„Plecare fără întoarcere”, povestea ultimelor zile din viața domnitorului Constantin Brâncoveanu, pe...

„Plecare fără întoarcere”, povestea ultimelor zile din viața domnitorului Constantin Brâncoveanu, pe scena „Naționalului” timișorean

0
DISTRIBUIȚI

A preferat să își vadă copiii uciși de secure, ca să nu se smintească de la dreapta credință. A stat drept în fața sultanului și nu a cerut îndurare, convins că a lui era calea dreaptă. Așa a domnit, ca un bun și vrednic conducător al poporului, un popor care, peste ani, și l-a asumat ca sfânt: Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Înainte de orice, a fost un exemplu de viață și credință în ceea ce e drept și corect.

În pragul sărbătorilor creștine, Teatrul Național din Timișoara se apleacă asupra istoriei și primește cu brațele deschise punerea în scenă a piesei de teatru „Plecare fără întoarcere”. Spectacolul care se va juca joi, 30 octombrie, de la ora 19,00, în Sala Mare, ilustrează ultimele momente din viaţa Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

c.-brancoveanu-si-kuciuk-selin

Spectacolul este o dramatizare după romanele „Ultimul Constantin”, de Ileana Toma, „Neamul Basarabilor ”, de Aurel Petrescu şi adaptarea pieselor de teatru „Constantin Brâncoveanu”, de Nicolae Iorga şi „Ultimul drum al lui Brâncoveanu”, de Dan Tărchilă.


Acţiunea spectacolului se petrece într-una din celulele închisorii „Ediculé” din Istanbul, cu puţin timp înaintea decapitării domnitorului Brâncoveanu, a fiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu. Scenariul și regia piesei de teatru îi aparțin lui Marian Ciripan, actorul principal al piesei, cel care îl întruchipează pe sfântul voievod martir Constantin Brâncoveanu. Din distribuția spectacolului fac parte Cristina Moldoveanu în rolul doamnei Marica, Corneliu Jipa în rolul stolnicului Cantacuzino și Cristian Dionisie în rolul trimisului sultanului.

„Această piesă de teatru este în sine o veritabilă cateheză culturală și o mărturisire de credință ortodoxă, dar și o lecție de patriotism autentic”, spune pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei. Evenimentul de la Timișoara are loc la iniţiativa Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, în urma propunerii companiei de spectacole “CIVIC ART CvM” din Bucureşti.

„Nădăjduim că prin organizarea acestui spectacol la Teatrul Naţional din Timişoara vom reuşi să aducem în atenţia publicului spectator pilda de iubire şi jertfelnicie a vredniculuiVoievod Constantin, arătând că au fost oameni care au murit pentru credinţa şi identitatea acestui neam. Datoria noastră, a celor de astăzi, este să urmăm acest exemplu de curaj şi dăruire, iar atunci când ne vom confrunta cu problemele şi încercările lumii în care trăim, să avem încredinţarea că toate se pot depăşi prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu. Cred că vom aduce multă bucurie publicului timişorean şi tuturor credincioşilor eparhiei noastre prin acest frumos spectacol”, a mai precizat pr. Zaharia Pereş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.