Peștera Buhui, un monument al naturii ce dezvăluie adevărate frumuseți carstice. Care...

Peștera Buhui, un monument al naturii ce dezvăluie adevărate frumuseți carstice. Care este cea mai mare atracție din peșteră FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-841137994">

Peștera Buhui se numără printre cele mai spectaculoase peșteri din județul Caraș-Severin, dar și din Banatul Montan. Localizată într-o frumoasă zonă a Munților Aninei, Peștera Buhui dezvăluie turistului adevărate frumuseți carstice pe întreaga ei întindere, de peste 6.500 de metri. Buhui este a doua peșteră ca mărime din Munții Banatului, după Peștera Comarnic, și este străbătută de cel mai lung râu subteran din România, râul Buhui (2.100 metri).

Încă din momentul în care intrați în peșteră, aceasta vă încântă cu farmecul adâncurilor creat de podoabele sub formă de stalagmite și stalactite. Tocmai pentru că ilustrează foarte bine relieful carstic, Peștera Buhui a fost declarată în anul 1969 rezervație naturală speologică, protejată de lege. Dar dincolo de formațiunile specifice mediului speologic, cea mai mare atracție din Peștera Buhui este Cascada Albă, care s-a format pe unul dintre pereții grotei, unde apa se prelinge și lasă în urmă concrețiuni splendide.

pestera-buhui-10

De-a lungul galeriei principale mai curge un pârâu, și anume Certejul, care se unește cu râul Buhui la una dintre cele trei intrări în peșteră, Intrarea Certej. Apa celor două râuri formează cascade și marmite adânci spectaculoase. Galeria principală începe după 20 de metri de la Intrarea Certej, iar la 100 de metri de la confluența celor două râuri întâlnim Sala cu Faună. După alți 160 de metri, bolta este atât de joasă de oglinda apei încât trebuie să mergi aplecat în pasul piticului, până la Intrarea prin Dolină și Intrarea în Aven, un puț de 15 metri.

În aval, poate fi întâlnită Cascada Mare (3 metri), Sala Urșilor, dar și o serie de galerii labirintice concreționate spectaculos, în care se găsesc schele de Ursus Spaeleus. Peștera Buhui comunică și cu Peștera Cuptoare, datorită hornurilor care se fac în tavan. Revenind în galeria principală a Peșterii Buhui, după ce se trece de Cascada Mică (1,7 metri), adâncimea apei crește, iar râul formează lacuri ce nu pot fi trecute decât cu barca pneumatică. Cu barca se ajunge în Sala Domurilor în care, la fel ca în Sala Urșilor, pe pereți, natura a creat forme unice. La final, se ajunge la Intrarea Grota Buhui, în fața căreia se află barajul care captează apa.

Pentru a ajunge la Peștera Buhui se pornește din orașul Anina spre Lacul Buhui, până în stațiunea Maial. Peștera se află în apropierea Lacului Buhui, turiștii care ajung la lac pot urma un traseu turistic spre peșteră, până la Intrarea Certej. Peștera Buhui este neamenajată, iar timpul de vizitare este de aproximativ șase ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.