Dascălii începători din Timiș se pregătesc pentru examenul de definitivat. Care sunt...

Dascălii începători din Timiș se pregătesc pentru examenul de definitivat. Care sunt cele mai căutate posturi și ce se întâmplă cu cei care nu reușesc să obțină o notă de trecere

0
DISTRIBUIȚI

Profesorii din județul Timiș care doresc să devină titulari pe post mai au de trecut un hop înainte de examenul de titularizare. Este vorba despre examenul de definitivat, pe care-l pot susține dascălii care predau de cel mult șapte ani. Cadrele didactice se pot prezenta la examen de cel mult trei ori, iar în cazul în care nu obțin o notă de trecere, nu vor putea să profeseze niciodată ca titulari în învățământ.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș, pentru examenul de definitivat din acest an s-au înscris 346 de persoane. Cele mai căutate posturi fiind cele de educatoare, învățători, profesori de limba română sau psihopedagogie specială.


„Cei 346 de candidați din Timiș trebuie să treacă până în data de 5 iunie prin două inspecții la clasă și să obțină minim nota 8 pentru a se putea prezenta la examenul scris care are loc în 9 iulie. La acest examen scris, candidații trebuie să obțină minim nota 8. Examenul de definitivat este cel mai important pentru un dascăl, pentru că dacă nu ia definitivatul, nu va putea profesa ca titular”, explică Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș.

Potrivit reprezentanților ISJ Timiș, dascălii care sunt pe post dinainte de data de 1 septembrie 2012 au șapte ani la dispoziție ca să susțină examenul, iar cei care au început să predea după 1 septembrie 2012, au la dispoziție cinci ani. „Dacă în acest interval nu s-au prezentat la examen sau au dat examenul de trei ori, dar nu l-au promovat, dascălii își pierd titulatura în învățământ pe tot parcursul vieții. Pot lucra doar ca suplinitori”, a mai precizat Francisc Halasz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.