Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a...

Poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală. Familia victimei, dezamăgită. Obama face apel la calm după izbucnirea unor proteste

0
DISTRIBUIȚI

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. Familia tânărului s-a declarat „foarte dezamăgită” de decizia juraţilor. De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara după anunţarea verdictului.

Poliţia din Ferguson a fost ţinta a numeroase tiruri, iar imobile au fost incendiate în violenţele care au urmat anunţării, luni seara, a abandonării procedurilor împotriva unui poliţist alb care a ucis în vară un tânăr de culoare, a anunţat şeful poliţiei din comitat.

Poliţia s-a confruntat cu o adevărată explozie de violenţă imediat după anunţaea verdictului. Poliţiştii au fost vizaţi de numeroase tiruri, au fost „bombardaţi” cu pietre şi alte obiecte, iar marţi la ora locală 2.30 (9.30, ora României) 12 imobile erau în flăcări, a anunţat şeful poliţiei din comitatul Saint Louis Jon Belmar într-o conferinţă de presă.

El a declarat că, potrivit numărătorii sale, au fost trase 150 de focuri de armă. Însă poliţia nu a rispostat şi nu a fost semnalat niciun mort. În total, 29 de manifestanţi au fost arestaţi, a spus el.

Revoltele au continuat în cursul nopţii de luni spre marţi, iar guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a solicitat o suplimentare a Gărzii Naţionale, în sprijinul poliţiei.

Manifestaţii împotriva rasismului în SUA după decizia marelui juriu de la Ferguson

De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara, după decizia unui mare juriu de a nu-l urmări judiciar pe un poliţist alb care a ucis în august un tânăr de culoare la Ferguson.

Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca „Rasismul ucide”, „Nu vom rămâne tăcuţi” şi denunţând „rasismul în rândul poliţiei”.

„Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor.


Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.

Alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere „Dreptate pentru Michael Brown”, tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un poliţist la Ferguson.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând „Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca „Opriţi teroarea rasistă a poliţiei” sau „Viaţa persoanelor de culoare contează”, a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.

Manifestaţii – pregătite dinainte, atât de aşteptată era decizia marelui juriu – au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave.

La Oakland, în statul california, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate „numeroase” arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanţi au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă poliţişti i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populaţie majoritară de culoare.

Unii, adunaţi în faţa unui sediu al poliţiei, au urlat „Moarte copoilor criminali”, scrie Los Angeles Times.

Câteva zeci de manifestanţi, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un „die-in”, au încercat să blocheze intersecţii la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul „Rezistenţa este justificată, de la Ferguson şi până în Fâşia Gaza”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.