Bach și Haydn la sala „Capitol”. Când sunt programate următoarele concerte ale...

Bach și Haydn la sala „Capitol”. Când sunt programate următoarele concerte ale Filarmonicii „Banatul”

0
DISTRIBUIȚI

Filarmonica-Tm_AP_985d54a19f

Filarmonica „Banatul” a programat următoarele două concerte simfonice pentru mijlocul acestei săptămâni. Maestrul Joseph Horvath, aflat la pupitrul dirijoral, propune pentru joi, 2 aprilie, un concert vocal-simfonic care conţine Concertul pentru pian şi orchestră în re minor de Johann Sebastian Bach şi Paukenmesse în do major pentru solişti, cor şi orchestră de Joseph Haydn.

banner 2 apr„Doi dintre cercetătorii creaţiei lui Bach presupun că acest concert ar fi fost iniţial compus pentru vioară şi orchestră. Totuşi, muzicologii Spitta şi Schweitzer nu au reuşit să găsească atare versiune a lucrării. Noi o cunoaştem pe aceea pentru clavecin, iar începând cu secolul XX, concertul a fost interpretat cel mai des la pian. În 1728, Bach, care era mulţumit de această creaţie a sa, l-a aranjat pentru orgă, folosind unele părţi în două cantate ulterioare.


Partitura originală, aflată la Biblioteca de Stat din Berlin, ne dezvăluie un concert din creaţia timpurie a lui Bach, care datorită efectelor de virtuozitate, poate fi comparat cu maniera concertelor lui Antonio Vivaldi. Pentru a-i demonstra notorietatea avută şi în secolul XIX, să amintim că Felix Medelssohn Bartholdy l-a interpretat cu mare plăcere şi Johannes Brams i-a compus o cadenţă. Azi, în secolul XXI, mulţi pianişti renunţă să-l interpreteze la pian, întorcându-se la clavecin. Joi seara, pianistul Dragoş Mihăilescu îl va interpreta pe pianul Steinway de pe scena Capiol”, spune concertmaestrul Mircea Tătaru.

Urmează misa lui Joseph Haydn numită „Paukenmesse – Mass in time of war” sau „Missa in tempore belli”. „Haydn a compus misa la Eisentadt în august 1796, în timpul mobilizării generale a Austriei pentru război. După Revoluţia Franceză, când trupele franceze invadau unele teritorii în Italia şi Germania, Austria s-a împotrivit, iar acum îi era frică de o invazie. Cel care scria pe fiecare manuscris terminat — Lăudat fie Dumnezeu — a compus această misă ca un mijloc muzical şi spiritual de apărare. Deşi nu este specificat în textul misei, mulţi muzicologi au crezut că ea este expresia sentimentelor anti-războinice ale acestui profund religios creator. Să mai spunem că în timpul compunerii acestei celebre mise, Guvernul Austriei a decretat că „niciun austriac nu va pronunţa cuvântul pace până ce duşmanul nu se va întoarce la graniţele lui”, a mai arătat concertmaestrul.

La concertul de joi, de la ora 19.00, vor participa corul „Ion Românu”, pregătit de maestrul Iosif Todea și soliştii: soprana Maria Virginia Oniţa, mezzosoprana Mihaela Işpan, tenorul Remus Alăzăroaie şi basul Lucian Oniţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.