Puii crescuți printr-o metodă inedită de o companie din Banat ajung pe...

Puii crescuți printr-o metodă inedită de o companie din Banat ajung pe piața românească. Despre ce este vorba

0
DISTRIBUIȚI

ferma-de-pui-de-carne

Puiul Rustic – un concept rar în lume, care în Europa mai e funcțional doar în Franța, ajunge în rețeaua de retail de la noi. Bănățenii vor putea cumpăra carne de pui „curată”, fără E-uri, direct din supermarket.

Compania Agroland își face intrarea în rețeaua de retail cu Puiul Rustic, un proiect de tip joint venture antreprenorial în care puii sunt crescuți în curți deschise, de către fermieri. Modelul Label Rouge a fost pus la punct de francezi și preluat de compania bănățeană. Din această săptămână, puii astfel crescuți se găsesc de vânzare în rețelele Carrefour și Cora.

Reamintim că proiectul a fost lansat anul trecut. În decembrie 2014 a fost deschisă prima fermă de pui, în localitatea Berzovia, județul Caraș-Severin. În acestă perioadă urmează să intre în programul Agroland noi ferme, în județele Timiș și Caraș-Severin. Toate păsările vor fi sacrificate la abatorul companiei de la Bocșa.


potrivit fondatorului Agroland, Horia Cardoș, rețeaua de fermieri va număr în final aproximativ 100 de locații, la nivelul întregii țări. „Profilul” fermierului căutat de Agroland arată astfel: oameni tineri, care dispun de adăposturi unde să poată să fie crescute între 1.400 și 5.000 de păsări. Agroland se ocupă de toate etapele procesului, de la livrarea puilor de o zi, a furajelor, până la ridicarea păsărilor din fermă, abatorizarea și distribuția produselor în magazine. Compania estimează o investiție de 400.000 de euro pentru achiziția și dotarea primelor ferme de mici dimensiuni cu linii automate de hrănire și adăpare. În medie se investește 30.000 de euro pentru o fermă cu o capacitate de 2.500 de păsări.

horia cardos 2„Puii sunt hrăniți în adăposturi bine ventilate și încălzite, iar iluminatul este natural. Hrana este 100% vegetală, pe bază de cereale și lucernă. Creșterea este lentă de minimum 63 de zile la sol și în aer liber, asigurându-se o suprafața de un metru la fiecare 11 pui în interiorul halei. Toate etapele de creștere sunt urmărite de medicii veterinari ai Agroland. Față de puii crescuți în sistem industrial, costurile vor fi mai mari cu circa 80%, prețul la raft urmând să fie dublu față de oferta de pe piață”, a declarat Horia Cardoș, citat de Industriacarnii.ro.

Planurile pentru 2015 prevăd atingerea unui total de 350.000 de păsări, urmând că în doi ani să se ajungă la 1,8 milioane de capete, adică 1% din piața de păsări din România. Prin proiectul pus la punct de Horia Cardoș, țara noastră a devenit a doua, după Franța, care implementează acest sistem de creștere „curată” a puilor, oferind o carne lipsită de antibiotice și chimicalele care se regăsesc, de obicei, în canea păsărilpr crescute intensiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.