Arheologul Florin Drașovean, despre șansele Timișoarei la titlul de capitală culturală europeană,...

Arheologul Florin Drașovean, despre șansele Timișoarei la titlul de capitală culturală europeană, la PRESSALERT LIVE: „Este cum am fi cu surtucul rupt și cu pantofi de lac în picioare” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara se luptă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, iar mulți oameni de cultură se declară încrezători în șansa orașului de pe Bega de a obține această titulatură. Nu și arheologul Florin Drașovean, unul dintre specialiștii responsabili cu descărcările arheologice din zona Cetate, care a fost prezent în această seară în studioul HDV la emisiunea PRESSALERT LIVE.

În opinia lui Florin Drașovean, Timișoara are slabe șanse să câștige acest titlu din cauza faptului că orașul arată foarte rău. „O spun cu foarte mare regret. Timișoara are puține șanse să ajungă Capitală Culturală Europeană. Facem o comparație între ceea ce înseamnă Clujul și Timișoara. Există o efervescență culturală în ambele orașe, multiculturalismul este la fel, la Cluj și aici. Aici poate chiar ceva mai mult având în vedere acest evantai de culturi și de naționalități care încă mai sunt aici. Cred că ceea ce va departaja cele două orașe este însuși aspectul orașulului. Orașul nostru arată foarte rău. Nu știu cum va arăta după ce acest proiect de reabilitare va fi finalizat, dar acest proiect se referă doar la străzi, nu la edificii, la clădiri. Este cum am fi cu surtucul rupt și cu pantofi de lac în picioare”, a declarat Florin Drașovean în cadrul emisiunii.

Arheologul consideră că un mare minus care trage în jos orașul este faptul că există numeroase clădiri nereabilitate și lăsate în paragină „În momentul în care mergeți într-un oraș, primul lucru pe care îl constatați, este cum arată.


Aspectul, după părerea mea, este unul esențial pe lângă toate celelalte lucruri importante, legate de valoare culturală a unui oraș, care de sute de ani a reușit să polarizeze tot ceea ce înseamnă viața culturală a întregului Banat istoric. Pentru că actuale orașe din Serbia, din punct de vedere cultural priveau tot spre Timișoara”, a mai spus acesta.

Întrebat de moderatorul emisiunii ce spune lipsa unui Muzeu al Revoluției despre Timișoara, Drașovean a răspuns: „Totul. Prin asta vă răspund, spune totul despre noi. Uitați-vă cum arată clădirea Muzeului Banatului. Am spus-o și nu o să obosesc să o spun. Mi se face rău când trec prin fața muzeului. Acea cărămidă de la 1856 care mai ținea câteva sute de ani a fost distrusă și acea fațadă a fost mutilată. Eu nu știu dacă există o aprobare să se intervină la fațada muzeului, dar s-a intervenit. Ceea ce văd ca arheolog și ca om care a stat 30 de ani în acea clădire e mutilarea acestui edificiu. Am înțeles că va fi un proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin atragere de fonduri europene și acel proiect are ca termen de finalizare anul 2018 sau 2019. În trei, patru ani, când tot centrul va fi reabilitat  aceasta clădire emblematică, va fi ca o cicatrice pe fața acestui oraș”, a mai punctat în cadrul emisiunii Florin Drașovean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.