Paradisul vânătorilor din Banat. Legendele cabanelor unde venea la vânătoare Nicolae Ceaușescu

Paradisul vânătorilor din Banat. Legendele cabanelor unde venea la vânătoare Nicolae Ceaușescu

1
DISTRIBUIȚI

cabana cheveres

În judeţul Timiş există câteva zone cunoscute pentru bogatul lor fond cinegetic, atât în regiunile de câmpie cât şi în cele deluroase sau de munte, care se întind pe sute de mii de hectare şi în care se găsesc toate speciile de vânat specifice zonei noastre. Ele sunt căutate atât de pasionaţii de vânătoare din judeţ cât şi de vânătorii străini, atraşi de varietatea vânatului timişean, astfel încât, cu o bună organizare, Timişul are perspective pentru dezvoltarea unui profitabil turism de vânătoare. Vânătorii găsesc aici atât vânat mare – mistreţi, cerbi, lupi sau urşi – cât şi vânat mic, de la iepuri până la raţe, fazani sau potârnichi.

În judeţ există cinci cabane de vânătoare, la Pişchia, Chevereş, Lugoj, Fârdea-Surduc şi Cheia-Poieni, care pot fi închiriate de cei care doresc să rămână şi peste noapte în zonele respective, mai ales în sezonul de vânătoare. Cea mai căutată este cabana de la Pişchia, construită în perioada interbelică, atât pentru a oferi adăpost vânătorilor cât şi ca sediu al brigăzii silvice.

În anii comunismului, cabana a fost transformată în casă de oaspeţi şi s-a aflat apoi la dispoziţia lui Nicolae Ceauşescu, care a devenit interesat de vânătoare după ce a aflat că aceasta este o îndeletnicire a elitelor sociale.


Se povestea că, de multe ori, vânatul doborât de alţii se contabiliza printre trofeele celui dintâi vânător al ţării. După spusele localnicilor, aici l-a primit şi pe conducătorul fostei Iugoslavii, Iosip Broz Tito, pentru a vâna împreună. Un vânător împătimit a fost şi Ion Gheorghe Maurer, care îl însoţea pe Ceauşescu la Pişchia, la partidele de vânătoare organizate aici.

Ceauşescu a dispus şi de cabana Chevereş, construită în 1978 la trei klometri de comună, chiar la marginea pădurii. Cele două cabane erau pregătite în permanenţă pentru primirea vânătorilor din vârful nomenclaturii, căci vizitele pentru câte o partidă de vânătoare erau, de multe ori, anunţate în ultima clipă şi primirea trebuia să fie ireproşabilă. Uneori venea şi „tovarăşa”, care, împreună cu tovarăşe de rang mai mic, îşi petreceau timpul în cabană sau se plimbau prin pădure, în aşteptarea vânătorilor de ocazie. Totul se termina cu un foc mare pe care se frigea vânatul, după care urma masa tovărăşească. Cei care se ocupau de organizarea vânătorilor îşi amintesc că cea mai mare parte a animalelor vânate de activul de partid şi de stat era ambalat şi trimis la export.

Pe terenurile de vânătoare din judeţul Timiş vânătorii pot găsi fazani care nu sunt crescuţi în captivitate, pentru a fi vânaţi. La fel de căutate sunt şi potârnichile, care populează la rândul lor domeniile de vânătoare. Carnea celor două specii de păsări este foarte apreciată de iubitorii de vânat, iar preţul este pe măsură: în timp ce un fazan costă în jur de 12 euro, o potârniche, a cărei greutate este sub jumătate de kilogram, poate ajunge chiar la 18-20 de euro bucata.

fazani

1 COMENTARIU

  1. la Cheveres / Bacova nu mai exista nici un mistret. S-a vanat in bataie de joc. Mai de mult vedeai turme de mistreti aproape zilnic ce alergau in /din padure. Acum este doar o amintire. Multumim burtilor ce s-au indestulat cu ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.