„Există radiouri unde se spun lucruri interesante“, spune Bogdan Puriş, realizatorul celei...

„Există radiouri unde se spun lucruri interesante“, spune Bogdan Puriş, realizatorul celei mai longevive emisiuni de radio din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

bogdanpuris2Emisiunea Pop Matineu, difuzată de luni până duminică între orele 10 şi 11 la Radio Timişoara, este cea mai longevivă emisiune de acest fel din oraşul nostru, iar realizatorul acesteia, Bogdan Puriş, este cât se poate de mândru de fatul că în decursul anilor, aceasta a sprijinit scena locală şi a lansat o serie de nume cunoscute în peisajul mass – media. Prima emisiune Pop Matineu a fost difuzată la mijlocul lunii ianuarie 1990, în vremuri destul de tulburi, când sediul Radio Timişoara era încă păzit de un detaşament de soldaţi. „Eram deja la Radio Timişoara de vreo două săpămâni şi ajutam la realizarea programelor. Am fost chemat de redactorul şef de atunci, Bogdan Herzog, ca să fac o emisiune muzicală. Era un lucru extraordinar,o mare onoare să lucrezi lucrezi la Radio Timişoara. În primele zile emisia postului nu a fost clar coagulată, era o emisie tributară evenimentelor, cu multe anunţuri, comunicate. Clădirea era păzită de un detaşament de soldaţi, era un punct strategic. Pentru început mi s-a oferit posibilitatea să acopăr o jumătate de oră, de la 10.30 la 11 dimineaţa. După scurt timp, programul s-a mărit la o oră“, îşi aminteşte Bogdan Puriş. În ceea ce priveşte alegerea numelui emisiunii, aceasta n-a fost deloc o sarcină uşoară, căci realizatorul acesteia a avut de ales dintr-o posibilă listă de cel puţin 20 de titulaturi. „Mi s-a spus ca în două zile să vin cu un titlu de emisiune şi cu un generic. Am ales numele dintr-o listă de vreo 20 de nume posibile. Acesta mi s-a părut cel mai sugestiv. Pop vine de la <<popular>>. Americanii au cea mai amplă  defniţie a cuvântului popular music. Care include de la jazz la rock, folk, disco, R & B, rock. Nu am vrut să mă cantonez într-un gen anume.  Iniţial, genericul era doar o piesă instrumentală, iar forma actuală a genericului a apărut ceva mai târziu“, spune Bogdan Puriş.
Dan Negru a debutat la emisiunea Pop Matineu
De-a lungul sfetrului de veac care a trecut de la apariţia acestei emisiuni, structura acesteia a suferit o serie de modificări. În prima perioadă de existenţă a emisiunii, duminica se alcătuia un top al săptămânii pe baza scrisorilor primite de la ascultători, iar la un moment dat, ziua de joi a fost dedicată colaboratorilor. Printre aceştia se numără nume cunoscute astăzi, care şi-au făcut „ucenicia“ în cadrul Pop Matineu-lui. „Printre colaboratorii care au trecut prin emisiune se numără Mimo Obradov, Florin Unguraş (UFO), Silviu Genescu, Victor Andrieş, Cristian Ceia. La Pop Matineu s-a lansat şi Dan Negru, care a venit în 1991 în urma unui concurs pentru funcţia de redactor muzical. Concursul s-a organizat în urma plecării lui Victor Spirache la Radio Bucureşti“, spune Bogdan Puriş. Alături de Pop Matineu, care a împlinit 25 de ani de existenţă neîntreruptă, Bogdan a colaborat şi la realizarea altor emisiuni care au avut un impact deosebit în rândul pasionaţilor de radio, printre care se numără cele în care au fost prezentate concerte ale unor artişti sau celebra discotecă difuzată pe lungimile de undă ale postului Radio Timişoara. „Am sprijinit cât am putut mişcarea locală. Îmi amintesc că în primăvara anului 1990 m-am dus cu magnetofonul în braţe la Cinema Constructorul pentru a înregistra un concert cu formaţia Foileton.  Mai târziu, am realizat emisiunea Live, unde difuzam numai concerte. A mai fost şi prima discotecă radiodifuzată în România, care se desfăşura la început în actualul sediu al TVR Timişoara. Primesc şi acum mărturii de la oameni, care îmi spun că aceasta era singură discotecă unde aveau voie de la părinţi să participe. Mai târziu, discoteca s-a mutat în studio, era o întâlnire între băieţi şi fete. Pe un număr de telefon sunau băieţii, pe altul fetele. De multe ori, era un dialog spumos“, spune Bogdan Puriş.


De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, emisiunea Pop Matineu a suferit multe schimbări, iar realizatorul acesteia a avut ocazia să participe la diverse cursuri de specializare la BBC, Radio France sau Deutche Welle. În ceea ce priveşte situaţia actuală a radio-ului timişorean şi nu numai, Bogdan consideră că specificul local e în cursa de dispariţie. „Acum 25 de ani exista numai Radio Timişoara, între timp au apărut şi dispărut alte radiouri în Timişoara. Există un trend de omogenizare la nivel mondial. Specificul local e pe cale de dispariţie, am constatat asta şi în Franţa, unde am petrecut un sejur amplu la un post de radio regional. Ne îndreptăm spre omogenizare. Nu ne mai putem aştepta să apară un nou post cu specific local. Singurul specific local este cel tradiţional folcloric, capitol la care Radio Timişoara şi Radio Reşiţa ţin stindardul sus. Din păcate, specificul local nu se menţine. Dacă la Ziua Timişoarei, chemi artişti de la Bucureşti, e bai. Dacă la ziua ta aduci artişti care nu-s de ai tăi, înseamnă că între timp artiştii respectivi au devenit ai tăi, ei te reprezintă“, spune Bogdan Puriş.

bogdanpuris1Radioul românesc e facil, uşor de ascultat, nu pune probleme şi nu este incomod

Printre amintirile plăcute vis a vis de emisiunea Pop Matineu, se numără recunoaşterea şi feedback-ul pozitiv primit din partea ascultătorilor, iar unul din „motoarele“ care participă la realizarea acestei emisiuni în continuare este acela că realizatorul acesteia vrea să le ofere ceva deosebit tuturor celor care stau cu urechea lipită de difuzoare. „Sunt abonat la publicaţii muzicale din străinătate, îmi cumpăr multe discuri. Sunt pasionat de muzică şi vreau să ofer ceva deosebit ascultătorilor mei. Recent, mi-a scris un ascultător al cărui băiat de 11 ani îmi urmăreşte şi el emisiunile. O doamnă de vreo 35 de ani mi-a mărturisit recent că a avut nota scăzută la purtare din cauza mea. Îmi spunea că fiind elevă pe vremea aceea chiulea de la şcoală pentru a prinde emisiunea“, spune Bogdan. În Timișoara, prima emiune de radio s-a consemnat în 5 mai 1955, odată cu apariţia Radio Timișoara pe unde medii. Radioul a emis timp de 30 de ani, iar în 1985, autorităţile comuniste au cerut reducerea cheltuielilor radiodifuziunii. Drept urmare, „de la centru“ s-au tăiat toate fondurile studiourilor gionale. În 20 decembrie 1989, câţiva inimoși au reluat emisia Radio Timişoara, tot pe unde medii. Pentru cei care au prins vremurile în care muzica nu era doar un fundal al unor vedete care nu-și mai încap în fiţe, există o serie de alternative. Cei care au avut ocazia să asculte în trecut Radio Luxemburg, topul britanic de la BBC World Service, emisiunile lui Andrei Voiculescu de la Europa Liberă sau cele de la vecinii sârbi și unguri au prilejul de a butona prin di verse radiouri de pe Internet. Din păcate, cultura muzicală a vremurilor noastre este realizată de diverși indivizi angajaţi pe post de DJ de radio pentru care muzica oldies but goldies înseamnă piesele anului trecut şi care au un vocabular cât se poate de limitat. .Există, totuși câteva excepţii notabile.  „Există radiouri unde se spun lucruri interesante şi restul. Există radiouri de unde afli ceva, de unde ieşi mai răsărit, şi altele. În Occident există posturi de radio comerciale unde se vorbeşte non stop. La noi nu. Există anumite vârste ale radioului. De obicei, după o Revoluţie, când se schimbă radical ceva, din multe privinţe se reia de la zero. De 25 de ani se construieşte o nouă lume radiofonică în România. Mediul este la pubertate sau tinereţe. E facil, uşor de ascultat, nu pune probleme nu este incomod. Mai mult decât atât e unicolor. Şi refclectă pe deplin societatea românească, care n-a ajuns la maturitate, ca o medie. Desigur, găseşti şi-n radioul românesc emisiuni făcute de oameni inteligenţi. Sunt puţini cei care le ascultă…asta e pentru că media are altă culoare. Mie îmi place să ascult radio, fie hertzian fie pe Internet. Se găsesc emisiuni inteligente şi-n România“, spune Bogdan Puriş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.