Modernizarea orașului, test de supraviețuire pentru zeci de firme. Cum a afectat...

Modernizarea orașului, test de supraviețuire pentru zeci de firme. Cum a afectat șantierul din centrul istoric afacerile din zonă GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1151057546">

Centrul istoric din Timișoara, locul care stângea sute de oameni în fiecare zi și motivul pentru care cei mai mulți turiști vizitau orașul de pe Bega este acum un imens șantier. O zonă plină de praf, noroi și gropi de câțiva metri acoperite cu scânduri din lemn sau plăci din fier peste care îți e și frică să treci, un loc în care noaptea este o adevărată aventură. În spatele munților de nisip stau ascunse utilajele, unele dotate cu radiori din care răsună câteodată muzică populară. Dimineața, zona este plină de muncitori sau deținuți, spre după-amiază se mai răresc, iar seara e pustiu. De această priveliște dezolantă au parte zilnic angajații și patronii magazinelor în care mai intră din când în când un client.

Proiectul de reabilitare și modernizare a centrului istoric din Timișoara, care are o valoare de 65 de milioane de lei, este în plină desfășurare. Pe cât de mari sumele, pe atât de spectaculoase vor fi transformările, pentru că investiția presupune demontarea şi înlocuirea conductelor, reabilitarea drumurilor şi a trotuarelor, refacerea iluminatului public şi amenajarea de spaţii verzi. Lucrările au început la sfârșitul anului 2013, dar de atunci veniturile patronilor care au afaceri în zonă au început să scadă, ajungând mai mici chiar și cu 80%. În cartierul Cetate există peste 50 de magazine, baruri, restaurante, librării sau patiserii care abia stau pe picioare, deoarece șantierele alungă chiar și clienții fideli sătui să își ducă produsele în brațe.

Pe strada Florymund Mercy mai rezistă 10 afaceri. Restul fie s-au închis, fie s-au mutat în altă parte. Lângă liniile de tramvai, patru muncitori lucrau, iar un al cincilea îi supraveghea. Scena avea loc lângă un magazin de haine, unde dacă voiai să intri trebuia să ocolești un utilaj poziționat chiar în fața intrării și eventual să „escaladezi” o rampă sub care se afla o groapă de vreo 3 metri adâncime.

„E bine că se lucrează, dar ne-au scăzut vânzările cu 60%. Magazinul de lângă a fost închis din cauza lucrărilor. Cine să vină la noi? Oamenilor parcă le e și frică să urce pe scândura asta. Parcă ai urca pe bârnă”, ne-a explicat patronul magazinului situat pe strada Florymund Mercy. La câțiva metri distanță, tot pe aceeași stradă, se află o cafenea, în care dacă intră zece clienți pe zi, este mult. „Astăzi am dat două cafele. Vindem cu 80% mai puțin ca înainte. Parcă acum e mai grav. Lumea nu mai vine în zona asta”, ne-a explicat barmanul care stătea și asculta muzică.

unirii (3)

Nici pe Vasile Alescandri, pe tronsonul aflat între Unirii şi Libertăţii, lucrurile nu stau mai bine. Mai mult de 20 de afaceri au avut pierderi de peste 50%, iar oamenii suportă praful, gălăgia și… cheltuielile. „Lucrările ne-au afectat foarte mult. Chiria e foarte mare și pentru un frizer e dificil, deoarece noi nu vindem nimic, noi depindem de clienți. Măcar să scadă din chirii, dacă tot nu termină lucrările”, ne-a declarat Aurora Petak, proprietara unei frizerii situate pe strada Vasile Alecsandri. În aceeași zonă, proprietarul unei cafenele plătește chirie 700 de euro. „Am fost nevoiți să închidem cinci luni de zile, timp în care am avut concediu fără plată. La o chirie de 700 de euro se întâmplă să avem vânzare de doar 9 lei pe zi. Măcar de ar compensa Primăria Timișoara cu ceva”, ne-a spus acesta.

În Piața Unirii mai există șase afaceri, iar la una dintre ele patronii au fost nevoiți să-și vândă din proprietăți ca să nu dea faliment. „Localul a fost peste drum și am închis. Ne-am mutat aici, dar a trebui să vindem un apartament. Este o situație foarte gravă. Sper să ne revenim”, ne-au explicat cei care dețin afacerea.

Pe strada Lucian Blaga, lucrările se desfășoară pe tronsonul dintre Liberăţii şi Huniade, dar vânzătorii magazinelor care își petrec zilele acolo, au spus că muncitorii o dau în bară. „Am văzut toate stadiile. Au pus cabluri greșit și apoi au acoperit. Când și-au dat seama au săpat din nou. Părerea mea e că nu s-a folosit logica în efectuarea lucrărilor”, ne-a povestit una dintre angajate. Pe aceeași stradă funcționează cinci afaceri și toate se confruntă cu probleme financiare. Probleme există și pe strada Francesco Grisellini unde oamenii spun că muncitorii au săpat, au turnat pământ, iar a doua zi au săpat în același loc. „Astăzi astupă, mâine sapă iar. Măcar de ar lucra noaptea, pentru că ziua e gălăgie, praf, mizerie și ne și tremură geamurile. Ei vin la ora 7.00 și stau până la ora 15.00 sau 17.00. Apoi strada e goală. Noroc că avem câțiva clienți fideli”.

Doar la un singur restaurant, aflat pe Eugeniu de Savoya, stradă pe care sunt aproximativ 15 societăți comerciale, lucrările nu au afectat vânzările, în ciuda faptului că în fața localului e dezastru. „Vânzările nu au scăzut deloc de când a început să se lucreze”, a spus patronul.

Oamenii așteaptă cu nerăbdare finalizarea proiectului, dar la timp, fără să existe alte amânări. Potrivit primarului Timișoarei, Nicolae Robu, proiectul de reabilitare a centrului istoric se va termina anul viitor, însă până la venirea iernii estimează că vor fi terminate lucrările din Piața Libertății, de pe străzile Lucian Blaga, strada „Fără nume”, strada Praporgescu, Piața Țarcului și poate și cele de pe strada Vasile Alecsandri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.