Guvernul le impune un nou certificat revoluţionarilor, după ce a acuzat o...

Guvernul le impune un nou certificat revoluţionarilor, după ce a acuzat o greşeală cu indemnizaţia unora dintre aceştia

0
DISTRIBUIȚI

Revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, vor fi obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie, pentru indemnizaţii, a decis Guvernul.

Pentru aceasta, Guvernul a introdus un nou titlu de revoluţionar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”.

Decizia a fost luată după ce agenţia Mediafax a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost „o greşeală” a Ministerului Finanţelor şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată.

Erata a fost transmisă şi publicată în Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.

Astfel, Guvernul a stabilit că persoanelor care deţin în prezent titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite” (atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obţinerea calităţilor şi titlului de „Luptător cu Rol Determinant”, dar numai dacă îndeplinesc condiţiile stabilite de lege şi cu avizul unei comisii parlamentare care va înainta preşedintelui ţării propuneri de atribuire a titlului.

Acest nou titlu, care stă şi la baza condiţiilor de acordare şi care va fi atribuit sub sancţiune penală pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, dar „doar în localităţile” în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Din această categorie de persoane cu rol determinant vor face parte şi eroii-martiri, ai căror urmaşi beneficiază de indemnizaţii şi facilităţi.

În sprijinirea noului titlu de revoluţionar, Guvernul a decis să modifice şi modul de prezentare a Revoluţiei, din primul articol din Legea revoluţionarilor, şi să nu mai fie utilizată sintagma ”Revoluţia română din decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării şi transformată în revoluţie antitotalitară, sprijinită de armată, care a condus la căderea regimului comunist şi la instaurarea democraţiei, constituie un moment crucial în istoria României”, ci o altă sintagmă potrivit căreia „Revoluţia Română din Decembrie 1989, declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în municipiul Bucureşti şi în alte localităţi ale României, unde revoltele cetăţenilor români au fost reprimate de forţele de ordine şi s-au soldat cu morţi, răniţi sau arestaţi, a condus la dobândirea libertăţii şi la instaurarea democraţiei în România, constituie un moment crucial în istoria ţării”.

Titlurile vor fi acordate doar pentru cazurile în care solicitantul este posesor al certificatului şi titular al brevetului de atestare a titlului acordat de preşedintele României, prin decret prezidenţial.

Cererile pentru eliberarea noului certificat trebuie depuse în termen de 90 zile lucrătoare.

În aceste condiţii, Guvernul a decis ca acele indemnizaţii care reveneau persoanelor care au mobilizat grupuri de oameni şi au ridicat baricade şi care au fost eliminate în prima fază să fie acordate numai revoluţionarilor care au obţinut noile certificate ce le atestă „rolul determinant”.

Guvernul a decis totodată ca legea care include indemnizaţii şi facilităţi să nu fie aplicată pentru persoanele care au titlu de Luptători cu Rol Determinant sau Remarcaţi pentru Fapte Deosebite, dar care, în decembrie 1989, au acţionat ca angajaţi, în exercitarea sarcinilor de serviciu.

„După intrarea în vigoare a prezentei legi, beneficiază de drepturile conferite de acestea doar persoanele care se încadrează în prevederile acesteia”, precizează Guvernul în ordonanţă.

În urmă cu două săptămâni, agenţia Mediafax a anunţat că Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să amâne pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, precum şi copiii eroilor-martiri.

Ulterior, la solicitarea Mediafax, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va trimite rapid o erată către Monitorul Oficial, pentru a corecta acel articol.


El a arătat însă că, într-una din următoarele şedinţe de guvern, va fi emisă şi o ordonanţă care va stabili „cum se face plata în 2015”, fără alte detalii.

Vâlcov a mai arătat că a discutat şi cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanţa de urgenţă, şi că le-a transmis că acel articol a fost introdus în actul normativ dintr-o „greşeală” a Ministerului Finanţelor.

Surse guvernamentale au declarat că, după apariţia informaţiei privind sistarea indemnizaţiilor pentru revoluţionari, premierul Victor Ponta a discutat pe această temă cu ministrul Finanţelor.

Ministerul a transmis şi un comunicat în care susţinea că revoluţionarii care au dreptul la indemnizaţii reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente şi în 2015 şi 2016 şi că în ordonanţa privind amânarea plăţilor pentru doi ani apărând o „eroare materială”, care va fi corectată.

„Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluţionarilor, pe care îl vom respecta. Aceştia işi vor primi indemnizaţiile şi în 2015 şi în 2016. Aşadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanţa de Urgenţă 83 din 12.12.2014, publicată aseară (joi – n.r.) în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în ‎cel mai scurt timp, astăzi (vineri – n.r.), cel târziu în sedinţa de Guvern de marţi, 23 decembrie 2014”, a transmis Vâlcov într-un comunicat.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern prevedea amânarea pentru următorii doi ani a plăţii indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, şi copiii eroilor-martiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.