VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Ioan Șoit, românul pe care pasiunea pentru dans l-a...

VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Ioan Șoit, românul pe care pasiunea pentru dans l-a dus pe drumuri nebănuite. Cum a ajuns, de la frământat pizza, pe scena teatrului din Sarajevo FOTO

0
DISTRIBUIȚI

BiH-1476

Îl cheamă Ioan Șoit, este balerin la Teatrul Național din Sarajevo și dansează alături de Mihail Mateescu, românul care și-a construit o viață și o familie în capitala Bosniei și Herțegovinei.  Ei sunt singurii balerini români din Bosnia.

Ioan are 25 de ani și s-a născut la Roșia Montană. A terminat studiile la Cluj, unde a încercat să se angajeze ca balerin. „Am încercat să ma angajez la Opera din Cluj, dar primeam prea puțini bani și am zis că nu are rost”. Acesta a fost motivul pentru care a plecat în Italia, nu înainte de a fi șofer de camion pentru șase luni de zile. „Am lucrat șase luni de zile ca șofer de camion, dar a fost foarte greu. Mai greu a fost că a trebuit să las baletul la o parte”. Așadar s-a lăsat de șofat și a plecat la Roma. Acolo a studiat la o școală privată tip de trei luni, după care a dansat la o companie privată situată lângă Napoli(Italia).

„Am lucrat în compania asta, dar nu ne plăteau și trebuia să fac bani, așa că m-am angajat la o pizzerie. Transportam pizza. Printe altele, niște cunoștințe m-au chemat să fac un spectacol unde voi fi plătit și m-am dus. Așa l-am cunoscut pe maestrul de acolo. A fost dragoste la prima vedere. Avea 82 de ani pe atunci. El mi-a oferit să studiez gratis la Roma. Am renunțat la compania de lângă Napoli și am rămas patru ani la Roma”, a povestit balerinul. La Sarajevo a ajuns, în momentul în care a trebuit să susțină spectacolul „Dama cu Camelii”. Așa l-a cunoscut pe Mihail Mateescu, iar directorul de la Teatrul Național i-a propus să rămână acolo. Pentru că iubirea e puternică, Ioan era cât pe ce să refuze oferta, asta pentru că în Italia îl aștepta iubita sa, care este tot balerină. „Până la urmă a fost și ea acceptată aici și acum suntem împreună”, a spus artistul cu zâmbetul pe buze.

S-a născut la Roșia Montană și chiar dacă este plecat, nu a uitat de frumosul loc din județul Alba Iulia. Urmărește presa și vede ce se întâmplă în România la Roșia Montană, iar mai mult decât atât, acesta protestează când merge în Italia la părinții lui. „Nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri.


Dacă tot vor să ia aurul, să îl ia, dar să nu îmi facă lângă casă un loc unde să nu mai pot bea apă, să nu mai pot crește animale, un loc unde să nu mai poți să trăiești. Eu nu spun că acum mă întorc la Roșia Montană, dar poate o dată tot o să mă întorc. Când am fost în Italia am participat la mitinguri, iar dacă se vor organiza sigur mă voi duce din nou”.

Nu este de multă vreme în Bosnia și Herțegovina, dar locuiește împreună cu iubita sa și practică una dintre cele mai frumoase și elegante meserii – baletul. Deși nu a învățat încă limba, se descurcă cu italiana sau cu engleza, limbi străine des întâlnite în capitală. A încercat să se angajeze și în România, dar din cauza faptului că salariul nu a fost unul bun, a renunțat, iar acum nu mai vrea să plece din Sarajevo. „Am încercat să mă angajez în România, la Sibiu, dar am fost dezamăgit de ceea ce România poate să îmi ofere. Este o țară foarte bună referitor la competițiile din domeniul baletului, dar pe lângă pasiune tebuie să mai și supraviețuiești. Faci ce îți place, dar trebuie să te și întreții. Din această cauză am plecat. Banii pe care îi primeam nu îmi ajungeau până la sfârșitul lunii. Acum îmi e bine aici”, a concluzionat Ioan Șoit, al doilea balerin român apreciat în BiH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.