Povestea FABULOASĂ a „Blondinei”, Dacia din 1978 care face spectacol la concursurile...

Povestea FABULOASĂ a „Blondinei”, Dacia din 1978 care face spectacol la concursurile de drift. Cum a ajuns prima „rablă” Turbo 4X4 din România FOTO şi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

I se spune „Blondina” și oriunde își face apariția atrage toate privirile, iar de multe ori stârnește invidie în rândul celorlalți. Nu vorbim despre o doamnă sau o domnișoară, ci despre o Dacie galbenă din 1978 care a ajuns să facă furori inclusiv peste hotare. Proprietarul vedetei este Peti Nemeth, un timișorean pasionat de tot ceea ce înseamnă automobilism. Tânărul se poate lăuda că deține singura Dacie Belină 1300 Turbo 4×4 din țară și poate chiar din lume.

Povestea a început în anul 2000 cand bătrâna Dacie a fost cumpărată de Peti. „A fost prima mea mașină. Mi-am dorit ceva special și prima mașină din viața ta nu o uiți niciodată. Fiind o Dacie din 1978 ruginea și de aceea am recarosat-o, dar am lăsat-o tot galbenă. În 2006 am făcut primele modificări”, ne-a povestit tânărul.

În anul 2006 a fost instalat motorul de 1.6 litri Turbo de pe Renault Fuego, dar pentru că avea tracțiune doar pe față au început să apară probleme la aderență. Acesta a fost motivul pentru care Peti s-a gândit să facă prima Dacie 4×4. „Este prima Dacie din țară cu tracțiune integrală. Mi-am dorit ceva ce încă nu a fost, ceva unic. A fost cea mai populară mașină și m-am gândit că trebuie să profit de asta, însă am făcut-o strict pentru mine. Mașina este pregătită pentru concursuri, nu pentru drumurile publice”.

„Furia galbenă”

Din bătrâna Dacie a devenit „furia galbenă” care pe o distanță de 400 de metri bate un BMW seria 5 din 2006 cu motor de 3.000. Și nu e totul. Peti i-a montat o cutie de viteze cu cinci rapoarte de Renault 18, dotată cu selector 4×4 sau 4×2, o cutie ce ii permite șoferului să circule mereu cu tractiune fata, iar daca dorește poate circula și cu 4×4 cu un raport de 50/50.

Mașina mai are frâne cu discuri ventilate pe față, suspensie Ta-Technix de BMW pe spate, stopuri cu LED, frână de mână hidraulică, închidere centralizată, geamuri electrice față, pasaje de Golf mărite, iar deschiderea portbagajului este tot electrică.

Nici capota nu mai este la fel ca cea originală, ci are o priză mare prin care intră aerul și răcește turbina. „Cu aceste reglaje mașina consumă 20% şi stoarce în jur de 170 de cai putere. Nu arată ca o Dacie din `78 pentru că e recarosată. Botul e pus și din față pare un model nou din 1999, 2000, dar ea la origine e din`78. Toate modificările exterioare nu au fost făcute să arate bine, ci pentru o nevoie tehnică”, a mai spus Peti.

Maşini de colecţie

Nu este singura mașină a timișoreanului. Tânărul mai are alte șase mașini printre care și o mașină de epocă, un Fiat din 1965. „Mai am două mașini de raliu, o mașină sport si un microbuz. Cu ajutorul prietenilor mei am reușit să îmi întrețin mașinile. Am prieteni foarte buni care vin mereu la garaj sa ma ajute”, a mai spus timișoreanul.

Peti nu se oprește aici.


Vrea să îi pună un motor și mai mare și o cușcă de protecție. „Am de gând să îi pun un motor și mai puternic, dar trebuie să fie și o mașină sigură. De aceea o sa îi pun o cușcă de protecție. Cred că acolo o să mă și opresc pentru că nu știu ce ai mai putea să îi faci unei bătrâne Dacie, dar mai am idei și pentru alte mașini”, a concluzionat Peti Nemeth.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.