, directorul spunea că, în ultimii doi ani, evaziunea fiscală, în urma analizelor SRI, a scăzut de la 22-27% din PIB la 18-20%. Nu ştiu cât de corecte sunt aceste cifre, sunt convins însă că e vorba despre un trend, şi acesta este corect reţinut, de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Ponta, la Ministerul Finanţelor, cu ocazia lansării unei aplicaţii informatice prin intermediul căruia contribuabilii vor putea comunica on-line cu administraţia fiscală. Premierul a subliniat că Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), care în opinia lui „s-a născut atât de greu”, a început să fie eficientă şi să colaboreze bine cu Poliţia şi Parchetul.

Totodată, şeful Guvernului a arătat că, pentru creşterea veniturilor bugetare, nu este suficientă combaterea evaziunii, ci trebuie eliminată şi birocraţia. „Avem obiceiul să vorbim numai despre partea negativă, cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm.


Cred că cea mai importanta schimbare pe care vreau să o văd la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra mai întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte să nu aibă un adevarat calvar atunci când vor sa îşi plătească taxele. Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevarat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online”, a mai spus Ponta.

Directorul SRI, George Maior, a declarat recent într-un interviu pentru Mediafax că evaziunea fiscală s-a redus în ultimii 2-3 ani în România de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.