Decizie ȘOC în cazul polițiștilor turci acuzați că l-au SPIONAT pe Recep...

Decizie ȘOC în cazul polițiștilor turci acuzați că l-au SPIONAT pe Recep Erdogan. UPDATE Cei doi suspecți se adresează CEDO

3
DISTRIBUIȚI

turci-main

După deliberări îndelungate, completul de la Înalta Curte de casație și Justiție, unde s-a judecat contestația depusă de avocații turcilor la sentința pronunțată săptămâna trecută de Curtea de Apel Timișoara, s-a pronunțat aseară târziu. Prima sentință stabilea ca inculpații să fie extrădați în Turcia. ÎCCJ a menținut practic cele stabilite de judecători la Timișoara.

Detaliile soluţiei ÎCCJ au fost publicate pe portalul instituției: „Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de persoanele extrădabile Zavar Sedat şi Usta Ilker împotriva sentinţei penale nr. 45/PI din 21 martie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală. Obligă contestatarii persoane extrădabile la plata sumei de câte 400 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 80 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorii desemnaţi din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul interpretului de limba turcă se va plăti din fondul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Definitivă”.

Astfel, cei doi foști polițiști vor fi extrădați în Turcia, unde se tem că vor fi persecutați. La ultima înfățișare de la Timișoara, unul dintre martorii apărării, chestorul Gursel Aktepe, a afirmat că toate dosarele împotriva poliţiştilor sunt rezultatele unei presupuse operaţiuni anticorupţie, deoarece ”s-au luat măsuri împotriva a 50.000 de poliţişti care au fost transferaţi în alte localităţi. În opinia mea, dacă vor fi trimişi în Turcia, vor fi supuşi unei torturi psihice – li se va interzice să ia legătura cu familia, locurile de deţinere vor fi improprii, vor fi supuşi la acţiuni de intimidare şi presiuni din partea gardienilor. În Turcia, în momentul de faţă, opozanţii regimului politic sunt consideraţi trădători. Nu mi s-a interzis să vin în România, însă mă aştept să am probleme când mă întorc în Turcia. Pe mine m-au schimbat din funcţie în urma unei anchete administrative”.

Zavar Sedat și Usta Ilker au lucrat 17 ani în poliția turcă, și sunt acum acuzați că ar fi pus microfoane în biroul fostului premier turc Recep Erdogan, actualul preşedinte al ţării.


De teama unor represiuni, aceștia au fugit din Turcia, însă au fost prinși în luna februarie de autoritățile române și arestați preventiv.

Vineri, cu mult înainte de publicarea sentinței, presa turcă apropiată regimului știa (și scria) că polițiștii vor fi extrădați.

UPDATE Cei doi polițiști turci s-au adresat deja, prin avocații lor, Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), solicitând judecarea cererii lor de azi în România. În cererea depusă, ei au explicat faptul că instanțele românești – Curtea de Apel Timișoara, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție – au respins cererea lor de azil politic. În temeiul art. 39 din Regulamentul CEDO, Zavar Sedat si Usta Ilker cer instanței să dispună României să suspende în mod provizoriu procedurile de extrădare și predare către autoritățile din Turcia, „până la momentul soluționării de către Curte a prezentei cauze”.

De asemenea, în cereaea depusă, polițiștii arată că „în ședința de judecată din 26 martie, ÎCCJ nu ne-a permis exercitarea dreptului la apărare, refuzând dreptul apărătorilor noștri să depună la dosar acte în susținerea poziției noastre, acte care dovedeau faptul că cererea de extrădare nu poate fi admisă, deși dreptul la apărare e prevăzut obligatoriu pe tot parcursul procedurilor judiciare penale (…)”.

USTA ILKER - informare

 

UPDATE 2 Cei doi suspecți vor pleca spre Ankara în această seară, la ora 21.50, cu o cursă Turkish Airlines.

ZAVAR SEDAT - cedo

3 COMENTARII

  1. Interesant!
    Citez:
    „Vineri, cu mult înainte de publicarea sentinței, presa turcă apropiată regimului știa (și scria) că polițiștii vor fi extrădați.”

    Este o informaţie care îmi dă de gândit. Toate speculaţiile sunt posibile!
    Concluzia: ROMÂNIA PÂRTAŞE CU ISLAMISTUL ERDOGAN LA SUPRIMAREA OPOZIŢIEI LAICE DIN TURCIA”!
    Faptul că presa servilă regimului AKP a cunoscut înainte de a se da publicităţii verdictul instanţei supreme permite următoarelor întrebări:
    „Cât a costat „obţinerea” acestei informaţii şi cine a încasat această mită?
    Poate că vom afla cândva răspunsul prin intermediul DNA.
    Eu cel puţin îmi doresc acest lucru!

  2. Pentru cunoscătorii de limbă germană un articol din cea mai prestigioasa revistă sătămânală din Germania – DER SPIEGEL:
    „Justiz in der Türkei: Vom Staatsanwalt zum Staatsfeind” în traducere „Justiţie în Turcia: De la procuror la duşnanul de staat”
    http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-staatsanwalt-fuerchtet-um-sein-leben-a-1025496.html
    Pentru cei care nu cunosc această limbă, pe scurt subiectul.
    Un procuror care a ordonat percheziţia unor camioane încărcate cu armament şi destinate Statului Islamic şi a altor extremişti din Siria, armament livrat de serviciul secret al Turciei la ordinul premierului de atunci ERDOGAN, a fost suspendat din funcţie şi declarat duşman de stat.
    Poate ar fi bine ca şi cei din justiţia română să mai citească câte ceva despre cum stau lucrurile în Turcia şi cine este acest Recep Tayyp Erdogan.
    Prin verdictul de ieri consider că se fac părtaşi la crimele politice ale islamiştilor turci!

  3. Prin verdictul instanţeţor de la Timişoara şi Bucureşti se încalcă prevederile Art. 14 al Convenţiei de la Geneva privind dreptul la azil, convenţie semnată şi de guvernul României!
    Nu este pentru prima dată când guvernul Turciei „construieşte” dovezi pentru fapte penale pentru a obţine extrădarea dizidenţilor politici.
    Sper ca cei de la CEDO să anuleze sentinţele din România.
    De altfel nu ar fi prima dată când se întâmplă acest lucru.
    În ceea ce priveşte indicaţia redacţiei privind responsabilitatea pentru acest comentariu critic, amintesc că Art. 19 din Declaraţia Drepturilor Omului prevede libertatea de opinie proprie şi dreptul de a face cunoscută această părere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.