Studenții de la UVT, nemulțumiți la începutul noului an universitar. De ce...

Studenții de la UVT, nemulțumiți la începutul noului an universitar. De ce sunt nevoiți “bobocii” să plătească taxe de școlarizare cu 20 % mai mari

3
DISTRIBUIȚI

protest studenti

Universitatea de Vest și-a deschis, astăzi, porțile pentru aproximativ 18.000 de studenți. Potrivit reprezentanților Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), noul an universitar nu aduce nicio schimbare în bine în ceea ce privește finanțarea sistemului educațional românesc. Studenții condamnă „lipsa de responsabilitate a guvernanților” care, la ultima rectificare bugetară, au diminuat bugetul educației, deși acest domeniu a primit încă de la începutul anului fonduri “mult sub nivelul necesităților”.

Astfel, reprezentanții OSUT atrag atenția că, din cauza subfinanțării cronice a sistemului, studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara care încep anul 1 licență sau master, în această toamnă, vor fi nevoiți să plătească taxe cu aproximativ 20 % mai mari decât colegii lor din ceilalți ani de studiu.


“Ultima soluție a fost creșterea taxelor universitare, pentru a evita apropierea de faliment economic a universității”, explică reprezentanții OSUT.

Conducerea organizației studențești atrage atenția că una dintre principalele probleme cu care se confruntă studenții de la Universitatea de Vest este numărul insuficient de locuri de cazare disponibile. “Deşi universitatea a început construcţia unui nou cămin, ce ar aduce un plus de peste 700 de locuri de cazare, Guvernul României refuză să aloce fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor, precum şi deblocarea soldurilor universităţii, care ar permite avansarea acestora. Chiar dacă UVT este în topul universităţilor din România, toate solicitările făcute către MEN atât de către conducerea UVT, cât şi de către OSUT, cu privire la finanţarea construcţiei unui nou cămin studenţesc au fost ignorate”, mai precizează reprezentanții OSUT.

Studenții consideră că abandonul universitar are o rată destul de ridicată chiar și la Universitatea de Vest, una dintre cauze fiind aceea că studenții proveniți din medii defavorizate nu-și permit să locuiască în chirie sau să plătească taxe de școlarizare la un nivel foarte ridicat. În final, OSUT solicită public  Guvernului și Ministerului Educației Națioanale atât alocarea de fonduri suplimentare, cât şi deblocarea soldurilor universităţii, în vederea continuării construcţiei căminului de lux din Complexul Studențesc.

3 COMENTARII

    • @cetatean
      De ce e nevoie de atatia studenti? Simplu! Ca sa se poata dezvolta cateva elite. Atata timp cat universitatea nu e finantata de nimeni, si cea mai mare sursa de bani este cea care provine din taxe este nevoie de cateva mii de platitori de taxe ca sa sustina o infrastructura de care doar cateva sute se folosesc eficient. Pe vremea cand eu eram student la UVT 80% din banii de taxe mergeau doar pe plata salariilor, pentru ca pana la urma e nevoie de o mica armata de cadre didactice si personal auxiliar ca sa tii in viata o universitate. Intradevar exista multi paraziti in sistemul asta, care beneficiaza de bani care nu ii merita, dar chiar si in absenta parazitiilor universitatea tot in aceiasi groapa ar fi… P.S. (Cifra de 18000 e cam umflata… in realitate sunt cam 15000…in acte)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.