EXCLUSIV Patronul olandez şi angajaţi români ai firmei Dutchmed, ridicaţi de DNA,...

EXCLUSIV Patronul olandez şi angajaţi români ai firmei Dutchmed, ridicaţi de DNA, la Timişoara, pentru şpăgi date ca să câştige licitaţii de la Ministerul Sănătăţii UPDATE 1 Ce șpăgi a dat Dirk Van Halewijn

1
DISTRIBUIȚI

dutchmed dna 3

Acţiune în forţă a DNA, vineri seara, la Timişoara – patru persoane care participau la simpozionul Societății Europene de Computing și Tehnologie în Anestezie și Terapie Intensivă au fost luate pe sus de anchetatorii anticorupţie şi de jandarmi chiar din restaurantul unde mâncau alături de ceilalţi participanţi. Aceştia au fost ridicaţi de structura centrală a DNA în baza unor mandate de aducere şi duşi sub escorta mascaţilor la sediul DNA Timişoara.  Toţi cei patru ridicaţi au legătură cu SC Dutchmed SRL din Sibiu, subsidiara din România a firmei olandeze Dutchmed BV specializată în livrarea de echipamente medicale către spitale. Printre cei ridicaţi se află cetăţeanul olandez Dirk Van Halewijn, CEO al firmei olandeze, managerii subsidiarei din România, Liliana Dumitru şi Aurel Alexandru Muşat, şi Felicia Chirimbu, unul dintre reprezentanţii de vânzări ai firmei, care până în anul 2000 a fost angajată a Ministerului Sănătăţii la Direcția Generală de Aparatură Medicală.

Aceştia sunt anchetaţi într-un dosar de corupţie care vizează modul în care firma Dutchemed SRL a obţinut mai multe contracte de la Ministerul Sănătăţii, în perioda 2008 -2011, contracte care erau finanţate din fonduri ale Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii. DNA îl acuză pe olandezul Dirk Van Halewijn de faptul că le-a solicitat angajaţilor săi din România să-şi formeze un sistem de relaţii care să permită câştigarea licitaţiilor organizate de minister pentru reformare sistemului medical românesc. Pentru aş atinge obiectivul, Van Halewijn este acuzat că prin intermediul Feliciei Chirimbu a dat mită şi alte bunuri unor oficiali pentru a avea acces la informaţii confidenţiale sau pentru a fi favorizaţi şi declaraţi câştigători ai unor licitaţii. Cel mai mare scandal în care firma Dutchmed SRL a fost implicară este cel legat de licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru pentru achiziţionarea a 61 de aparate de analiză a gazelor din sânge destinate dotării mai multor maternităţi. Cel mai ieftin preţ a fost oferit de firma românească Novaintermed – 673.440 de euro, urmată de firma olandeză Simed International BV cu 1897.999 euro, San Prod Med din România cu un preţ de 2.899.305 euro şi firma Dutchmed din Olanda cu 4.995.900 dolari. Câştigătoarea licitaţiei a fost declarată firma Dutchemed deşi a avut cel mai mare preţ, în octombrie 2010. Mihnea Ioan Grecu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale susţinea, revoltat, după anunţarea rezultatului, într-un articol publicat de Curierul Naţional „cunoaştem foarte bine piaţă, nu există nicio diferenţă între produse care ar justifica o asemenea diferenţă de preţ”. Ministerul Sănătăţii a susţinut că „motivul descalificării celorlalte trei oferte de la licitaţie este acela că prezentau deviaţii majore de la specificaţiile tehnice din documentatia de licitaţie. Având oferte inferioare specificaţiilor tehnice, implicit şi preţul ofertelor respective a fost mai mic”. Un alt contract câştigat în această perioadă de firma Dutchmed a fost unul de 5,4 milioane lei pentru furnizarea de aparate de ventilaţie pentru dotarea secţiilor de anestezie terapie intensivă.

Dirk Van Halewijn este inculpat pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, fosta angajată a Ministerului Sănătăţii fiind acuzată de aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, de infracţiuni similare fiind acuzaţi şi ceilalţi doi angajaţi ai firmei din România. Audierile au durat până după miezul nopţii, primii care au plecat din sediul DNA Timişoara, însoţiţi de avocaţii Arcadie Anastasescu, Cosmin Tabără şi Marius Maleta, fiind angajaţii români, aceştia refuzând să facă orice fel de declaraţii. Avocaţii au susţinut că doar s-au pus în executare mandatele de aducere şi li s-au înmânat citaţiile pentru săptămâna viitoare. Ultimul ieşit din anchetă, a fost olandezul Dirk Van Halewijn, care şi-a acoperit faţa pentru a nu fi fotografiat. „Ne-am prevalat de dreptul la tăcere în această fază procesuală.


Nu comentăm acuzaţiile acum” – aceasta a fost singura declaraţie a avocatului Călin Stăiculescu, unul dintre apărătorii lui Van Halewijn.

UPDATE 1 Conform DNA, olandezul Dirk Van Halewijn a dat șpăgi în bani și excursii pentru a se asigura că va câştiga licitațiile.  Acesta a oferit prin intermediul angajatei sale „în două rânduri, câte 5.000 euro, pentru ca aceasta, în considerarea calității sale angajat al Unității de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale, să îi furnizeze informații ce nu sunt destinate publicității referitoare la componența comisiilor de evaluare, precum și alte date menite să asigure societății Dutchmed BV câștigarea licitațiilor din cadrul Proiectului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România”. Olandezul este acuzat că „ar fi oferit o excursie de lux la Amsterdam, cu toate cheltuielile de cazare, transport și bani de buzunar, în sumă totală de peste 2.500 euro, plătite de firma olandeză, unor funcționari din cadrul Unității de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale din Ministerul Sănătății, precum și altor funcționari ai ministerului, implicați în comisiile de evaluare a firmelor ce participau la licitațiile publice ce vizau proiectele amintite. În cursul anului 2011, inculpatul Van Halewijn Dick ar fi acceptat să plătească unei persoane, angajat al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății, sumele de 1.960 euro și 540 euro, reprezentând prețul unui sejur în Italia, plus transportul pentru acesta și familia sa. Sumele respective au fost facturate de operatorul de turism al societății Dutchmed care a plătit sejurul, în schimbul susținerii primite și care se aștepta a fi primită și pe viitor de la angajatul Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății. Inculpatul Dick Van Halewijn ar fi plătit, prin intermediar, suma de 6.000 euro unei persoane, medic, pentru folosirea echipamentelor Dutchmed în clinica unde aceasta lucrează și în schimbul informațiilor furnizate de aceasta, informații care ar fi fost utilizate pentru câștigarea licitațiilor”.

De asemenea, acesta este acuzat că pentru a fi sigur că va câştiga „ ar fi plătit suma totală de 7.000 euro unor membri ai comisiilor de evaluare pentru proiectul ICB 8. De asemenea, pentru a asigura câștigarea proiectului ICB 9, achiziție de aparatură medicală pentru dotarea secțiilor de neonatologie din maternitățile din România prin programul amintit finanțat de Banca Mondiială, inculpatul Van Halewijn Dick a cerut, prin intermediari, unui membru al comisiei de redactare a specificațiilor tehnice pentru proiectul respectiv, să introducă în caietul de sarcini, datele tehnice ale aparaturii medicale ce urma a fi ofertată de DUTCHMED BV, asigurând astfel câștigarea de către această firmă, a licitației”. Procurorii au colaborat cu reprezentanții Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) și au beneficiat de sprijin de specialitate din parte Serviciului Român de Informații.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.