Spectacolele lunii octombrie. Ce puteți vedea la cele trei teatre de stat...

Spectacolele lunii octombrie. Ce puteți vedea la cele trei teatre de stat din Timișoara, la Operă, dar și la teatrul de păpuși

2
DISTRIBUIȚI

salata cu leustean

Naţionalul timişorean îşi aşteaptă spectatorii, începând de astăzi, în cele trei săli de care dispune, cu nu mai puţin de 27 de spectacole, care vor avea loc în sala mare a teatrului, sala 2 şi studio Uţu Strugari. Printre acestea se numără şi ultima premieră, „Maria de Buenos Aires”, a cărei regie e semnată de Ada Lupu şi care se bucură de mare succes, fiind un spectacol care se joacă cu casa închisă. O nouă reprezentaţie a fost programată pentru data de 19 octombrie dar cum biletele s-au epuizat rapid, spectacolul va fi jucat şi în ziua următoare.

Şi pentru alte spectacole programate în această lună care sunt foarte apreciate de public, precum „M-am hotărât să devin prost”, „O scrisoare pierdută”, „Piaţa Roosevelt” sau „Anna Karenina”, e recomandabilă rezervarea din timp a biletelor. Alte spectacole îndrăgite care vor fi jucate în această lună sunt „Iov” – chiar în prima zi a lunii, „Salată cu leuştean”, „Gaiţele”, „Billy Mincinosul”, precum şi alte spectacole de actualitate sau adaptări după texte celebre ale literaturii universale. În 3 şi 4 octombrie, la Badisches Staatstheater din Karlsruhe va avea loc premiera germană a coproducţiei care a deschis stagiunea teatrului, „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, iar în 28 octombrie, teatrul naţional timişorean va fi prezent la festivalul internaţional de teatru din Vârşeţ, cu spectacolul „Prometeu înlănţuit”.

„Pescăruşul” de Anton Pavlovici Cehov este primul spectacol al lunii la teatrul german, în 2 octombrie, în ziua următoare, în sala Studio a teatrului maghiar se va juca „Fetiţa cu chibrituri”, după povestea lui Hans Christian Andersen iar în 5 octombrie tot un spectacol realizat după o poveste, „Hänsel şi Gretel”, după fraţii Grimm. În cea de-a doua săptămână a lunii sunt programate spectacolele „Tineri fără Dumnezeu”, două reprezentaţii cu spectacolul de mare succes „Cabaret” şi un concert de muzică populară germană, „Cântece care vin din inimă”, programat în 11 octombrie la căminul cultural Gărâna, de kierchweich.

În 14 octombrie va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul „Forma lucrurilor” iar seara de 17 octombrie aduce pe scenă prima premieră a stagiunii, „Nepal”, de Urs Widmer, coordonată şi interpretată de Konstantin Keidel şi Franz Kattesch.


Spectacolul, o premieră pe ţară, este povestea a doi bărbaţi care se ascund în teatru, locul care pentru ei reprezintă un refugiu faţă de pericolele lumii exterioare. Aici îşi petrec timpul cu jocuri şi povestiri, îşi reînscenează fanteziile şi coşmarurile. Nepal este invocat ca destinaţie îndepărtată şi, deopotrivă, ca ideal de libertate, spectacolul având şi numeroase accente critice la adresa societăţii. Tot în această lună va avea loc o nouă reprezentaţie cu piesa lui Albert Camus, „Neînţelegerea”. Teatrul va participa în 25 octombrie cu ultima premieră, „Nepal”, la festivalul interetnic de la Miercurea Ciuc iar o reprezentaţie cu spectacolul „Cabaret” va avea loc în 31 octombrie în Sala Pictură a Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe scena operei timişorene se va juca, în data de 5 octombrie, musicalul „My fair Lady” iar următorul spectacol va fi baletul Giselle”. Opera timişoreană va fi prezentă la cea de-a XXXIX-a ediţie a festivalului internaţional „Timişoara muzicală”, care se va desfăşura între 15 octombrie şi 16 noiembrie, cu mai multe spectacole, primul dintre acestea fiind opera „Tosca”, în 15 octombrie. Tot în această lună, sunt programate spectacolele de operă „Nabucco”, „Faust” şi „Traviata”.

Luna octombrie începe la teatrul maghiar „Csiky Gergely” cu o premieră, „Noditza”, o poveste cu zâne pusă în scenă de Bereczki Csilla, care se va juca în sala Studio în 9 şi 10 octombrie. În săptămâna 12-19 octombrie vor fi reluate spectacolele „Sus în adâncuri”, „Regina frumuseţii din Leenane”, „Operă ţărănească” şi „Gardenia”, cu acest din urmă spectacol teatrul urmând să participe, în 22 octombrie, la cea de-a şaptea ediţie a festivalului interetnic de teatru de la Miercurea Ciuc. În 24 octombrie, trupa de teatru Dou Bastet din Braşov va susţine un spectacol în sala Studio iar în 25 şi 28 octombrie sunt programate noi reprezentaţii cu „Incendii” şi „Edith Piaf et Agnes”. Luna se va încheia cu un spectacol de teatru-dans, „7/7”, susţinut de Baczó Tünde.

Teatrul de păpuşi va oferi copiilor în luna octombrie spectacolele „Punguţa cu doi bani”, „Ariciul”, „Scufiţa Roşie” şi ultima premieră, „Vasilache şi Marioara”, un spectacol vesel care a deschis noua stagiune şi a fost primit de public cu îndelungi aplauze. În fiecare duminică sunt programate câte două spectacole, de la orele 11.00 şi 12.30.

2 COMENTARII

  1. Bravo Teatrul German Timisoara
    Bravo Herr Vershendan cel mai bun director de teatru din ultimii 20 de ani care a reusit sa repuna de pe butuci Teatrul German din timisoara si care la aceasta ora este cel mai bun Teatru din Romania, in frunte cu cel mai titrat Director (absolvent a doua facultati, filologie si drept) si vorbitor de clasa de limba germana, nici nemtii nemti nu vorbesc germana asa corect si literar ca iel. Ne mandrim ca un roman este mai distept si pregatit ca toti asa zisi nemtii care l-au precedat la conducere.

    • richtig!!!
      Consulatul german si chiar ambasada germana este alaturi de herr Vershendan, director roman care a depasit germanii etnici, si care va deveni si Presedintele Forumului german. sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.