Cea mai nouă piesă a Teatrului Național Timișoara s-a jucat cu casa...

Cea mai nouă piesă a Teatrului Național Timișoara s-a jucat cu casa închisă. Ce rol au avut mascații în spectacol GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2106357543">

prostii sub clar de luna premiera07_resize

Premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia lui Ion Ardeal Ieremia, s-a jucat, duminică seara, pe scena Teatrului Național din Timișoara, cu casa închisă. Mascații, complet echipați, au urcat pe scenă în finalul spectacolului și i-au pus cătușele actorului principal. Ion Rizea, directorul adjunct al Naționalului timișorean e încătușat. Scena e atât de veridică încât pare că se petrece buletinele de știri pe care le vedem, de săpătmâni bune a televizor.

Duminică, 29 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, a fost prezentat în prmeieră spectacolul regizat de Ion Ardeal Ieremia. „Viața m-a obligat să fac acest spectacol. E un spectacol făcut la nervi, am lucrat într-o cu totul altă stare de spirit. Pe mine m-a ajuns viața din urmă și e felul meu de a spune «destul, m-am săturat», hai să terminăm cu tâmpeniile, cu porcăriile, și să fim oameni normali”, mărturisește regizorul. Rolul artei nu e să copieze viața, este să o substanțializeze, și nu e de ignorat faptul că funcția fundamentală a teatrului este să curenteze din când în când spectatorii, mai spune Ion Ardeal Ieremia.

Actorul principal, Ion Rizea, mărturisește că i-a fost greu să joace un astfel de rol, având în vedere că nu e nici pe departe această tipologie umană: „Mi-a fost greu să fac un astfel de rol. Gogu Scarlat e un mitocan, un om fără scrupule care fură în neștire. Dar a fost necesar, având în vedere ce se întâmplă și vedem la televizor. Acest text a fost scris în urmă cu aproape 50 de ani și se pare că avem în gena noastră românească această tipologie: cei care sunt la conducere fură de nu mai știu pe ei. Cătușele au ajuns un accesoriu la modă pentru care se plătește foarte mult”.

Pe scenă au urcat actorii Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Alina Chelba, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea și Ștefan Roman. Scenografia spectacolului e semnată de Mihai Vălu, muzicianul Horea Crișovan și artistul video Lucian Matei, completează evenimentul.

Următoarea reprezentație e programată sâmbătă, 4 aprilie, în sala Mare a TNTm. Deja aproape toate biletele au fost epuizate.

Fotografii : Adrian Pîclișan / TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.