EROINELE Povestea CUTREMURĂTOARE a mamei care luptă ca fetița ei cu tetrapareză...

EROINELE Povestea CUTREMURĂTOARE a mamei care luptă ca fetița ei cu tetrapareză spastică să fie un copil normal. Cum o puteţi ajuta pe micuţa Briana

0
DISTRIBUIȚI

briana

Pentru timișoreanca Alice Suttyak, 23 martie 2011 a reprezentat cea mai frumoasă zi din viața ei. Acum patru ani, Alice a adus-o pe lume pe fetița ei Briana, la Maternitatea Bega. Însă, din acel moment, viața ei s-a schimbat radical. „Până la șase luni, Briana a fost ca o legumă, nu se mișca, nu vorbea”, își aduce aminte Alice prin ce clipe groaznice a trecut. Asta pentru că fetița ei, care a venit pe lume prematur, la 30 de săptămâni, s-a născut cu tetrapareză spastică. Din cauza acestei afecțiuni, Briana vede doar cu ochelari, nu poate să meargă, să mănânce singură sau să se joace cu alți copii, pentru că zonele din creier care controlează mișcarea sunt afectate.

„Este greu, pentru că sunt doar eu cu ea”, ne spune îngândurată Alice, care nu a cedat psihic după șocul despărțirii de soț. Timișoreanca a ajuns la concluzia că sănătatea Brianei este cea mai importantă, astfel că, de câțiva ani, își petrece zilele mai mult în centre de recuperare decât acasă. Totul în speranța că într-o zi fiica ei va putea să alerge, să nu mai fie părinte de copil special.

01_resize (1)

Cum încearcă Alice să-i îndeplinească visul Brianei

Deși are doar patru anișori, Briana, un pui de om ca un înger, gândește ca un om matur. „Trebuie să merg la terapii ca să mă fac bine, să pot să merg, să alerg spre tobogan cu mama de mână”, este dorința arzătoare a Brianei. Alice Suttyak încearcă din răsputeri, de patru ani încoace, să-i îndeplinească visul Brianei, iar pentru asta a făcut sacrificii uriașe. Timișoreanca în vârstă de 38 de ani știe că ședințele de terapie reprezintă singura șansă la o viață normală pentru Briana, astfel că încearcă să o ducă pe fetiță la cât mai multe ședințe care, însă, sunt extrem de scumpe.

„Briana merită tot efortul pe care-l depun.


Până la un an și cinci luni, eu nu am știut cum e să te strângă copilul tău în brațe. Iar când s-a întâmplat asta, am fost cea mai fericită, am învățat că trebuie să savurez fiecare moment”, ne povestește Alice Suttyak. Timișoreanca este bucuroasă pentru că fetița ei a evoluat mult de când merge la ședințele de terapie, și tocmai de aceea este optimistă că totul va fi bine. Fetița poate să stea câteva secunde în picioare, știe să se târască pe jos după jucării, ridică mâinile după jucării. „Din punct de vedere cognitiv, Briana nu are niciun fel de problemă. Când era mai mică și nu vedea, știa cine vine în sufragerie după cum intra pe ușă. Într-o seară mi-a spus și o poezie compusă de ea”, o laudă Alice pe Briana.

02_resize (1)

Cum o puteți ajuta pe Briana să se bucure de copilărie

Alice Suttyak ne povestește că, din toamna anului trecut, de abia reușește să facă rost de banii necesari pentru ședințele de terapie ale Brianei, care costă cel puțin 4.000 de lei în fiecare lună. Alice încearcă să-i încurajeze pe oameni să direcționeze cei 2% din impozitul pe venit ca să o ajute pe Briana. Mai mult, timișoreanca a înființat și un ONG, Asociația „Copiii, zâmbete și vise”, prin intermediul căreia și-a propus să atragă fonduri de finanțare europeană pentru copiii cu paralizii cerebrale, la fel ca Briana. „Seara, când Briana mă ia în brațe și îmi spune că mă iubește până la stele, știu că merită tot efortul depus. Simt că nu am făcut nimic în zadar. Recunosc, mă doare când văd că micuții prietenelor mele merg, aleargă, iar Briana nu, dar sunt optimistă, mă gândesc că va fi bine”, ne spune Alice Suttyak.

FOTO: Adrian Pîclişan

Mai multe informații despre Briana găsiți pe site-ul www.briana.ro sau AICI!

03_resize (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.