Tarife stabilite de guvern pe care instituțiile din subordine nu le pot...

Tarife stabilite de guvern pe care instituțiile din subordine nu le pot plăti. Cum încalcă legea reprezentanții guvernului în teritoriu

0
DISTRIBUIȚI

 

cjt02

Legislaţia în vigoare prevede o serie de obligaţii ale aleşilor locali şi ale instituţiilor administraţiei publice locale pentru ca activitatea acestora să aibă o transparenţă cât mai mare. În multe cazuri însă, atât aleşii cât şi instituţiile se eschivează de la întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, sub diferite pretexte, de cele mai multe ori neserioase şi aiuritoare, fără a fi sancţionaţi în vreun fel. Există însă şi situaţii în care guvernul nu-şi respectă propriile hotărâri, după cum se poate concluziona din explicaţiile date de instituţia prefectului.

Potrivit legii liberului acces la informaţiile de interes public, „autorităţile publice sunt obligate să dea din oficiu publicităţii un raport periodic de activitate, cel puţin anual, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a”. În contextul unei complexe activităţi de monitorizare a administraţiei publice locale la jumătatea mandatului, Clubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia a solicitat primăriei Timişoara, consiliului judeţean şi instituţiei prefectului copii ale acestor rapoarte pe anii 2012 şi 2013, precum şi menţionarea numărului şi a datei Monitorului Oficial în care au fost publicate în anii 2013, respectiv 2014.

Iniţial, primăria a răspuns laconic, ca de obicei, că rapoartele cu pricina au fost întocmite şi pot fi consultate pe pagina de internet a primăriei.


Doar la insistenţele APD a catadicsit să precizeze că rapoartele pentru primii doi ani de mandat „vor fi publicate în Monitorul Oficial al României în decursul anului 2014…”. Nu se ştie exact când. Şi consiliul judeţean a confirmat întocmirea rapoartelor, care au fost afişate pe site-ul instituţiei, însă publicarea celui din 2012 în monitor a fost uitată, doar raportul pentru anul 2013 fiind publicat în M.O. din 14 mai 2014.

La fel a procedat şi instituţia prefectului, care a publicat rapoartele pe pagina sa de internet, însă a oferit o explicaţie extrem de interesantă pentru nepublicarea lor în Monitorul Oficial: „Datorită resurselor financiare insuficiente, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, fiind ordonator terţiar de credite, nu a putut publica rapoartele de activitate anuale în Monitorul Oficial”. Cristian Bratu, coordonator programe integritate publică din cadrul APD, ţine să precizeze că instituţia prefectului este subordonată Ministerului Afacerilor Interne: „ordonatorii de credit ierarhic superiori se găsesc la nivelul guvernului, cel care a stabilit, prin hotărâre de guvern, tarifele pentru publicarea în M.O şi, conform R.A. Monitorul Oficial, valoarea tarifelor nu poate constitui motiv al nepublicării atât timp cât obligaţia publicării subzistă”.

Hotărârea de guvern prin care se aprobă tarifele de publicare a actelor, semnată de prim-ministrul Viorel Ponta, a fost dată în februarie 2014 şi prevede un tarif de 62 lei/pagină (cu TVA inclus) pentru actele a căror publicare este prevăzută de lege. Potrivit unui calcul estimativ al costurilor de publicare efectuat de APD, instituţia prefectului ar avea de plătit mai puţin de 3.000 de lei pentru ca guvernul să arate respect faţă de propriile hotărâri, sumă care însă nu pare să fie disponibilă când campania electorală a prim-ministrului impune alte priorităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.