Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2014: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (II)

1
DISTRIBUIȚI

Anul 2014 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2014, pe www.pressalert.ro.

Aprilie 2014

Un public cât se poate de numeros şi „dedicat“ muzicii a participat la evenimentul de lansare a cărţii „Peste rock şi după roll“,  scrisă de Mimo Obradov, critic muzical şi publicist, realizator de emisiuni radio şi TV şi traducător din mai multe limbi. După cele patru volume de „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000, de această dată Mimo s-a concentrat pe scena rock „made in Timişoara”, printre capitolele care se regăsesc în acest volum numărându-se cele dedicate unor poveşti cu Phoenix, Erland şi Dietrich Krauser, Cargo, Implant pentru Refuz sau regretaţilor Nae Tarnoczi, Bojan Alexander Perin (Boiţa) şi Bela Kamocsa. Volumul cuprinde şi un poem care marchează debutul lui Mimo Obradov în postura de poet, care poartă numele de meloPOiEM.

Formaţia timişoreană JazzyBIT, a câştigat premiul pentru debut la Gala premiilor de  Jazz pe 2013, un eveniment ajuns la cea de-a 12-a ediţie, care a avut loc în Bucureşti.

Amatorii de black metal au avut parte de un eveniment spectaculos, care i-a adus în Timişoara pe muzicienii suedezi de la Watain, trupă considerată a fi în elita scenei black metal din întreaga lume. Concertul s-a bucurat de o producţie vizuală unică, grupul transformând scena într-un adevărat altar plin de elemente simbolice oculte cât şi efecte pirotehnice, show-ul fiind similar cu cel pus în scenă odată cu filmarea DVD-ului “Opus Diaboli- 13 Years of Black Metal Magic”.

Membrii super-grupului Pasărea Rock au subliniat faptul că proiectul s-a născut din „plăcerea de a cânta împreună“, iar succesul de care s-au bucurat în scurtul timp de când s-au lansat demonstrează faptul că „lumea aşteaptă Pasărea Rock“. Trupa formată din Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică, Vlady Cnejevici, Teo Boar, Cristi Gram și Mani Neumann a susţinut un turneu naţional, iar fiecare dintre cele şapte spectacole marca „Revolver” va fi format din trei părţi, spunând „povestea” membrilor fondatori ai grupului.

Concertul de lansare a albumului „Flori De Spin”, cel de-al doilea material discografic al solistei Alexandrina, a avut parte de un public numeros care a savurat aşa cum se cuvine melanjul de poezie, pictură şi muzică oferit de solista născută în Chişinău. Alături de vocea magică a Alexandrinei (care adeseori te duce cu gândul la Tori Amos), adevăratul atu al concertului susţinut aseară l-a reprezentat „arsenalul“ aranjamentelor muzicale, complexitatea instrumentelor care şi-au adus aportul la creearea atmosferei de basm fiind remarcabilă. Fiecare instrumentist aflat pe scenă a contribuit din plin la creearea unei seri de vis. Cvartetul de coarde şi-a adus un aport special, uneori interpretând o singură notă, exact acolo unde a fost nevoie. Sound-urile mirifice „năşite” de Gabriel Almaşi la theremin au fost completate de sunetele de clipocit de apă create de tobarul Sergiu Catană. Ca de obicei, Petre Ionuţescu a adăugat plusuri de şarm, iar Alexei Turcan şi Mihai Moldoveanu au contribuit şi ei din plin la basmul cu flori de spin.

Sub numele de „Cover Phoenix“, în oraşul nostru s-au pus bazele unui nou proiect de sprijinire a tinerelor talente muzicale timişorene care activează în domeniul rock şi folk. , „Proiectul nostru se adresează tinerilor care vor să cânte rock şi folk. Scopul nostru este să găsim o sală de repetiţie. Încercăm să promovăm muzica tânără şi să îi ajutăm pe cei care au sau nu au compoziţii proprii, să îi îndrumăm cât mai bine“, a declarat Titi Dragomir, iniţiatorul acestui proiect.

Timişoreanul DJ DaSaint ne-a povestit câte ceva despre migratorii din Prazilia şi de ce huiduie publicul în cluburi

Vibrafonistul timişorean Partick Cojerean a câştigat premiul pentru percuţie în cadrul concursului „Drumul spre celebritate”, eveniment organizat la Palatul Mogoşoaia din Bucureşti. Timişoreanul, care zilele acestea împlineşte 16 ani, studiază cu profesoara Ioana Nistor la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” şi a câştigat de-a lungul anilor o serie de premii la competiţii desfăşurate în Grecia, Italia şi România. Anul trecut, Patrick a câştigat premiul întâi la categoria sa de vârstă la secţiunea instrumente melodice din cadrul concursului internaţional de percuţie PAS Greece Athena. Printre trofeele pe care le-a cucerit de-a lungul anilor se numără premiul doi la Days Of Percussion 2012 din Italia, şi locul întâi la Olimpiada Naţională de Muzică la secţia percuţie, desfăşurată la Cluj Napoca, anul trecut.

Muzicienii timişoreni care alcătuiesc formaţia Sebastian Spanache Trio şi-au lansat cel de-al doilea album din carieră printr-un eveniment care a reprezentat o premieră pentru ţara noastră, în cadrul primului concert cu căşti wireless din ţara noastră, care s-a desfăşurat pe podul Eiffel. Numărul participanţilor la acest eveniment a fost limitat la o sută de persoane, iar spectatorii au primit gratuit din partea organizatorilor căşti cu ajutorul cărora au putut asculta concertul amplificat. Recitalul susţinut de pianistul Sebastian Spanache, contabasistul Csaba Sánta şi percuţionistul Radu Pieloiu a fost unul de zile mari, iar publicul a asavurat aşa cum se cuvine acest inedit eveniment. La piesa care dă numele celui de-al doilea album al grupului, “A Pasha’s Abstinence”, pe scena de pe pod a urcat şi un cvartet de coarde de la Filarmonica Banatul.

retro4

Mai 2014

Amatorii de folk din Timişoara au avut parte de o nouă întâlnire alături de „omul cu chitara“ Ducu Bertzi, care însoţit de bunul său prieten Mihai Neniţă şi-a încântat auditoriul cu un concert savurat aşa cum se cuvine de un public cald, care l-a răsplătit pe muzicianul născut în 1955 la Sighet cu ropote de aplauze.  Din repertoriul serii n-au lipsit şlagăre ca „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Suflet fără chei” sau „Omul pădurii”, iar atmosfera creată de îndrăgitul cantautor a fost una de vis.

Promotorul muzicii neconvenţionale de percuţie din România, timişoreanul Zoli Toth, a recidivat din nou cu un spectacol – concept, în cadrul căruia l-a readus pe Bach în showbiz. Turneul naţional „Bach in showbiz“ realizat alături de colegii săi din Zoli Toth Project – Amalia Gîscă (vioară), Flaminia Nastai (violoncel) şi Bogdan Pop (percuţie) a poposit la Timişoara, spectacolul fiind inclus în cadrul festivalului internaţional Timişoara Muzicală. Spectatorii prezenţi la acest eveniment au avut parte de o seară mai mult decât agreabilă, care a inclus 14 teme ale celebrului compozitor Johan Sebastian Bach (pe care Zoli Toth l-a urât în facultate, conform celor declarate pe scenă) „îmbrăcate“ într-o formă modernă, muzica spectacolului fiind compusă de Adrian Enescu. Dincolo de „artificiile“ sonore, spectacolul a fost completat de un show de proiecţii 3D marca “Les Ateliers Nomad”, care s-au integrat perfect în povestea serii, o veritabilă producţie cinematografică în care cei patru muzicieni au reuşit să creeze minuni sonore.

Trupa timișoreană Exit Oz a lansat albumul de debut, intitulat „Împământenit”. Exit Oz este un proiect timișorean născut acum trei ani din sesiunile de improvizație făcute de Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce) și Ovidiu Zimcea (sintetizator, sample-uri). Anul trecut, celor doi li s-au alăturat mai mulți muzicieni ca și colaboratori și au început și primele apariții live, în formulă de trio, împreună cu chitaristul Lucian Naste, care anul acesta a fost înlocuit de Dorothea Iordănescu (sintetizator), astfel întregind un trio de timișoreni întorși acasă după ani petrecuți în Lisabona, Londra, respectiv Barcelona. Primul album Exit Oz conține 8 piese și este axat pe elementul Pământ. „Împământenit” este un album tematic și antitetic în relația cu locul de baștină, despre întoarcere, stagnare și liniște, fără a omite momente de paroxism. Influențele muzicale sunt variate, pornind de la folclorul românesc la muzica ambientală și până la free jazz. Grafica albumului, care poartă un rol important în identitatea acestuia, a fost realizată de Ioana Vreme Moser, iar layout-ul de Alex Iliescu.

Prima trupă de surf rock din ţara noastră, Grave For Sale, a lansat materialul discografic de debut, iar în deschiderea timişorenilor au cântat alte două trupe locale, The Travellers şi Flare.


Seara a avut parte de aplauze binemeritate pentru bandul de elevi The Travellers – format din Richard Zuberecz, Calanon Ash, Max Zicov, George Nicodim şi Răzvan Albu – care pregătesc deja într-un studio primul lor E.P., iar prestaţia celor de la Flare (foştii Effect) a fost deasemenea savurată aşa cum se cuvine de public. După miezul nopţii, cei de la Grave For Sale şi-au început recitalul cu piesele E.P-ului „New Moon”. Ritmurile de surf rock ale timișorenilor, care şi de această dată au făcut un show total pe scenă, au fost precedate de câteva cuvinte rostite de criticul muzical Mimo Obradov, iar la faţa locului fanii au putut achiziţiona atât CD-ul „New Moon” cât şi tricouri personalizate. După două bisuri, distracţia a continuat cu un inedit jam – session, iar prestaţia realizată de Tibi Mijea, Iancu Jianu, Marco Kurunczi, Adi Ulmeanu – membrii trupei Grave For Sale – alături de Radu F. Bene (colaboratorul trupei) a fost una care a beneficiat de aplauze furtunoase.

Binecunoscutul muzician timişorean Horea Silviu Crişovan a lansat primul material discografic de autor, My Real Trip, un disc ce curpinde 13 compoziţii proprii înregistrate pe parcursul a zece zile, în garsoniera de 23 de metri pătraţi a artistului, după cum ne-a declarat chitaristul născut în 22 februarie 1973.

Timişoara a fost, gazda unui concert extrem de reuşit al celor de la byron, evenimentul prilejuind fanilor un spectacol deosebit, cu un Dan Byron (solistul trupei) într-o formă maximă. Formaţia a prezentat cu această ocazie noul material discografic „Melancolic“, ce cuprinde piesele de pe coloana sonoră a serialului original HBO „Rămâi cu mine”.

Prima ediţie a Galei Mai Folk, a adunat laolaltă un public numeros care a savurat aşa cum se cuvine recitalurile şi secţiunea de concurs pregătite de organizatorii manifestării. Din păcate, vremea nefavorabilă le-a dat peste cap planurile organizatorilor, astfel încât evenimentul programat să se desfăşoare în aer liber, a trebuit să fie „mutat“ în interior. Alături de recitalurile susţinute de Magda Puskas, Emeric Imre, Andrei Păunescu, Vasile Mardare, Orizont ’77 (Valentin Moldovan şi Ghiţă Danciu), gemenii Ilie & Lucian Lec, Radu Stoica, Vasile Gondoci, Eugenia Ponta Pete, Hiatus M, Mihai Berciu şi Victor Gioroceanu, la faţa locului a avut loc şi o secţiune de concurs.

Rockerii amatori de sound-uri AC/DC au avut parte de un concert extraordinar alături de formaţia bucureşteană „The Rise Of The City King”  (sau pe scurt The R.O.C.K), recitalul fiind unul în care membrii trupei le-au adus aminte tuturor celor prezenţi de hiturile celebrei formaţii înfiinţate în noiembrie 1973 de către fraţii Malcolm şi Angus Young.

Concerte, petreceri, biciclete, badminton, yoga şi multe alte activităţi la „Patruzeci şi opt de ore Made in TM“

Grupul newyorkez de jazz Elevation – din care face parte şi pianistul de origine română Lucian Ban – a susţinut un concert extraordinar pe scena Filarmonicii „Banatul”, în cadrul căruia s-au făcut auzite piese incluse în cel mai recent material discografic al lor, „Mystery”.

retro5

Iunie 2014

Campania de strângere de fonduri pentru apariţia albumului Cartography a muzicienilor timişoreni care alcătuiesc formaţia Implant Pentru Refuz, iniţiată la începutul lunii aprilie a strâns 7165 de euro din partea fanilor, suma fiind mai mare decât cea pe care artiştii şi-au propus să strângă, adică şase mii de euro

Cea de-a doua ediţie a festivalului Sabotage, a adus în faţa petrecăreţilor timişoreni o serie de nume cunoscute din scena electronică din ţara noastră şi de peste hotare, afişul evenimentului din acest an fiind alcătuit din Friction, Xilent, Brookes Brothers, Culprate, Linguistics, Maksim, Mighty Boogie şi Outbreak.

Melomanii timişoreni au avut parte de o seară agreabilă cu ocazia lansării albumului Murmur, al solistei Marion Kräutner, evenimentul adunând laolaltă un public numeros.

Alexandra Uşurelu a susţinut, un concert extraordinar în faţa unui public cât se poate de numeros, piesele solistei care a debutat acum trei ani fiind primite cu aplauze furtunoase de cei prezenţi.

Aproape două mii de timişoreni – conform organizatorilor – s-au înghesuit la „rooftop party”, în cadrul evenimentul Electric Altitude, care l-a avut cap de afiş pe germanul SIS, binecunoscut clubberilor din oraşul nostru pentru party-urile anterioare pe care le-a animat aici.

Mihai Câmpineanu a fost din nou sufletul petrecerii la halele Fructus, locul unde anul trecut a fost la un pas de moarte. Amatorii de muzică electronică au avut parte de un nou eveniment pus la cale de cei de la The Fresh, în cadrul căruia au mixat DJ Vadim, Şuie Paparude şi Mighy Boogie. Michi (Şuie Paparude) a revenit pentru prima dată la Timişoara după problemele de sănătate apărute în toamna trecută chiar după un concert în oraşul de pe Bega. Publicul i-a primit pe cei de la Şuie Paparude cu aplauze prelungite, iar recitalul lor a fost savurat pe deplin de cei prezenţi. Invitatul special DJ Vadim a avut un set eclectic, în care s-au regăsit elemente hip-hop și reggae, trip hop, soul, funk, grime, sau drum and bass.

Concertul caritabil Rock 4 Serbia, nu a reuşit să adune laolaltă decât puţin peste o sută de timişoreni, deşi evenimentul organizat Lions Club Timişoara, Asociaţia Pro Philarmonia şi Filarmonica Banatul Timişoara a avut parte de un line up cât se poate de consistent. În prima parte a spectacolului au avut loc recitaluri cu Burning Table, Desant şi Texas Flood (Serbia), iar finalul a programat un inedit jam-session la care au participat muzicieni binecunoscuţi din oraşul nostru, ca Grigore-Bujor Hariga, Mircea Bunea, Saşi Vuşcan, Levi Molnar, Zsolt Szabo, Bogdan Bogy Nagy,  Mirela Iacob, alături de care s-au aflat şi doi membri ai trupei sârbeşti Texas Flood.

Timişoreanul K-lu a lansat un nou videoclip, pentru piesa „Like This”, de această dată timişoreanul cunoscut pentru sample-urile hazlii decupate din filme româneşti optând pentru o poveste diferită. „Videoclipul conţine imagini cu nişte prieteni din Baia Mare care fac paraşutism. După ce am fost acasă la Suciu Dan şi am văzut filmările, m-am decis să fac o piesă în care muzica mea să fie acompaniată de salturile lor. Sunt foarte bucuros că am reuşit într-un final să termin cu brio acest videoclip“, ne-a declarat artistul al căzui nume adevărat este Alin Constantin.

Recitalul susţinut de Moonlight Breakfast, eveniment inclus în festivalul Stret Delivery, le-a prilejuit celor prezenţi o seară mai mult decât agreabilă, în care urechile avizate au avut parte de melodii din albumul lor de debut Shout, dar şi câteva piese incluse pe următorul lor album discografic. Amestecul izbutit de jazzdance, soul, disco, electro, downtempo şi swing prestat de membrii trupei a fost apreciat aşa cum se cuvine de spectatori, iar piese ca Silent Disco (cu un feeling disco promovat de Modjo sau Phats & Small) sau Hard Times au avut parte de aplauze prelungite.

Povestea lui Marius Giura, timişoreanul care se încăpăţânează de câţiva ani încoace să organizeze unul din cele mai frumoase festivaluri de jazz din Europa – cu siguranţă cea mai importantă manifestare de gen din ţara noastră – Gărâna Jazz Festival.

Manu Chao – pe numele său adevărat Jose-Manuel Thomas Arthur Chao – a susţinut un concert incendiar, la Timişoara, evenimentul inclus în turneul european al artistului fiind unul care a debordat de dinamism şi voie bună.

1 COMENTARIU

  1. Ati uitat de festivalul Plai, plus concertele trupelor Arkona si Infected Rain. Asta daca pe autorul articollului nu il intereseaza decat un anume segment de muzica..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.