Reţea româno-pakistaneză de trafic de migranţi, anihilată după o operaţiune DIICOT. Vezi...

Reţea româno-pakistaneză de trafic de migranţi, anihilată după o operaţiune DIICOT. Vezi ce rol cheie avea un pedelist în grupare GALERIE FOTO UPDATE 5 Cine a fost arestat

3
DISTRIBUIȚI

 

radu iacob 1
Radu Iacob Mihai a recunoscut că este membru PD-L, infirmând comunicatul transmis de partidul lui Vasile Blaga

Procurorii DIICOT Timișoara și poliţiştii Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au reușit anihilarea uneia dintre cele mai puternice grupări de trafic de migranți care acționa în România, ultima fază a amplei operațiuni desfășurându-se în această dimineață,  când anchetatorii au intrat în șase locații din București și Alba Iulia. Rețeaua era formată din cetățeni pakistanezi și români, fiind structurată pe trei paliere extrem de bine delimitate. Pakistanezii erau cei care se ocupau de racolarea clienților din toate centrele pentru refugiați din țară, aceştia având legături inclusiv în centre din Grecia sau Bulgaria. Reţeua era atât de bine cunoscută încât la serviciile sale nu apelau doar afgani sau pakistanezi, ci şi cetăţeni din Bangladesh, Siria, Camerun sau Somalia. Migranţii erau direcţionaţi  către membrii grupării din Bucureşti, care îi preluau, îi adăposteau pentru scurte perioade de timp în diferite locaţii. Transfugii erau, ulterior, scoși din țară de diverși transportatori români, care erau găsiți și plătiți prin intermediul mai multor suspecți din București, care aveau rol de „curea de transmisie”. Cei care asigurau coordonarea între recrutatori şi transportatori  erau Radu Iacob Mihai, care este membru în conducerea organizaţiei de tineret a PD-L sector 4, şi Onişcu Mădălin Cristian.

Pentru a ajunge în ţări din vestul Europei, clienţii plăteau reţelei între 1400 şi 1600 de euro. Pentru a se asigura că nu sunt păcăliţi aceştia foloseau metoda „havala”. Migranţii şi recrutatorul stabileau tariful care trebuie plătit de fiecare dintre migranţi, iar banii erau ţinuţi de o altă persoană, de încredere pentru ambele părţi. După ce migrantul confirmă garantului că a ajuns la destinaţie, acesta predă banii recrutatorului, sumele de bani fiind împărţite între membrii grupării. Activitatea grupării a fost monitorizată în ultimele şase luni, anchetatorii stabilind că, iniţial, transfugii erau scoşi din ţară ascunşi în TIR-uri. Românii erau cei care se ocupau de racolarea şoferilor.  Aceştia, după ce încărcau camionele cu marfă care trebuia să ajungă în Italia, Franţa sau Germania, se opreau pe traseu şi îi ascundeau de transfugi în camioane. Membrii reţelei îşi luau măsuri speciale de precauţie – până când ajungeau cu migranţii în Ungaria le luat bateriile de la telefoane pentru a se asigura că nu sunt monitorizaţi. După ce poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe transporturi ale grupării, liderii au schimbat metoda de operare – au înlocuit TIR-urile cu călăuze. Transfugii erau aduşi la Timişoara, iar de aici erau duşi cu maşinile până în apropierea graniţei cu Ungaria, în special în zona Beba Veche. Aici li se indica direcţia pe unde să treacă peste fâşie, iar călăuzele treceau cu maşinile goale prin vamă şi îi preluau de te teritoriul Ungariei pentru a-i duce la destinaţie.

Ieri, poliţiştii de frontieră au acţionat când membrii grupării au început operaţiunile de scoatere în ţară a primilor migranţi dintr-un grup de 12 persoane care au fost direcţionate în Timişoara. Doi dintre coordonatorii români şi patru migranţi au fost prinşi când se pregăteau să treacă în Ungaria. Ulterior, trupele de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră au descins într-un imobil de pe Calea Lugojului, unde au fost găsiţi alţi trei tineri afgani. „Le iau 10 lei pe zi. Vin să stea aici o zi –două. Nu ştiu. Nu spun nimic. Nu cunosc cine-i aduce. Vin ei aşa. Zeci, posibil, să fi fost pe la mine. Nevasta mea are pensie mică, ce să fac?”, a încercat Mihai Liber să explice prezenţa celor trei afgani în casa sa. Ulterior, un alt grup de migranţi a fost identificat şi reţinut în Timişoara. Călăuze şi suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Timişoara şi audiaţi toată noaptea. În această dimineaţă, anchetatorii au descins în locuinţele a şase pakistanezi şi români din Bucureşti şi Alba Iulia, lideri şi membrii ai grupării. Rămâi pe PRESSALERT.ro să afli ultimele informaţii legate de acest caz.

UPDATE 1 Doi suspecți ridicați de la Alba Iulia au fost aduși pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara.


Conform DIICOT „au fost reţinute 22 de persoane din Pakistan, Romania, Camerun, Congo şi Afganistan, dintre care unsprezece persoane sunt suspectate a fi membri ai grupului infracțional organizat specializat în trafic de migranţi. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al lucrătorilor din cadrul Serviciului Român de Informații și din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră”.

UPDATE 2  Într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Tineretului Democrat Liberal, Sorin Moldovan, se susţine că Radu Iacob Mihai nu face parte din această organizaţie şi nu este nici membru democrat liberal.

UPDATE 3 Deşi PD-L a încercat să se lepede de Radu Iacob Mihai, susţinând că nu este nici măcar membru de partid, minciuna a fost dovedită chiar de acesta. Radu Iacob Mihai a fost ridicat de la Alba Iulia şi a susţinut că este membru PD-L în organizaţia sector 2 şi că a început, în urmă cu câţiva ani, de la lipit afişe. Acesta nu a recunoscut niciuna din acuzaţiile aduse, susţinând că acuzaţiile îi vor distruge viitorul politic şi că este sigur că partidul se va lepăda de el. Acesta a fost reţinut pe 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă alături de alţi suspecţi.

UPDATE 4 La 18,45, poliţiştii de frontieră au adus la audieri ultimii patru suspecţi, doi români şi doi pakistanezi, care au fost ridicaţi în urma percheziţiilor din Bucureşti. La finalizarea audierilor, cei cinci deja reţinuţi şi ultimii aduşi la anchetă vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiş.

UPDATE 5 În urma audierilor, instanța a decis soarta celor nouă suspecți prezentați cu propunere de arestare preventivă de către DIICOT. Tribunalul a decis arestarea pe 30 de zile pentru Gondal Tasadaq Hussian, Ali Mohsin, Faisal Muhmmad , racolatorii pakistanezi, și a celor doi români care asigurau legătura cu transportatorii – Onişcu Mădălin și Radu Iacob. Pentru trei dintre transportatori, Mircea Drăghici, Bogdan Moldovan și Octavian Burleanu, a decis arest la domiciliu, iar un al patrulea transportator, Peleanu Mircea, a fost lăsat în libertate sub control judiciar.

 

 

3 COMENTARII

  1. Chiar merita felicitari politistii de la frontiera din Timisoara. Periodic iese in evidenta cate un caz solutionat de DIICOT cu bratele lor. Aici e profesionalismul. Iar impartialitatea celor de la frontiera e evidenta. Felicitari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.