Rectorul Universității de Vest vrea ca statul să finanțeze mai puține locuri...

Rectorul Universității de Vest vrea ca statul să finanțeze mai puține locuri pentru studenți. De ce crede că nu-și găsesc absolvenții un loc de muncă în domeniul în care au studiat

0
DISTRIBUIȚI

pirtea1

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, este de părere că, în următorii zece ani, nu ar trebui să ne surprindă faptul că se vor înscrie din ce în ce mai puțini absolvenți de liceu la facultate. Și asta pentru că numărul celor care termină liceul va fi mai mic, dar va scădea și populația școlară. „În momentul de față, numărul grădinițelor și creșelor de stat din România a scăzut cu 95%. Ce speranță poți să ai că vei obține mulți studenți? Nici nu ai cum să te aștepți la un număr mare de studenți”, a explicat Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest mai consideră că ar fi o idee mai bună ca să nu mai fie finanțate de la bugetul de stat aproape 70.000 de locuri, ci mult mai puține.


„Ar trebui să ne punem întrebarea: 67.000 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru universitățile din România nu-s oare prea multe? Dacă acele 67.000 de locuri ar fi 40.000 sau 30.000 și finanțarea ar rămâne aceeași, nu ar fi mai bine? Hai să aibă toți câte puțin, să nu se sature niciunul, dar să dăm firimituri la toată lumea. Avem o strategie și atunci putem discuta despre un învățământ performant, competitiv, iar cei care nu fac față, merg în altă parte. Una e ca piața muncii să absoarbă absolvenți de la 67.000 de locuri finanțate de stat, și alta de la 30.000. Poate acei absolvenți vor fi și mai bine pregătiți, pentru că finanțarea este mult mai mare pentru ei”, a precizat rectorul UVT.

De asemenea, Marilen Pirtea, a ținut să comenteze și vizavi de faptul că se tot spune că absolvenții de facultate nu-și găsesc un loc de muncă conform pregătirii lor. Șeful UVT consideră că ar trebui realizat un studiu pentru a se afla „câte locuri de muncă generează țara asta într-un an de zile. Nu știu dacă economia noastră este suficient de performantă să genereze locuri de muncă în momentul de față ca să pot compara numărul absolvenților care se angajează cu numărul de locuri de muncă generate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.