Povestea TULBURĂTOARE a unei familii care trăiește într-un vagon de tren, înconjurat...

Povestea TULBURĂTOARE a unei familii care trăiește într-un vagon de tren, înconjurat de vile. Ce vor copilașii să îi dea lui Moș Nicolae pentru un dram de fericire FOTO

22
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-11854910">

Pentru ei, trenul vieții se rezumă doar la ultimul vagon. Gabriela, Petronela și Sebastian nu au o casa ca toți copiii, ci trăiesc într-un vagon înconjurat de vile, alături de mama lor și de fratele ei. Iarna este o povară pentru familia Ciuclea, iar pentru micuții de doi, cinci și 10 ani, Crăciunul nu a existat vreodată. Pare un scenariu rupt din filme, dar se întâmplă astăzi la nici 15 de kilometri de Timișoara, în localitatea Moșnița Veche.

La capătul unui drum de țară din localitatea Moșnița Veche se află un vagon mic și ruginit în care se opresc raze de soare. În fața rulotei improvizate erau puse la uscat hainele micuților pe o sârmă legată de doi copaci. În partea stângă se aflau două canapele puse una peste alta, iar lângă o sumedenie de jucării. O priveliște dezolantă înconjurată de vile și case mari.

Într-o geacă neagră și cu o pereche de șlapi de plajă în picioare Adelina Ciuclea, mama fetelor, iese din încăpere. „Bună ziua”, spune ea, după care le cheamă pe fetițele ei, Gabriela și Petronela. Micuțele vin însoțite de verișorul lor, Sebastian al cărui tată este fratele Adelinei. Sunt prea tineri să înfrunte greutăți atât de mari, dar cu toate astea, de pe chipul lor nu dispare zâmbetul.

Povestea Adelinei a început acum 35 de ani când s-a născut în același vagon. Are doar opt clase și a vrut să urmeze o facultate, dar problemele financiare i-au spulberat visul. A crescut, s-a îndrăgostit și astfel au venit pe lume Petronela care are cinci ani și Gabriela, o micuță de doar doi anișori. Tatăl fetițelor a căzut în patima băuturii, lucru pe care Adelina nu l-a mai suportat. Acum nu mai locuiesc împreună, dar scandalurile nu se opresc, pentru că la doi pași se află un alt vagon în care locuiește bărbatul. „El stă aici lângă noi, în vagonul celălalt. Suntem despărțiți, dar stăm la doi pași. Fetele sunt pe numele meu, dar nu pot să îi interzic să le vadă. Lucrează cu ziua în construcții, le mai ajută, dar vine beat de multe ori și îi sperie pe copii”, ne-a spus cu tristețe în ochi mama fetelor.

În același vagon mai stă fratele Adelinei cu fiul lui, Sebastian, un băiețel de 10 ani care iubește geografia. Petronela este în grupa mare la grădiniță și îi place să învețe pentru că, spune ea, e simplu. „Îmi place să scriu în caietul meu special, să desenez, să pictez și să mă joc”. Pentru copilă încăperea de câțiva metri pătrați este un castel. „Eu sunt o prințesă frumoasă. Sunt cuminte. Am o bluză cu prințese și am primit un ruj cu sclipici. Îmi spăl ghetuțele și le pun la ușă să vină Moș Nicolae și să îmi aducă alte ghetuțe noi. Și haine cu prințese. Eu o sa îi spun lui în schimb o rugăciune”, ne-a spus plină de încântare, după care a recitat rugăciunea „Înger, îngerașul meu”.

Vagonul ruginit în care se opresc raze de soare

O ușa din lemn acoperită cu o pătură să nu intre frigul. Două încăperi în care nu ai loc nici să răsufli. O sobă pe care gătește Adelina. Haine atârnate pe sus, două paturi mici, o măsuță și un televizor primit în dar. Așa trăiesc cinci suflete care seară de seară se încălzesc între ele să nu consume lemne pentru că iarna abia a început și nu vor ști ce le rezervă ziua de mâine. În vagonul ruginit mai vin șobolanii, dar Petronela știe să îi „alunge”. „Șobolan, vezi că noi suntem acasă și nu avem nevoie de tine. Seara mă ascund sub << plapumă>> să nu te urci pe mine”.

Nu au toaletă, curent iau de la vecini, iar apă din fântâni. „O doamnă a vrut să ne dea bani, dar i-am spus să ne aducă mai bine niște lemne. Aseară am primit o găleată cu cartofi, dar acum nu am pâine pentru copii. Dimineața când se trezesc îmi spun că le e foame, dar când nu am ce să le dau mi se rupe sufletul”, spunea îndurerată mama fetelor.

Adelina primește pe lună 199 de lei. Alocația fetelor și un ajutor social de 115 lei. ”Ne mai ajută și fratele meu când primește bani pentru că lucrează cu ziua”, a spus aceasta. Femeia s-ar angaja, dar nu poate pentru că trebuie să aibă grijă de Gabriela, iar fericirea ei sunt copiii. „Îi iubesc atât de mult și nu pot să îi las un minut singuri. Când o duc pe Petronela la grădiniță și pe Sebastian la școală o iau și pe Gabriela. Nu pot să o las acasă”.

Fericirea de pe chipul Adelinei se șterge când își amintește că nu are ce să le pună micuților pe masă de Crăciun. Speră să poată cumpăra măcar niște „carne cu grăsime”. Haine sau jucării nu le-a cumpărat niciodată, ci doar niște ghetuțe pentru Petronela cu 30 de lei pentru că nu avea cu ce să meargă la grădiniță. Micuții s-au bucurat doar de hainele primite în dar de la alți copii.

Iarna reprezintă un coșmar pentru familia Ciuclea pentru că sunt încălziți de sobă, asta în cazul în care au lemne să pună pe foc. Cei mici își doresc cadouri și mâncare de sărbători și își pun speranța în Moș Nicolae și în Moș Crăciun. Sebastian vrea un ghiozdan nou în care să își pună cartea de geografie și un trenuleț, Petronela haine cu prințese și ghetuțe, iar Gabriela e prea micuță să spună ce își dorește. Mama lor vrea o instanație să il pună pe bradul artificial primit acum câțiva ani de zile.

Povestea familiei care locuiește într-un vagon de la marginea localității Moșnița Nouă este una tulburătoare. Cei cinci membrii ai familiei așteaptă cu nerăbdare ziua în care va apărea locomotiva care să îi ducă spre gara fericirii.

Dacă doriți să le întindeți o mână de ajutor pentru a le face sărbătorile mai frumoase și mai calde, puteți scrie un email pe adresa redacției noastre pressalert@pressalert.ro sau puteți suna la numărul 0748452256.

22 COMENTARII

  1. Eu anul acesta am aflat despre campania Shoebox. Stiu ca ei isi actualizeaza mereu bazade date si invita pe toti sa adauge adrese noi si familii aflate in dificultate in vederea trimiterii de pachete de sarbatori. Cine a scris despre aceasta familie poate sa dea detaliile necesare pentru ca micutii sa fie ajutati. Va rog interesati-va. Sper ca e de folos informatia.voi incerca si eu sa trimit ceva la intoarcerea in tara. O seara buna.

    • am cadouri Shoebox pt copilasi. am nevoie insa de un contact, nr de tel adresa… ma ajuta cineva , va rog? Eunice vesa

  2. Buna!

    Eu am fost azi la ei si situatia e chiar atat de grava cum pare. Eu personal n-am mai intalnit oameni atat de saraci (in afara de cei de pe strada). Merita ajutorul si oricine are posibilitate si vrea, poate sa-i ajute. Ideal ar fi ca povestea sa ajunga cumva la TV. Lor le-ar trebui o casa, cat de mica, sau ceva….este incredibil unde locuiesc. Nu stiu daca se poate numi acasa. Cert e ca, copiii sunt foarte cuminti si frumosi, iar acum cand am ajuns la ei, mama ii pregatea de baie ca sa fie curati pentru gradi/scoala. Merita cu adevarat ajutorul nostru si mult mai mult de atat. Asa ca nu ezitati!

  3. Nu stiu cum am putea contacta studentii aceia straini care au construit o casa pentru un batranel din Bucuresti,stie cineva,ma tot chinui sa ii gasesc ,vreau sa facem o campanie de strangere de fonduri pentru constructia unei case de lemn ,izolata si cu incalzire ,cu baie si tot ceea ce este necesar pentru un trai decent ! Va rog veniti cu propuneri si hai sa facem ceva pentru aceasta familie incercata la greu …acei ingersi merita o alta viata ! va multumesc !

    • Ce treaba are Robu in ecuatia asta?! Pe bune? n-ai cum sa te legi de el si te-ai gandit ca asta ar fi o idee buna?

      Exista familii foarte sarace asta este cert , dar cu siguranta nu le poate da Robu o garsoniera tuturor.

      Ar fi frumos sa punem noi mana sa ajutam si nu sa aruncam imediat cu noroi in altii! 🙂 Situatiile se pot schimba prin ceea ce facem noi, nu prin ceea ce asteptam noi din partea altora sa faca.

  4. Buna ziua! As vrea si eu sa dau o mana de ajutor acestei familii. Vreau sa va intreb pt cei care i-ati vizitat deja,e greu de ajuns la ei?Cum as putea afla adresa exacta?
    Va multumesc!

    • nu este deloc greu de ajuns! Orice localnic va poate indruma! sau daca-mi lasati un nr tel va pot explica eu!

  5. Salutare , eu si colegii mei am fost pe la ei astazi . Sunt chiar cum se vede din poze , adica 3 copilasi frumosi si zambitori si o mama care sufera in tacere langa ei .De ajuns la ei ANDREEA este foarte simplu in mosnita veche unde se termina satul faci dreapta si la 50 de metri se vede vagonul ruginit 🙁 . Langa este un vagon alb nounout , dar are nevoie de cablu pentru a se reconecta la reteaua electrica , am zic ca revenim cu cablu si cu ce mai putem ajuta din putinul nostru .

    • Gabi poarta 21-22,Petronela 24-25,iar Sebi poarta 36. Am fost si noi si am vazut in ce conditii traiesc bietii copii. O sa mai incercam si noi sa-i ajutam cu ce putem .

  6. Maria nu stiu sa zic ce numar poarta , am ajuns acolo si am ramas complet mut , aveam atatea intrebari de pus familiei , dar copii m-au lasat fara ele . Sunt niste copii minunati , nici macar numarul de telefon daca au asa ceva nu l-am cerut de derutat ce am fost , cu siguranta voi revenii anul acesta la ei .

  7. Ma bucur ca lumea vrea sa ajute dar familia aceasta are nevoie de putin mai mult ajutor decat mancare si hainute pentru Sarbatori, au nevoie de o solutie pe termen lung. Inteleg ca primesc ajutor social, asta inseamna ca este cunoscut cazul lor… nu exista o institutie/asociatie care sa le preia cazul, sa le ofere o locuinta temporara, mama sa se angajeze, copiii sa mearga la un afterschool gen S.C.O.P cat mama lucreaza? Are cineva idei in sensul acesta, a fost referit cazul lor catre o institutie de acest gen?

  8. Am fost si eu saptamana trecuta pe la ei. Au primit foarte multe alimente, pe care acum le tin in containerul cel nou. Am vorbit azi cu Adelina, mama copiilor si m-a rugat sa organizez un recipient mare (metal sau plastic mai dur) in care ar putea tine aceste alimente afara, deoarece doreste sa se mute neaparat, pana de sarbatori in containerul cel nou. Mutatul alimentelor in containerul cel vechi, nu este o solutie, deoarece acolo este plin de sobolani. Poate are cineva o lada frigorifica stricata sau ceva asemanator…..

  9. buna! stie cumva cineva de ce ar mai avea nevoie? ca am vazut ca ati scris ca alimente au primit multe. lada frigorifica ati spus… altceva? multumesc

    • Buna Karina, deci….la ora actuala cam au de toate, alimente, haine, rechizite, jucarii, etc. Mama copiilor chiar m-a rugat sa duc si la alti nevoiasi din lucrulrile aduse de mine, deoarece nu au loc unde sa le depoziteze. De mare ajutor ar fi acum, acea lada frigorifica (nefunctionala) sau recipient mare pentru depozitarea alimentelor afara…

    • de lemne au si vor avea nevoie tot timpul. Astazi s-au mutat intr-un container nou cu geamuri si usa !!!!
      Fericire mare. Sarbatori fericite tuturor !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.