Sute de copii din Timiș s-au înscris la școala profesională în acest...

Sute de copii din Timiș s-au înscris la școala profesională în acest an. De ce-și dorește subprefectul Zoltan Marossy ca toate clasele profesionale să fie susținute de firme

0
DISTRIBUIȚI

scoala-profesionala01_resize-640x426

Peste 700 de elevi de clasa a IX-a din județul Timiș s-au înscris în 27 de clase profesionale, în acest an, care primesc o bursă din partea statului de 200 de lei. O parte dintre acești elevi au ales însă să se înscrie la o clasă de la învățământul tehnic dual, ceea ce înseamnă că au posibilitatea să facă practică în firmele partenere, care abia așteaptă să termine școala pentru a-i putea angaja, pentru că au nevoie de meseriași. Mai mult, elevilor le este oferită încă o bursă de 200 de lei din partea companiei partenere.

Astăzi, la Instituția Prefectului, reprezentanți ai societăților care au parteneriate încheiate cu școlile din județ, inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ care au organizate clase profesionale au discutat despre ce se poate face pentru ca să fie pregătiți meseriași cât mai buni în domeniile căutate de companii. Zoltan Marossy, subprefectul de Timiș, a ținut să precizeze că și-ar dori ca toate clasele profesionale din județul nostru să fie introduse în acest sistem de învățământ tehnic dual.


„Este foarte important ca elevii care intră în învățământul profesional să ajungă meseriași, pentru că noi asta nu avem în întreprinderi. La Timișoara avem șansa să fie multe întreprinderi mari care-și doresc muncitori calificați. În România, toți părinții doresc ca odraslele lor să aibă studii superioare și, dacă se poate, toți să fie miniștri. E nevoie și de muncitori, a fi muncitor bine plătit, de multe ori este mai bănos decât a fi un om cu diplomă universitară și fără loc de muncă. Sunt școli profesionale care au ateliere de practică vai și amar în Timișoara, de aceea ideal ar fi ca toate clasele profesionale să fie introduse în acest sistem dual”, a precizat Zoltan Marossy.

În acest moment, cele mai căutate meserii sunt în domenii ca electromecanică, comerț, industria textilă și pielărie sau construcții. Nu mai puțin de o sută de specializări la învățământul profesional sunt disponibile în întreaga țară. “Firmele sunt invitate să analizeze lista cu specializările existente, iar dacă se cer meserii acreditate în țară, le acredităm și în Timiș, iar dacă nu, atunci o să căutăm școli care să dezvolte noi specializări”, a mai adăugat Zoltan Marossy. Pentru a încuraja cât mai mulți părinți din Timiș să-și dea copiii la școala profesională, va fi organizată și o caravană prin județ, în primăvara anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.