Toți oamenii președintelui

Toți oamenii președintelui

0
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Este titlul uneia dintre capodoperele micului ecran, regizate de Alan J. Pakula, cu doi mari actori în rolurile principale: Dustin Hoffman și Robert Redford. Este, de fapt, povestea scandalului Watergate, cel care a condus la demisia președintelui american Richard Nixon. Watergate-ul nostru autohton are episoade multe și demne mai degrabă de o telenovelă, decât de un film serios. Să ne amintim cine au fost oamenii președintelui nostru și cine sunt ei acum. Primul a fost „dragă Stolo”, omul din pricina căruia președintele a lăcrimat pentru prima dată în fața unei țări întregi, stârnind simpatia populației și ieșind numărul unu în cursa prezidențială, împotriva unui sistem care părea de neînvins, în epoca Năstase. Ulterior, președintele s-a înconjurat de oameni tineri, de oameni cu renume, de femei, de bărbați serioși, din care îmi vin în minte acum câteva nume: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei, Roberta Anastase, Elena Udrea, Claudiu și Adriana Săftoiu, Vasile Blaga, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Daniel Funeriu și mulți, mulți alții care s-au perindat pe rând prin cabinetul președintelui, prin ministerele guvernului. Toți au fost, până la un moment, regește recompensați. Singura lor obligație era să joace cum le cântă președintele.


Toți au fost, de facto, creațiile președintelui.

Oamenii președintelui sunt, acum, aceeași care luptă împotriva sa. Una dintre personalitățile „made by Băsescu”, Monica Macovei, și-a lansat ieri sloganul, „un președinte arbitru, nu jucător”. Exact datorită jocurilor făcute de Băsescu a ajuns Macovei să dețină funcții cheie, să fie promovată și creditată cu încrederea de care se bucură astăzi. Un președinte jucător care și-a pus pe tabla de șah oamenii în poziții cheie, a ales la un moment dat să joace numai cu „regina albă”. A reușit să înlăture toate piesele de pe tablă, atacând cu vârful de lance – Udrea, dar nici piesele nu au așteptat prea mult și au început și ele să își creeze propriile scheme de joc. Îndrăznesc să spun că toți candidații la prezidențiale sunt produse 100% băsiste. Chiar și Ponta. Cum altfel ar fi reușit un tânăr politician, care nu deține nici măcar 1% din diplomația și gândirea politică a lui Iliescu sau din influența și strategiile lui Năstase, să ajungă în pole position în cursa pentru prezidențiale. Băsescu a semănat vânt, iar acum culege furtună. De la băile de mulțime, de la oamenii cu care s-a înconjurat și pe care i-a crescut politic, a ajuns într-un birt, cu un cârnăcior în farfurie, o halbă de bere în mână, o blondă de-a dreapta și un fost prim-ministru pion de-a stânga.

Toți oamenii președintelui nu mai sunt ai lui demult. Parte dintre ei din cauză că marinarul a mers până în pânzele albe și dincolo de ele pentru a o ridica pe „fata Morgana” Udrea deasupra tuturor, parte dintre ei pentru că au ales să muște mâna care le-a umflat pântecele pantagruelice cu capital electoral și conturi umflate. Toți oamenii președintelui au sărit în alte bărci, iar președintele, căpitan odinioară, plutește în derivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.