PERICOL Alți doi zimbri au murit din cauza bolii limbii albastre. Câte...

PERICOL Alți doi zimbri au murit din cauza bolii limbii albastre. Câte animale mai sunt în rezervație și ce temeri au veterinarii

0
DISTRIBUIȚI

zimbruAlţi doi zimbri au murit în Rezervaţia Haţeg-Silvuţ închisă publicului în urmă cu două săptămâni după ce au decedat primii trei zimbri şi s-a descoperit un focar al bolii limbii albastre. „Două femele zimbru, una de 15 ani şi una de doi ani, foarte puternică, au decedat ieri în rezervaţie în prezenţa medicilor veterinari care au luat probe pentru analiaze. Din păcate până acum avem cinci zimbri decedaţi, la primii doi analiazele au confirmat deja existenţa bolii limbrii albastre. Până la primul deces când am bănuit existenţa bolii toţi zimbri au fost expuşi deoarece boala se transmite prin muşcătură de ţânţar, iar deratizările şi măsurile conform indicaţiilor medicilor au fost făcute după. Medicii veterinari spun că animalele pot trece prin boală, la fel cum oamenii se însănătoşesc după o gripă puternică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara, Horea Golea.

Potrivit acestuia, în continuare starea celor opt zimbri din rezervaţie este supravegheată atât de medicii veterinari cu care Direcţia Silvică Hunedoara au contract cât şi de reprezentanţii DSV Hunedoara.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au informat, într-un comunicat de presă, că în judeţul Hunedoara a fost declarată „zonă de restricţie”, după ce au fost confirmate două focare de boala limbii albastre, în localităţile Haţeg şi Petroşani.

„DSVSA Hunedoara a declarat zonă de restricţie în judeţul Hunedoara ca urmare a confirmării a două focare de boala limbii albastre în localităţile Haţeg şi Petroşani.


Confirmarea celor două focare (unul la specia bovină şi unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boală, reactivarea unităţilor locale de sprijin din cadrul primăriilor celor două localităţi şi instituirea programului de măsuri specifice”, menţionează reprezentanţii DSVSA Hunedoara.

Celălalt focar de boala limbii albastre a fost confirmat într-o gospodărie din Petroşani. Ca urmare, DSVSA Hunedoara a delimitat zone de control pe o rază de 20 de kilometri, de protecţie pe 100 de kilometri şi de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protecţie. Specialiştii DSVSA vor face inspecţii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre şi zimbri. Animalele pot fi transportate numai cu avizul DSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informa, în urmă cu o săptămână, că 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând îan prezent 935 de animale din 158 de comune.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.