Sute de hectare de pădure virgină, defrișate în Banat. Câți bani a...

Sute de hectare de pădure virgină, defrișate în Banat. Câți bani a făcut Romsilva din Parcul Național Semenic

0
DISTRIBUIȚI

O investigație Agent Green, un ONG axat pe protecția mediului, arată că în ultimii 6 ani Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Național Semenic. Între 2009 și 2014, în acest parc național au au fost exploatați fără discernământ cel puțin 366.422 de metri cubi de lemn, iar Romsilva a încasat cel puțin 8,14 milioane euro. Lemnul a fost vândut în mare parte la export, în Siria. Cu toate acestea, Romsilva nu a întocmit un plan de management al zonei defrișate.

„Muntii Semenic adăpostesc cele mai vaste păduri virgine de fag comun european din lume concentrate într-un singur loc. Peisajul din acești munți este o ultimă mostră autentică din cum arată Europa după ultima glaciațiune. Surprinzător, guvernul României nu face nimic în privința asta și lasă Romsilva să își facă de cap în parc”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Un film din cadrul investigației Agent Green arată cum arbori din pădurea de fag, ce au crescut în sute de ani în Parcul Național Semenic, sunt transportați la o fabrică din Bănia, județul Caraș-Severin. „Zeci de tiruri încărcate cu cherestea pleacă lunar din Bănia la portul Constanța și de aici mai departe în Siria.


Rumegușul din acești copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebeș. Kronospan, o companie austriacă, este liderul mondial în producția de panouri din lemn. Este jenant cum arbori seculari dintr-un parc național ajung niște produse primare de export. România nu câștiga mai nimic și exportă locuri de muncă, nu doar lemn”, a adăugat Păun.

În ultima perioadă, păduri virgine din Semenic au fost pierdute în fața drujbelor. De exemplu, 700 hectare de pădure virgină de fag din Coșava Mică, care a fost propusă pentru a fi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, este ținută nejustificat în afara limitelor Parcului Național Semenic și exploatată. Conform Agent Green, în loc să protejeze ariie și să efectueze plantări, Administrația Parcului Național Semenic „Cheile Carașului” dorește să desființeze Rezervațiile Naturale Groposu (879 hectare) și Bârzăvița (2.293,8 hectare) pe motiv că sunt deja afectate de tăieri.

„Pline de o valoare de conservare cu însemnătate globală, făgetele seculare din Coșava, Groposu și Bârzăvița sunt ciuntite chiar în acest moment pentru a rotunji profitul Romsilva. Sperăm ca Ministerul Mediului să se delimiteze intențiile Romsilva, care este de părere că o pădure virgină odată atacată de drujbe va trebui culcată în întregime la pamant”, a adăugat Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.