PREMIERĂ Timișoara, singurul oraș din estul Europei care va avea o fabrică...

PREMIERĂ Timișoara, singurul oraș din estul Europei care va avea o fabrică de vaccinuri și medicamente într-un institut. Cum îi va ajuta ONCOGEN pe bolnavii de cancer care nu răspund la tratament

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara va avea un institut unic în România și în estul Europei, construit cu 12 milioane de euro lângă spitalul județean. Este vorba despre ONCOGEN, „Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului”, realizat cu bani de la Uniunea Europeană și care va fi inaugurat, cel mai probabil, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an. Cu ajutorul specialiștilor care vor lucra aici, miile de bolnavi de cancer din România care nu răspund la tratamentele standard vor avea mai multe șanse la viață. De asemenea, în cadrul ONCOGEN va funcționa și o fabrică de medicamente de mici dimensiuni, în care vor putea fi produse medicamente, vaccinuri sau celule stem.

Virgil Păunescu, managerul de proiect al ONCOGEN, a descris modul în care va funcționa institutul și ce se va realiza aici. Astfel, la subsol sunt facilități de congelare și de stocare de probe de bănci de celule, de bănci de țesuturi de mare capacitate, atât de necesare în realizarea studiilor. „Dacă vrei să cauți o genă implicată în cancerul nu știu de care, îți trebuie mii de probe de cancer congelate, ca să le analizezi și să vezi dacă găsești ceva în ele. Iar mii de probe se strâng în ani de zile și îți trebuie facilități de congelare în azot lichid”, explică Virgil Păunescu.

Potrivit managerului de proiect al ONCOGEN, parterul clădirii are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe, iar la etajul 1 se va realiza cercetare fundamentală, în principal pe celule stem, dar și pe cancer. Etajul al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată. „În momentul de față, dacă se pune diagnosticul de tumoră de cancer, intri automat într-un program de citostatice, de radioterapie standard.


Este o problemă cu diagnosticul, pe care noi o s-o rezolvăm. Noi vom confirma sau nu diagnosticul când va veni proba la noi, apoi vom căuta mutațiile genetice. 20-30% din pacienții cu tumori solide nu răspund foarte bine la tratamentul standard, pe aceștia îi așteptăm la noi. Dacă ni se trimite o probă, noi facem un diagnostic genetic foarte avansat și putem să spunem că din zecile de mutații, pacientul are următoarea combinație de mutații care nu răspunde la tratamentul clasic, ci la altă combinație de citostatice”, povestește Virgil Păunescu.

Fabrică de medicamente unică în estul Europei

La etajul al treilea al clădirii va funcționa o fabrică de medicamente de mici dimensiuni, singura de altfel din estul Europei realizată într-un institut, în care vor putea fi produse vaccinuri, medicamente și celule stem sau fragmente de celule stem. „Această fabrică este cheia institutului, a costat foarte mult. Unitatea de producție de la etajul al treilea ne-a băgat în mai multe proiecte. Cele mai multe proiecte de biotehnologii lansate anul acesta la nivel european își propun să producă în cantități industriale celule sau fragmente de celule stem. Fabrica este o incintă din panouri de inox, ermetică, compartimentată, cu uși etanșe. Nu trebuie să fie nici măcar un singur microb, peste tot sunt senzori care detectează orice particulă”, precizează managerul de proiect al ONCOGEN.

Potrivit medicului Virgil Păunescu, la ultimul etaj al clădirii, al patrulea, se vor realiza experimente pe șoareci și șobolani. „Centrul ar putea suporta 40-50 de cercetători. ONCOGEN este autofinanțabil, noi nu luăm niciun ban de la spitalul județean și activitatea noastră și numărul de personal va fi în funcție de banii pe care-i atragem din proiecte externe și interne. Dacă vom avea bani puțini, vom deschide și vom lucra pe un singur nivel”, a conchis Virgil Păunescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.