Exploatarea gazelor de şist, subiect important la Bruxelles. Ce poziţie au luat...

Exploatarea gazelor de şist, subiect important la Bruxelles. Ce poziţie au luat europarlamentarii Stolojan şi Vălean

1
DISTRIBUIȚI

Europarlamentarii români se arată extrem de preocupaţi de exploatarea gazelor de şist. În vreme ce în anul 2014 în judeţul Timiş au început prospecţiunile în mai multe localităţi, motiv numai bun ca timişeni să iasă în stradă de mai multe ori, la Bruxelles frica pară să fie mai mică. Europarlamentarii Adina Vălean şi Teodor Stolojan au explicat opiniile lor cu privire la exploatarea acestor resurse.

În cadrul unei confefrinţe de presă susţinute la Parlamentul European, Adina Vălean le-a declarat jurnaliştilor din Timişoara că „legat de gazele de şist strategiile de exploatare a resurselor naturale nu se pot face în funcţie de o felie din timp, noi nu trebuie să ţinem cont în strategiile pe care le dezvoltăm privind resursele minerale energetice de ce se întâmplă acum. Ce se petrece acum e una, ce se va întâmpla peste doi ani, e alta. Noi ne aflăm într-o politică de incurajare a energiilor regenerabile. Datorită competiţiilor dintre companii fiecare încearcă să folosească ce are mai la îndemână şi este mai abordabil. Abordarea statelor membre vizavi de o resursă enegetică este diferită. Nu cred că este normal ca eu din România să impun cuiva din Franţa ce tip de energie naturală să folosească sau ce este benefic. Nu e bine să interzicem ceva, pe de altă parte România trebuie să îşi întărească politica energetică. Ştiu mai multe despre subiectul de strategie energetică noi am moştenit o lipsă de transparenţă a celor care lucrează în domeniu. Companiile noastre nu acţionează ca într-o piaţă unde se gândesc că energia este o marfă care trebuie să producă profit. În ceea ce priveşte gazul de şist eu cred că până nu este foarte limpede de cât avem nevoie sau de unde putem să îl luăm, nu merită să începem o exploatare controversată”.

Teodor Stolojan a adăugat că „în noiembrie 2012 Comisia Europeană a trimis un funcţionar superior care a spus guvernului Românie că ar fi bine să pregătească o serie de strategii care să ajute la mai buna folosire a fondurilor europene având în vedere că un obiectiv finanţat cu fonduri europene ar trebui să se încadreze într-un plan gândit al României ca să nu mai avem situaţii de genul podul de la Calafat care se termină într-un drum complet lipsit de sens.


Aici a intrat masterplanul pentru transporturi, agricultură sau sănătate. Niciuna din acest strategii nu este încă dusă până la capăt care să fie o strategie dusă de societatea românească. Ne mişcăm înainte cum ştim noi mai bine românii, de pe o zi pe alta, consecinţa o vedem acum”. Mai mult, Stolojan susţine că guvernul nu face planuri pe termen lung sau strategii. „Avem conferinţa europeană pentru investiţii strategice, fiecare stat a trimis acolo ce a crezut de cuviinţă, România a trimis o listă de 200 de proiecte de investiţii. Comisia a cerut ca românii să prezinte ce cred că este important în această strategie. Nevând strategia evaluată, alegerea o va face guvernul, aşa cum se face de obicei”. Legat de gazele de şist, europarlamentarul spune că „explorările care s-au făcut în Moldova aflăm din surse că nu au dat rezultate. ANR nu are nicio informare cu privire la rezultatele explorării. Chervon continuă explorările în zona Dobrogei foarte aproape de staţiunile noastre. În SUA au dat rezultate bune, se pare că în Europa lucrurile nu sunt atât de profitabile ca în SUA deocamdată în România nu există un rezultat care să încurajeze exploatarea unor astfel de resurse”.

Vălean a conchis că „ acest subiect cred că nu va mai fi de actualitate. Dacă vrei să ai siguranţă, tu trebuie să depinzi de o singură sursă. E foarte simplu, se completează infrastructura europeană apoi faci mai multe puncte de intrare privind această resursă europeană”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.