Patru profesori universitari din Timişoara în Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. La...

Patru profesori universitari din Timişoara în Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. La ce vor contribui

0
DISTRIBUIȚI

Ministerul Educaţiei Naţionale reformează de ani buni sistemul de învăţământ dar rezultatele mult aşteptate întârzie să apară. Statisticile arată că nici o universitate românească nu se clasează între primele 500 de universităţi ale lumii iar România este pe ultimele locuri din Europa privind performanţa de cercetare, dacă sunt luate ca reper publicaţiile internaţionale, brevetele sau inovaţiile, comunitatea academică internaţională fiind prea puţin interesată de publicaţiile ştiinţifice româneşti. Viziunea reformatoare a fostului ministru Daniel Funeriu a avut în vedere înfiinţarea, în anul 2011, a unui Consiliu Naţional al Cercetării Ştiinţifice, organism consultativ de nivel naţional, ale cărui atribuţii ar fi, conform Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, stimularea excelenţei în cercetarea ştiinţifică din România, coordonarea din punct de vedere ştiinţific a programelor ministerului pentru obţinerea unor rezultate ştiinţifice şi tehnologice compatibile cu cele de nivel european şi recunoaşterea internaţională a cercetării româneşti. Consiliul cooperează cu alte organisme naţionale sau internaţionale din domeniul administrării programelor de cercetare sau al evaluării cercetării, potrivit mandatului acordat de minister.

Profesori timişoreni în consiliul ştiinţific

Printr-un ordin recent al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a fost stabilită o nouă componenţă a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, alcătuit din 39 de membri, în care sunt reprezentate universităţile, institutele de cercetare şi academia.


Patru membri ai consiliului sunt profesori la universităţile timişorene: prof. Adrian Neagu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, prof.  Cristian Negrescu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, prof. Viorel Negru de la Universitatea de Vest şi prof. Nicolae Vaszilcsin de la Universitatea „Politehnica”.

În fostul consiliu, numit de Daniel Funeriu, Timişoara a fost reprezentată de prof. dr. Mihai Ionac de la universitatea de medicină şi de prof. Radu Marinescu de la universitatea „Politehnica”, acesta din urmă făcând parte, împreună cu prof. Victor Neumann de la Universitatea de Vest, din Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare. Actualul consiliu are sarcina de a elabora un nou regulament de organizare şi funcţionare, care urmează să fie aprobat de ministrul Sorin Mihai Câmpeanu, regulamentul fostului consiliu fiind abrogat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.