Comoară INEDITĂ de tradiție și artă populară românească, la Buziaș. Ce puteți...

Comoară INEDITĂ de tradiție și artă populară românească, la Buziaș. Ce puteți descoperi

0
DISTRIBUIȚI

O inedită şi foarte valoroasă colecţie de artă populară românească poate fi admirată în oraşul Buziaş, în fosta casă care a aparţinut familiei Folea-Troceanu, donată oraşului şi devenită apoi punct muzeal. În încăperile casei sunt expuse piese de port şi podoabe ale portului tradiţional iar în fosta anexă a gospodăriei, obiecte prelucrate din lemn, multe folosite în arta ţesutului, precum vârtelniţe, furci de tors sau lăzi de zestre în care se ţineau ţesăturile de sărbătoare.

O colecţie de peste 900 de piese

Iuliana Folea-Troceanu, cea căreia i se datorează remarcabila colecţie, s-a născut în luna septembrie a anului 1900, într-o familie care avea un adevărat cult pentru lucrul de mână. A deprins meşteşugul cusutului şi ţesutului de la mama şi bunica ei, şi tot de la ele a învăţat arta de a îmbina culorile. Multă vreme, obiectele strânse cu migală, reprezentative pentru cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, au rămas necunoscute publicului, ele fiind adunate doar de dragul de a colecţiona, dar încă din anii interbelici, proprietara lor a participat cu mai multe piese la expoziţii din Timişoara, Bucureşti sau chiar la Paris, unde s-a bucurat de un mare succes. Colecţia ei a devenit cunoscută abia după 1969, când a fost descoperită de criticul de artă Petru Comarnescu. Piesele adunate de Iuliana Folea-Troceanu timp de mai bine de jumătate de veac sunt dintre cele mai diverse, cuprinzând toate componentele portului popular şi diferite ţesături folosite în casă. Pot fi văzute şi admirate poale, spăcele, cotrânţe, oprege, cepse, brâie, conciuri, şube, cojocele sau obiele. Remarcabile sunt elementele de decor, motive ornamentale ce ascund simboluri arhaice, cusute cu roşu, negru sau alte culori, cu fir brodat sau lucrate în punct turcesc. Deosebit de frumoase sunt cotrânţele, ţesute la război din fir de lână îmbinat cu bumbac, sau din catifea, pe care sunt brodate motive florale, cu fir auriu.


Din colecţie nu lipsesc cilimuri, măsaie, ponevi, căpătâie de pernă, ştergare sau perdele. Chiar perdelele din casă sunt lucrate de mâna Iulianei Folea-Troceanu, din pânză cusută cu cordănel alb, în manieră specific bănăţeană.

colectie muzeu

Desenul lui Maruyama

Înainte de moartea sa, Iuliana Folea-Troceanu a donat atât valoroasa ei colecţie cât şi casa părintească oraşului Buziaş, o parte din cele mai frumoase piese fiind expuse în micul muzeu care s-a amenajat aici. Una dintre camere este aranjată în stil ţărănesc bănăţean, dar s-a păstrat şi restul mobilei, de o remarcabilă valoare, care a aparţinut familiei. Dintre tablourile aflate în încăperile casei, atrage atenţia un portret al colecţionarei desenat de Iwane Maruyama, cunoscut pictor japonez, care, în 1976, a avut prilejul de a cunoaşte colecţia, fiind profund impresionat şi emoţionat de valoarea ei. O reproducere interesantă este cea făcută după un tablou pictat de M. Munkácsy, în 1863, care înfăţişează o familie de români din Banat, al cărei original se află la Muzeul Naţional din Budapesta.

De-a lungul anilor, micuţul dar originalul muzeu a avut  vizitatori români şi străini, dar preţioasele obiecte adunate cu migală sau lucrate de mâna Iulianei Folea-Troceanu sunt încă prea puţin cunoscute. Muzeul poate fi vizitat prin anunţarea prealabilă a casei de cultură din Buziaş, care îl are în custodie.

Foto: Banaterra

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.