REVOLUȚIE 25 Treptele Catedralei, ALTARUL pe care au fost sacrificați eroii Revoluției....

REVOLUȚIE 25 Treptele Catedralei, ALTARUL pe care au fost sacrificați eroii Revoluției. Unde au ajuns bucățile îmbibate cu sângele martirilor FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1768041703">

Duminica de 17 decembrie 1989 a fost ziua măcelului la Timișoara. Primele victime au căzut pe treptele Catedralei Mitropolitane. După ora 16,00 lucrurile s-au precipitat. Demonstranţii din Piaţa Operei au urcat cu un drapel pe treptele Catedralei şi au început să cânte „Hora Unirii” şi „Deşteaptă-te române”. Așa a început măcelul. ”Când am strigat “Soldaţi, uniţi-vă cu noi!” cei de pe TAB-uri au trecut pentru a împrăştia mulţimea. Milițienii au tras. Mai întâi foc de avertisment, apoi o rafală de jos în sus”, povestea revoluționarul Avram Gliguță. Au căzut ”vreo 20-30 de demonstranţi. O fată de vreo 20 de ani a murit pe loc, chiar lângă mine, fiind împuşcată în piept. Eu am fost, mai întâi, nimerit de glonţ în umăr, şi apoi de altul în piciorul stâng”, povestea pictorul Emeric Antal. Haosul era general.

Mars-suporteri-fotbal-decembrie-1989

Din cei împușcați la Catedrală, opt au murit în aceeași zi

Forțele au deschis focul asupra revoluționarilor aflați în zona catedralei Mitropolitane. Mulți au fost împușcați, răniți, chiar pe trepte. Sângele  martirilor a rămas impregnat în piatră, peste ani. Schimbarea treptelor Catedralei Mitropolitane, anul trecut. A iscat mari discuții. Legate de preț și mai ales de înllăturarea unui simbol al luptei anticomuniste. Opinia publică nu a înțeles de ce au trebuit ele mutate din loc și mai ales unde au ajuns.

PRESSALERT.ro a intrat în posesia infromațiilor care certifică faptul că trepetele impregnate cu sângele martirilor Revoluției sunt în locuri protejate, donate celor care au grijă ca amintirea Revoluției Române din 1989 de la Timișoara să nu fie uitată niciodată.

”Peste 25 de bucăți (trepte masive și podeste din treptele vechi din mozaic turnat), cu greutăți cuprinse între 150 și 250 kg / buc, au fost distribuite, în urma solicitărilor, la peste cinci asociații de revoluționari”, transmit reprezentanții Mitropoliei Banatul.

Blocurile de piatră care au ajuns la Memorialul Revoluției, bunăoară, au fost transformate de președintele asociației, Traian Orban în bănci de odihnă și amintire, în curtea stabilimentului. O altă parte dinîn subsolul Catedralei Mitropoltane, altele au fost donate Muzeului de Artă al Timișoarei, iar nu în ultimul rând, parte din teptele cu sângele martirilor au fost duse la Mănăstirea Timișeni – Șag.

Toate persoanele care au solicitat bucăți de trepte, spre amintire, în momentul decopertării și execuției șantierului , au primit din belșug.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.