EROINELE Super-mămica alergătoare. Cum a trecut o timișoreancă peste traumele unei căsnicii...

EROINELE Super-mămica alergătoare. Cum a trecut o timișoreancă peste traumele unei căsnicii nefericite cu ajutorul sportului

1
DISTRIBUIȚI

Ana si mama

A găsit cheia fericirii în pas alergător, la propriu. Nu este o glumă, ci realitatea de care o tânără mămică din Timișoara se bucură în fiecare zi. Diana Amza are 32 de ani și nu e o mamă oarecare, ci o „super-mămică alergătoare”. Este despărțită, dar nu și singură, iar în spatele unei mame de succes de ascunde o femeie puternică și ambițioasă.

O poveste de dragoste începută în 2010 și încheiată în 2013 i-a schimbat viața, dar în nu în rău, ci în bine. Pare de necrezut, dar alergatul a ajutat-o pe Diana să treacă peste momentele grele și totodată a câștigat două lucruri: sănătate fizică și psihică „Alergatul mi-a crescut calitatea vieţii, m-a ajutat să trec de la sentimentele de frică, învinovăţire, la sentimente de bucurie, recunoştinţă şi încredere în mine, în viaţă, în viitor”, ne-a spus Diana.

Este mămica unei fetițe de doi ani și jumătate, pe nume Ana, alături de care trăiește clipe pline de magie. Povestea Dianei a început în 2010, când s-a îndrăgostit de cel care, mai târziu, i-a devenit soț. Problemele în relația celor doi au început în momentul în care Diana a fost agresată atât emoțional, cât și fizic.

„Ne-am cunoscut în 2010, dar am fost căsătoriți doar un an pentru că au apărut problemele. Dacă la început a fost vorba doar de control și agresiune emoțională, mai târziu am avut parte de agresiune fizică”, ne-a spus mămica.

A îndurat până în momentul în care și-a dat seama că dacă a primit o palmă, mai târziu va primi un pumn, iar acest tratament îi va afecta viața fetiței. „Am renunțat din proprie inițiativă, pentru că am avut-o pe Ana în minte. Fetița mea mi-a dat putere să plec, deoarece nu am vrut ca ea, atunci când va fi mare, să accepte un astfel de tratament. Ea nu trebuie să primească nicio palmă, dar dacă vedea că eu am acceptat așa ceva, pe viitor și ea ar fi acceptat la rândul ei. Nu m-am căsătorit să mă despart, și la început găseam scuze și justificări în ceea ce privește comportamentul lui, dar apoi mi-am dat seama că este un comportament animalic”, ne-a mărturisit Diana.

 „Mi-am recăpătat echilibrul emoţional prin alergat”

A fost alegerea ei. Nimeni nu a părăsit-o. Optimistă, dar înspăimântată, a ales să ia viața în piept. „Am ales să îmi continui viaţa singură. Am plecat din căsnicia abuzivă foarte speriată, însă pregătită să înfrunt necunoscutul. Orice lucru nou din viaţa mea trebuia să fie mai bun decât coşmarul pe care îl trăiam în căsnicie”.

IMG_2279În 2013 s-a încheiat totul și tot atunci s-a reîndrăgostit de viață, pentru că a descoperit alergatul. Nu a stat să își plângă de milă, ci și-a adunat toate forțele și și-a îndreptat energia spre lucruri pozitive. „Mi-am concentrat toată energia ca să îmi cresc din nou calitatea vieţii. Am început să ies la alergat. Mi-am redobândit energia fizică şi mi-am recăpătat echilibrul emoţional atât de tare zdruncinat.


Nu am stat o secundă să îmi plâng de milă, iar în schimb, fiecare strop de energie pe care l-am avut în mine l-am direcţionat către proiecte personale, sociale și spre voluntariat”, ne-a povestit mămica.

Și-a regăsit echilibrul emoțional, însă a mai câștigat ceva – sănătate. În patru luni de zile Diana a scăpat de cele 20 de kilograme acumulate în timpul sarcinii, iar de la 72 de kilograme a ajuns la 52. „Sunt convinsă că, datorită faptului că am alergat, mi-a fost mult mai ușor să înlătur gândurile negative. Pe de altă parte, am scăpat de kilogramele în plus de după sarcină, la care s-au mai adăugat alte câteva, ca urmare a mâncatului excesiv pe bază nervoasă”, a afirmat Diana. Ea se consideră un caz fericit, pentru că a avut puterea să spună „nu” la timp.

Deși nu este ușor să iei viața în piept, Diana consideră că frumusețea vine atunci când ai curajul să pleci. „Sper ca mămicile aflate în astfel de situații să prindă curaj și să plece. Asta depinde de ele. Ori rămân acolo, ori pleacă, dar să aibă încredere că nu poate fi mai rău decât ceea ce li se întâmplă. Să nu permită nimănui să le încalce dreptul la o viață demnă, la libertarea de exprimare și acțiune. Să nu le fie teamă de singurătate, pentru că acela este locul în care își vor descoperi potențialul și imensa valoare care zace în ele”, sfătuiește tânăra.

„Super-mămici alergătoare – eliberăm campioanele din noi”

Din pasiune s-a născut un proiect pe care „super-mămica alergătoare” este pregătită să îl împărtășească. „Alergatul a început să însemne mult mai mult pentru mine în momentul în care am realizat că îmi remodelează nu doar trupul, ci şi sufletul. Endorfinele eliberate în timpul alergării mi-au generat o stare de bine, mi-au alungat tristeţea, mi-au îndreptat atenţia spre latura pozitivă a vieţii și datorită acestui lucru vreau să împărtășesc cu alte mămici magia lumii mele și bucuria alergării”, a spus Diana.

Mămica le invită pe femei la mișcare și, în același timp, la focusarea energiei pe activități care să le crească calitatea vieții. Consideră că prin acest proiect vor avea parte de o stare de bine care le va crește stima de sine, încrederea în viața și le va orienta spre găsirea unor soluții spre o viață armonioasă. Despre noi

„Mi-ar plăcea să se formeze o comunitate cât mai mare şi mai puternică de mămici alergătoare, nu doar în Timişoara, ci în toată ţara. Mămici care să se prioritizeze pe ele şi care să ştie că dacă ele au grijă să vibreze la nivelul unor sentimente înalte precum bucuria, veselia, iubirea, recunoştinţa, aprecierea, vor transforma şi vor lumina totul în jurul lor, inclusiv lumea copiilor lor”.

În doar un an și jumătate, Diana Amza a participat la diferite competiții de alergare și a ajuns să parcurgă și 100 de kilometri. În vara anului 2013 a scăpat de kilogramele în plus, iar în martie 2014 a alergat prima oară 10 kilometri. Două luni mai târziu a participat la prima competiție de alergare montană unde a parcurs un traseu de 12.5 kilometri. Peste o lună de zile a reușit să parcurgă 61.5 kilometri pe traseul Timișoara – Lugoj, iar în august 2014 a participat la una dintre cele mai grele competiții montane din țară, unde a traversat Vârful Negoiu în alergare.

Nu sunt singurele performanțe pe care tânăra le-a atins. În toamna anului 2014 a participat la o competiție de alergare verticală în cea mai înaltă clădire din țară care are 680 de trepte și 34 de etaje, iar mai târziu a alergat 100 de kilometri pe traseul Reșița – Timișoara.

În februarie 2015 a inițiat comunitatea super-mămicilor alergătoare. Cine dorește să devină o „super-mămică alergătoare” poate găsi mai multe informații pe site-ul www.supermamicialergatoare.ro.

1 COMENTARIU

  1. Frumos…iar cu aceasta ocazie se pot pune bazele unei piste pentru alergat fiindca este foarte rusinos cum un oras mare ca Timisoara nu are un loc special amenajat in acest sens. Bineinteles in afara parcului botanic unde gropile si denivelarile iti pot provoca o entorsa si minunata pista de pe langa stadionul lui Poli aici nu cred au loc toti biciclisti rolleri alergatori masini …Eu daca vreau sa ies acum la alergat sau mama sau bunica efectiv nu am unde ma duce….Deci oare nu avem nevoie pe langa sutele de piste pentru biciclete macar una pentru alergat…. sa spunem …cu tartan?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.