La Timișoara a fost marcată Ziua Mondială a Psoriazisului, o boală din...

La Timișoara a fost marcată Ziua Mondială a Psoriazisului, o boală din cauza căreia unul din trei pacienți are tentative de sinucidere. Care este motivul îngrijorător VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

depresie-1

O boală de piele de care suferă aproximativ 400.000 de români are un impact devastator asupra pacienților. Potrivit unor statistici, una din trei persoane diagnosticate cu psoriazis a avut tentative de sinucidere. Și asta pentru că din cauza petelor care pot apărea pe tot corpul, oamenii cu psoriazis sunt marginalizați, își pierd locul de muncă sau chiar sunt părăsiți de partenerul de viață. Totul pentru că oamenii știu prea puține informații despre această boală și cred că se ia.

Pentru a schimba această mentalitate, de zece ani, în întreaga lume, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului. Astăzi, această zi a fost marcată și la Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, printr-un workshop.


“Din cauza acestei boli, pacienții se ascund tot timpul sub un pulover pentru că se tem ca nu cumva leziunile pe care le au pe corp să se vadă și oamenii să se ferească de ei, chiar să nu dorească să dea mâna cu ei. Psoriazisul este o boală care marginalizează pacientul. Nu de puține ori, pacienții au fost rugați să părăsească piscina sau cluburile de întreținere corporală”, a explicat Caius Solovan, șeful Clinicii de Dermatologie.

Mai mult, din cauza acestei boli, pacienții se simt jenați și consideră că nu sunt atractivi pentru cei din jur. “Studiile arată că 30 % din pacienții cu psoriazis se gândesc să se sinucidă, iar jumătate din pacienți suferă de depresie, anxietate sau chiar alcoolism. Psoriazisul este o problemă de sănătate publică, tocmai de aceea tratamentul trebuie început cât mai devreme”, a mai precizat medicul Caius Solovan.

Mediciii atrag atenția că psoriazisul nu este o boală mortală, însă marginalizarea bolnavilor o poate transforma. Anul trecut, artista Delia Matache a venit în sprijinul românilor care suferă de psoriazis și a lansat o melodie care a devenit imnul campaniei de sprijinire a oamenilor care au această boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.