Despre respect

Despre respect

2
DISTRIBUIȚI

Într-un singur cuvânt, existența înseamnă respect. Respect față de sine. Față de ceilalți. Față de Pământ (că ne ține) etc. E o temă care mă obsedează. De ce trebuie să murim sănătoși.

Părinții mei m-au conceput mai spre a doua tinerețe, așa că am trăit toată copilăria comparând mama jună și blondă a colegului de bancă cu mama mea, ceva mai coaptă. Am continuat să compar. Primul șoc l-am trăit când mama împlinise 60 de ani, era o femeie superbă, bine îmbrăcată și bine purtată, pentru care respectul de sine, pe lângă multe altele, era și acela că ajungea săptămânal la coafor. Mama era deja pensionară, se distra urmărind sincron televiziunile de știri și talk-showurile politice, iar duminica mergea să cânte în cor la biserică. Pe atunci am cunoscut o femeie căreia mi-a venit să-i spun babă absolută la prima vedere.


Nu se vedea de riduri, abia se mișca, parcă și privirea îi era strâmbă. Am aflat că nu împlinise șase decenii de viață și din punctul ei de vedere își trăise viața.

Acum e unul din jocurile mele preferate pe stradă să ghicesc vârste. Vârste frumoase, respectate. O femeie de 40 de ani e o femeie de 40 de ani și atât. Nu e în vârstă, nu e tânără, e doar așa cum poate ea să fie. Mai bine sau mai rău. Mai ridată sau cu un tonus muscular bun. Un bărbat de 55 de ani suportă același grad de comparație. Depinde de multe. Cei care au înțeles noima, trec cu zâmbetul pe buze prin viață, sănătoși și frumoși. Oameni la care te uiți și vezi armonie, nicidecum vârstă.

georgeta petrovici

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.