Protest INEDIT: un timișorean cu credit în franci elvețieni a plătit o...

Protest INEDIT: un timișorean cu credit în franci elvețieni a plătit o parte din rată în monede de 10 și 50 de bani. Ce eveniment de amploare va fi organizat la Timișoara pe 8 februarie FOTO

0
DISTRIBUIȚI

protest franci elvetieni

Surpriză neplăcută pentru angajații unei bănci din Timișoara care s-au trezit, în această dimineață, cu un client care și-a plătit rata într-un mod inedit. Bărbatul s-a decis ca o parte din rata lunară să o plătească în monede de 10 și 50 de bani. Astfel, timișoreanul Narcis Semeniuc a intrat în bancă cu o plasă pe care scria „BNR + Bancă + cetățean = 3 vinovați. Un singur plătitor”, în care se aflau 350 de lei în monede. Mai bine de o jumătate de oră au numărat trei angajați ai băncii banii.

Narcis Semeniuc spune că a decis să plătească o parte din rată în acest mod pentru a semnala faptul că își dorește să-și plătească creditul. Totodată, bărbatul a organizat acest demers de boicotare a băncii ca parte dintr-un program mai amplu al Grupului Clienților cu Credite în CHF, de atragere a atenției băncilor, BNR-ului și autorităților asupra urgentării în găsirea unor soluții privind creditele în valuta elvețiană. Narcis Semeniuc a luat un credit de 120.000 de franci elvețieni în anul 2007, pentru a-și cumpăra un apartament. Bărbatul spune că, în acest moment, trebuie să plătească o rată de peste 3.000 de lei, adică aproape dublui decât până acum, după ce francul elvețian a crescut.

„Este modul prin care noi încercăm să atragem atenția băncilor că suntem bine intenționați, vrem să ne plătim ratele și vrem să le atragem atenția că urmează să realizăm mitinguri.


Vrem ca soluțiile propuse pentru această plată să fie luate în considerare și analizate serios. Noi, persoanele cu credite în franci elvețieni, am ajuns să plătim de opt ori valoarea apartamentelor cumpărate”, a explicat Narcis Semeniuc.

protest franci elvetieni 1

După ce a stat mai bine de o jumătate de oră în bancă, timișoreanul a declarat că „a fost greu să plătesc pentru că a durat mult numărătoarea, dar în condițiile în care plătim niște comisioane de administrare extrem de mari, cred că merităm măcar atâta atenție din partea băncilor. După toate calculele pe care le-am făcut, singura soluție este denominarea creditelor la cursul istoric, plus un procent care poate fi stabilit în condiții rezonabile între BNR, bănci și clienți”.

În data de 8 februarie, dacă municipalitatea va aproba cererea de organizare a unui protest, membrii Grupului Clienților cu Credit în CHF vor să iasă în stradă, la Timișoara, în Piața Operei. Astfel de proteste vor avea loc în București și în alte orașe din țară.

protest franci elvetieni 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.