Unii părinți din Timișoara plătesc sume fabuloase ca să-și înscrie copilul la...

Unii părinți din Timișoara plătesc sume fabuloase ca să-și înscrie copilul la programul „Școală după școală”. Ce măsuri anunță Inspectoratul Școlar Timiș

2
DISTRIBUIȚI

gradinita-s6

Inspectoratul Școlar Timiș este cu ochii pe unitățile în care funcționează programul „Școală după școală”, mai ales că, în urma unor verificări, s-a ajuns la concluzia că în fiecare unitate de învățământ programul funcționează diferit. Mai mult, inspectorii școlari au descoperit că, în unele școli, părinții trebuie să scoată din buzunar în fiecare lună chiar și 500-600 de lei pentru a-și înscrie copilul în acest program.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a anunțat, astăzi, că dascălii care vor sta cu copiii după terminarea orelor, vor fi remunerați doar în sistemul de plată cu ora, și nu vor mai putea fi persoane fizice autorizate.


„Dacă școala organizează acest program, acesta se poate desfășura cu profesorii din școală, logopezi, psihologi, dar nu se vorbește despre o persoană fizică autorizată. Ceea ce înseamnă că plata unei persoane din unitatea de învățământ nu se poate face decât în sistemul de plată cu ora. În niciun caz nu vorbim de PFA, dacă au existat situații de acest gen, școlile trebuie să remedieze aceste situații”, a precizat Aura Danielescu.

Inspectorul școlar general al județului Timiș consideră că, în acest mod, părinții nu vor mai fi nevoiți să plătească sume exorbitante pentru programul „Școală după școală”, ci în jur de aproximativ 200 de lei pe lună. „Nu pot să vin eu, Danielescu persoană fizică autorizată, și să spun că doresc să închiriez spații în școală și atunci lucrez cu 30 de copii în același timp. E clar că dacă un părinte ar plăti unui PFA, PFA-ul este tentat să lucreze cu cât mai mulți copii, pentru că ar lua sume de bani mai mari. Dar dacă este plătit în sistemul de plată cu ora, indiferent că are 10 sau 12 copii, primește cel mult 24 de lei pe oră. Nu vor mai exista PFA-uri în școli, ci doar colegi care vor lucra în sistemul platei cu ora”, a conchis Aura Danielescu. Școlile din Timișoara au timp până în ianuarie 2015 să se pună la punct.

2 COMENTARII

  1. E induiosator cata grija pentru buzunarul „bietilor parinti” are doamna inspector GENERAL! Ceea ce nu ne spune domnia sa – poate nu a fost intrebata, desi ar fi fost nimerit – este ca se doreste marirea de 3-4 ori a asa-zisei „regii” pe care aceeasi parinti trebuie sa o plateasca pentru ca „scoala dupa scoala” se desfasoara in acele „spatii inchiriate in scoala”, adica tocmai acele spatii pentru igienizarea carora, respectiv dotarea lor cu aparatura, inclusiv cu mobilier gen masute si scaune ceva mai omenesti, parintii platesc in fiecare an tot felul de „fonduri”: ale clasei, ale scolii, de igienizare etc. astfel ca invatamantul primar „gratuit” sa se desfasoare in conditii cat de cat acceptabile si nu in mobilierul vetust si impropriu pe care il pune la dispozitie doamna inspector GENERAL, ca reperezentant al statului care vesnic nu are bani pentru nevoile reale ale cetatenilor sai, indiferent ca acestia sunt copii, elevi, salariati, pensionari, bolnavi, orice, niciodata nu sunt bani.

    Acum, acelasi inspectorat care nu dispune de resurse pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare in scoli si foloseste banii parintilor pentru asta, vrea sa ii taxeze suplimentar pe acestia pentru ca elevii folosesc cele cumparate din banii parintilor si in afara orarului oficial, respectiv la „scoala dupa scoala”. Evident ca prin majorarea acestor cheltuieli de „regie” pentru cadrul didactic ramane o suma nesemnificativa si oricum nemotivanta. Desigur ca acelasi stat (inspectorat) care nu aloca pentru invatamant cuantumul legal de resurse si drept urmare plateste mizerabil pe cei ce lucreaza in acest domeniu, este acum preocupat ca nu cumva dascalii sa se imbogateasca daca nu sunt platiti cu aceeasi suma, indiferent de cati copii sunt in grija lor.

    De fapt, prin aceasta noua actiune ce urmareste torpilarea oricarei initiative ce se bucura de aprecierea celor care beneficiaza de ea, parintii sunt indemnati sa revina la vechiul sistem al meditatiilor, individuale, sau in grup, in alte locatii decat in scoala, astfel ca nu se va mai incasa nici macar „regia” actuala, cu atat mai putin cea majorata, pe care se sconta. Poate ca acesti politruci ,care ajung in functii de conducere, vor intelege in cele din urma ca „nemultumitului i se ia darul” si ca nu vor reusi la nesfarsit „sa il tunda pe cel ras” cum isi doresc, deoarece oamenii vor cauta intotdeauna solutii alternative atunci cand nesimtirea intrece masura. Cum este si cazul acestei initiative ce urmareste sa se obtina mai multi bani pentru „ziduri” in detrimentul oamenilor, dar care este prezentata, culmea tupeului, ca o masura de reducere a cheltuielilor facute de catre acestia! Speram ca presa sa urmareasca acest subiect, chiar daca e campanie electorala – pentru care sunt bani, ca intotdeauan, indiferent de rezultatele ulterioare negative.

  2. Buna seara
    Sunt părinte,iar decizia d-nei inspector general,este de-a dreptul Cireașa de pe tort.
    Haideți,sa nu va mai „îngrijorați” atât pentru părinți,ar trebui sa va gândiți la copii( nu știu dacă aveți si dv. Unul) ,deoarece deciziile astea pe care le luați așa de pe o zi pe alta,pe ei ii afectează cel mai tare…si cred ca si noi,ca cetățeni ai acestei națiuni ,avem dreptul la opini,păreri si de ce nu,decizii…
    Ar trebui sa gândiți mai mult si sa acționați mai puțin …si in folosul copiilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.