Deputatul Gheoghe Ciobanu despre finanţarea tranparentă a campaniilor electorale: „Se va merge...

Deputatul Gheoghe Ciobanu despre finanţarea tranparentă a campaniilor electorale: „Se va merge pe o ideee foarte interesantă”. Cum crede că vor fi opriți banii negri

0
DISTRIBUIȚI

gheorghe ciobanu (2)

Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu a prezentat, la finele acestei săptămâni, detalii legate de modul în care s-ar putea face finanţarea partidelor politice din România. Legat de schimbările necesare în cadrul partidelor, Ciobanu a spus că „reforma reală nu ţine de a-i scoate pe cei bătrâni şi a-i pune pe cei noi în loc. Reforma înseamnă şi un cod electoral nou.


(…) Pentru alegerile parlamentare se va merge pe liste, s-a dovedit că partidele îşi ţin reprezentanţii mai aproape de politica partidului. (…) Aşa a fost valul USL, aproape orice candidat pe listă obţinea un loc. Pentru alegeri locale se va merge pe votul la primari dintr-un singur tur. La consiliul judeţean se va face alegerea preşedintelui consiliului judeţean dintre consilierii judeţeni. Metoda actuală a dus la baronizare”. Ciobanu spune că astfel s-au creat o serie de probleme care nu se mai pot rezolva şi că este nevoie ca şefii de consilii judeţene să nu mai fie şefi de partid.

Legat de finanţare, acesta a spus că „se va merge pe o ideee foarte interesantă. Se merge pe ideea ca la parlamentari să vii cu un cuantum de circa 15.000 de euro ca şi candidat. Partidul are o listă cu candidaţii, are un buget şi din acel buget se vor face acţiunile în limita banilor. La alegerile locale se va merge la suma de circa 1.000 de euro candidatul se va face acest buget de cheltuire a sumei pe anumite paliere. Dacă s-a constatat că suma s-a cheltuit exact, se primesc banii înapoi. Filosofia e interesantă nu mai lasă loc ca banii să circule la negru”. Mai mult, deputatul spune că e nevoie de o lege a lobby-ului care să spună clar pentru ce poate face un parlamentar intervenţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.